![S&P: Αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας σε BBB+](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/πορτογαλια1.jpg)
Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P) αναβάθμισε τη πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας σε «BBB+» από «BBB», βλέποντας περαιτέρω βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας και θετικές προοπτικές για την οικονομία της χώρας παρά τις εξωτερικές αντιξοότητες.
Μετά από μια απότομη οικονομική συρρίκνωση της τάξης του 8,4% το 2020, η ανάκαμψη της Πορτογαλίας ήταν ισχυρή- το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 4,9% πέρυσι και η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμά ότι θα σημειώσει αύξηση της τάξης του6,5% φέτος.
Διαβάστε επίσης: Πορτογαλία: Είδος προς εξαφάνιση οι φθηνές κατοικίες
«Παρά το υψηλότερο ενεργειακό κόστος και την αύξηση των επιτοκίων, η Πορτογαλία συνεχίζει να σημειώνει ισχυρή ανάπτυξη», ανέφερε η S&P σε ανακοίνωσή της.
«Η αναβάθμιση αντανακλά την ανθεκτικότητα της οικονομίας της Πορτογαλίας, των δημόσιων οικονομικών και του χρηματοπιστωτικού τομέα που ανήκει σε μεγάλο βαθμό στο εξωτερικό.»
Η S&P δήλωσε ότι οι προοπτικές της αξιολόγησης είναι σταθερές.
Τόνωση από τα ευρωπαϊκά κονδύλια
Πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις θα αυξηθούν λόγω της αναμενόμενης χρηματοδότησης από την ΕΕ ύψους 61,2 δισ. ευρώ, ή 26% του ΑΕΠ, μεταξύ 2022 και 2027, η οποία «θα δώσει ισχυρή ώθηση στην οικονομία, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες”.
Η κυβέρνηση αναμένει ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Πορτογαλίας, ο οποίος έκλεισε πέρυσι στο 127,4% – ελαφρώς κάτω από τα υψηλά ρεκόρ του 2020, στο 135,2% – θα κλείσει φέτος στο 120,8%.
Η Πορτογαλία προβλέπει επίσης μείωση του ελλείμματος κατά 1,9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος, έναντι 2,8% το 2021.
Η S&P ανέφερε ότι «η ισχυρή είσπραξη φόρων κατά τη διάρκεια του 2022, που θα ενισχυθεί από την υψηλότερη ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και την προσοχή της κυβέρνησης στις δαπάνες» , θα φέρει το έλλειμμα κάτω από τον στόχο το 2022 και σε ισορροπία μέχρι το 2025.
Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Φερνάντο Μεντίνα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κίνηση αυτή, λέγοντας ότι θα μεταφραστεί σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για τις επιχειρήσεις και τις οικογένειες.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Κίνα: Οι δασμοί Τραμπ στην Κίνα προκαλούν χάος στα Logistics και αυξήσεις τιμών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/amazon-logistics-600x400.jpg)
Ανατιμήσεις και χάος στα Logistics από τους δασμούς Τραμπ στην Κίνα
Οι δασμοί Τραμπ στην Κίνα απειλούν την εισαγωγή πακέτων de minimis με πιθαν΄ά ολέθρια αποτελέσματα για διεκπεραιωτές και καταναλωτές
![Ολοι… στο γραφείο!](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/tilergasia-2-600x358.jpg)
Ολοι… στο γραφείο!
Η (νέα) εβδομάδα εργασίας των 37½ ωρών κοστίζει πανάκριβα στις εταιρείες και η τηλεργασία δεν τις συμφέρει καθόλου
![Αυτοκίνητο: Η αστρονομική τιμή για μια vintage Mercedes F1](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Mercedes-Benz-W-196-R-Stromlinienwagen-600x407.jpg)
Η αστρονομική τιμή για μια vintage Mercedes F1
Η Mercedes-Benz W 196 R Stromlinienwagen έγινε το πιο ακριβό αγωνιστικό Grand Prix που δημοπρατήθηκε ποτέ
![Φορολογία: Μπορεί η ΕΕ να φορολογήσει παγκόσμιους γίγαντες παρά την αντίθεση του Τραμπ;](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/tax-600x414.jpg)
Μπορεί η ΕΕ να φορολογήσει παγκόσμιους γίγαντες παρά την αντίθεση του Τραμπ;
Τα κράτη θέλουν να εφαρμόσουν φορολογία όπως είχε συμφωνηθεί το 2021, αλλά τορπιλίστηκς από τον Τραμπ
![ΕΕ: Προσλαμβάνει εταιρεία λόμπι για να αντιμετωπίσει τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/euusa-1-600x357.png)
ΕΕ: Καταφεύγει σε εταιρεία λόμπι για να «αποκρούσει» τους δασμούς - Ποια η σχέση της με τον Τραμπ
Η DCI Group έχει συνεργαστεί με οργανισμούς στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις, με την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν και με πετρελαϊκές εταιρείες
![Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Η «ώριμη γοητεία» της Wall Street προσελκύει τις εταιρείες – Καμπανάκι για την ευρωοικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_europe_VS_wall-600x352.png)
Γιατί η Wall Street κερδίζει τις ευρωπαϊκές εταιρείες - Το καμπανάκι για την ευρωοικονομία
Το κατακερματισμένο σύστημα των ευρωπαϊκών αγορών απογοητεύει τις επιχειρήσεις και πλήττει την οικονομία
![Τζέιμισον Γκριρ: Ο «διαλλακτικός» εμπορικός εκπρόσωπος που διόρισε ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-18-394x600.png)
Ποιος είναι ο «διαλλακτικός» εμπορικός εκπρόσωπος που διόρισε ο Τραμπ
Καθησυχαστικός για την πολιτική δασμών του προέδρου εμφανίστηκε καταθέτοντας στο Κογκρέσο
![G 20: Σύνοδος χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/08/Marco-Rubio-600x400.jpg)
Γιατί δεν θα συμμετέχει στη Σύνοδο των G20 o Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών;
Οι ΗΠΑ αντιδρούν σε νόμο που πέρασε η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής και ο νέος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο κάνει μποϋκοταζ στη συνάντηση των 20 μεγαλυτέρων οικονομιών του κόσμου
![Δασμοί Τραμπ: Η Chipotle αγοράζει περισσότερα αβοκάντο εκτός Μεξικού αλλά μπορεί να πληγεί ούτως ή άλλως](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Chipotle-600x400.jpg)
Πως οι δασμοί Τραμπ μπορεί να πλήξουν τα αβοκάντο της Chipotle
Ακόμη και μετά απο πολυετείς προσπάθειες διαφοροποίησης προμηθευτών oi δασμοί Τραμπ μπορεί να πλήξουν την αλυσίδα fast food
![Fed: Θετικές προοπτικές για την αμερικανική οικονομία – Καμπανάκι για τις υψηλές αποτιμήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/fed-in-600x400.jpg)
Fed: Θετικές προοπτικές για την αμερικανική οικονομία – Καμπανάκι για τις υψηλές αποτιμήσεις
Τι αναφέρει η Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Fed προς το Κογκρέσο