
Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P) αναβάθμισε τη πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας σε «BBB+» από «BBB», βλέποντας περαιτέρω βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας και θετικές προοπτικές για την οικονομία της χώρας παρά τις εξωτερικές αντιξοότητες.
Μετά από μια απότομη οικονομική συρρίκνωση της τάξης του 8,4% το 2020, η ανάκαμψη της Πορτογαλίας ήταν ισχυρή- το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 4,9% πέρυσι και η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμά ότι θα σημειώσει αύξηση της τάξης του6,5% φέτος.
Διαβάστε επίσης: Πορτογαλία: Είδος προς εξαφάνιση οι φθηνές κατοικίες
«Παρά το υψηλότερο ενεργειακό κόστος και την αύξηση των επιτοκίων, η Πορτογαλία συνεχίζει να σημειώνει ισχυρή ανάπτυξη», ανέφερε η S&P σε ανακοίνωσή της.
«Η αναβάθμιση αντανακλά την ανθεκτικότητα της οικονομίας της Πορτογαλίας, των δημόσιων οικονομικών και του χρηματοπιστωτικού τομέα που ανήκει σε μεγάλο βαθμό στο εξωτερικό.»
Η S&P δήλωσε ότι οι προοπτικές της αξιολόγησης είναι σταθερές.
Τόνωση από τα ευρωπαϊκά κονδύλια
Πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις θα αυξηθούν λόγω της αναμενόμενης χρηματοδότησης από την ΕΕ ύψους 61,2 δισ. ευρώ, ή 26% του ΑΕΠ, μεταξύ 2022 και 2027, η οποία «θα δώσει ισχυρή ώθηση στην οικονομία, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες”.
Η κυβέρνηση αναμένει ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Πορτογαλίας, ο οποίος έκλεισε πέρυσι στο 127,4% – ελαφρώς κάτω από τα υψηλά ρεκόρ του 2020, στο 135,2% – θα κλείσει φέτος στο 120,8%.
Η Πορτογαλία προβλέπει επίσης μείωση του ελλείμματος κατά 1,9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος, έναντι 2,8% το 2021.
Η S&P ανέφερε ότι «η ισχυρή είσπραξη φόρων κατά τη διάρκεια του 2022, που θα ενισχυθεί από την υψηλότερη ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και την προσοχή της κυβέρνησης στις δαπάνες» , θα φέρει το έλλειμμα κάτω από τον στόχο το 2022 και σε ισορροπία μέχρι το 2025.
Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Φερνάντο Μεντίνα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κίνηση αυτή, λέγοντας ότι θα μεταφραστεί σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για τις επιχειρήσεις και τις οικογένειες.


Latest News

Η Harley-Davidson, μόνη, ψάχνει νέο... CEO
Γιατί ο Γιόχεν Ζάιτς σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά από πέντε χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Harley-Davidson

Πρώην αρχικατάσκοπος της CIA σε ρόλο κλειδί στην KKR
Η επενδυτική - διαχειριστές χρημάτων KKR προσέλαβε στο Ντέιβιντ Πετρέους για να επιβλέψει τομέα Από τον οποίο προσδοκά τεράστια ανάπτυξη
![F-35: Το ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/f-35-1-600x400.jpg)
Οι παραγγελίες του F-35 - Ενα ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]
Η συνολική παραγγελία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τα αεροσκάφη F-35 προς την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, φτάνει τις 1.763 μονάδες

Οι δασμοί δεν θα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ την παραγωγή - Τι λένε οι αμερικανοί επιχειρηματίες
Η επαναφορά των αλυσίδων εφοδιασμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διπλασιάσει το κόστος - Αντί για αυτό οι επιχειρηματίες προτιμού να αναζητήσουν χώρες με χαμηλούς δασμούς

Η «βαριοπούλα» των δασμών συντρίβει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων - Τι λέει η ING
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κόσμος βιώνει μια βόλτα με το τρενάκι του τρόμου, σημειώνουν οι αναλυτές της ING

Οργισμένοι επενδυτές της Stellantis για πληρωμή μαμούθ στον πρώην CEO
Ο πρώην CEO της Stellantis θα λάβει υπέρογκη αμοιβή την στιγμή που οι επενδυτές τον θεωρούν υπεύθυνο για σειρά αποτυχιών και μείωση κερδοφορίας

Το Netflix στοχεύει σε κεφαλαιοποίηση $1 τρισεκατομμυρίου
Το Netflix μοιράζεται στόχους οικονομικών επιδόσεων με το προσωπικό τονίζοντας την κυριαρχία της

Γιατί συρρικνώνονται τα σπίτια των Αμερικανών
Το αμερικανικό όνειρο της ιδιοκτησίας σπιτιού μειώνεται λόγω κρίσης οικονομικής προσιτότητας στις ΗΠΑ

Προειδοποίηση Ντίμον για τον εμπορικό πόλεμο - «Οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την ηγετική τους θέση»
Ο Ντίμον εκτίμησε ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να βλάψει την φερεγγυότητα των ΗΠΑ και κάλεσε σε προσέγγιση ΗΠΑ-Πεκίνου

Οι δασμοί θα φέρουν χάος στις παραδόσεις αεροσκαφών λέει ο CEO της Ryanair
Αεροπορικές εταιρείες και κατασκευαστές αεροπλάνων ετοιμάζονται να παλέψουν για το ποιος πληρώνει για τους δασμούς