Δύο ημέρες μετά τον θάνατο της μητέρας του, της Ελισάβετ Β’, ο Κάρολος Γ΄ ανακηρύσσεται επίσημα σήμερα βασιλιάς, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο τελεί σε δεκαήμερο εθνικό πένθος.

Χθες βράδυ, για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια, ακούστηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο ο βρετανικός εθνικός ύμνος με την αλλαγή στους στίχους «God save the King» (Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά). Η εκδοχή αυτή που αναφέρεται σε άνδρα μονάρχη αντικαθιστά το»God save the Queen» (Ο Θεός να σώζει τη βασίλισσα), τον ύμνο που ακουγόταν από την άνοδο της Ελισάβετ στον θρόνο το 1952.

Διαβάστε επίσης: Η βασίλισσα πέθανε – Ποιο το μέλλον της Κοινοπολιτείας;

Το Συμβούλιο Διαδοχής συνεδριάζει αυτή την ώρα στις 10:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας) στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου.

Πρόκειται για μια επίσημη τελετή ανακήρυξης που καλύπτεται τηλεοπτικά για πρώτη φορά και στην οποία παρευρίσκεται η σύζυγος του Καρόλου, Καμίλα, και ο πρωτότοκος γιος του, πρίγκιπας διάδοχος Ουίλιαμ, τα μέλη του Συμβουλίου Διαδοχής και πλήθος αξιωματούχων της βρετανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του Μπόρις Τζόνσον.

Ο νέος μονάρχης της Βρετανίας έφτασε για το β’ μέρος της τελετής και εκφώνησε ομιλία στην οποία δεσμεύτηκε να ακολουθήσει το εμπνευσμένο παράδειγμα της μητέρα του, η βασιλεία της οποίας υπήρξε ασύγκριτη σε διάρκεια και αφοσίωση.

Θρηνούμε και ευχαριστούμε τη μητέρα μου

Μιλώντας στο Συμβούλιο, ο βασιλιάς Κάρολος  ανέφερε πως η βασιλεία της μητέρας του ήταν απαράμιλλη σε διάρκεια και αφοσίωση.

«Ακόμα και καθώς θρηνούμε, την ευχαριστούμε γι’ αυτή την πιστή ζωή.Έχω βαθιά επίγνωση αυτής της μεγάλης κληρονομιάς και των καθηκόντων και των βαριών ευθυνών της Κυριαρχίας που πέρασαν τώρα σε μένα. Αναλαμβάνοντας αυτές τις ευθύνες, θα προσπαθήσω να ακολουθήσω το εμπνευσμένο παράδειγμα που μου δόθηκε για την προάσπιση της συνταγματικής διακυβέρνησης και να επιδιώξω την ειρήνη, την αρμονία και την ευημερία των λαών αυτών των Νησιών και των Κοινοπολιτειακών Βασιλείων και Εδαφών σε όλο τον κόσμο. Με ενθαρρύνει βαθύτατα η συνεχής υποστήριξη της αγαπημένης μου συζύγου», ανέφερε ο Κάρολος.

Η ανακήρυξη του Καρόλου ως βασιλιά θα αναγνωσθεί δημόσια μία ώρα αργότερα, από τον εξώστη του παλατιού και, την επομένη, σε όλες τις επαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αργότερα, το Κοινοβούλιο θα ορκιστεί πίστη στον νέο βασιλιά και θα υποβάλει τα συλλυπητήριά του. Το απόγευμα, η πρωθυπουργός της χώρας και τα βασικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα γίνουν δεκτά από τον Κάρολο.

Η διαδικασία της στέψης του νέου βασιλιά:

  • Στις 10:00 (ώρα Βρετανίας) ξεκίνησε η τελετή στο Συμβούλιο Διαδοχής στο παλάτι του Αγίου Ιακώβου.
  • Στη συνέχεια, ο βασιλιάς Κάρολος θα πραγματοποιήσει την πρώτη συνεδρίαση του Privy Council ως επικεφαλής.
  • Στις 11:00, θα διαβάσει την «Κύρια Διακήρυξη» δημόσια από το μπαλκόνι του παλατιού του Αγίου Ιακώβου με θέα στο Friary Court.
  • Επίσης, την ίδια ώρα, θα πραγματοποιηθούν χαιρετισμοί με όπλα στο Χάιντ Παρκ και στον Πύργο του Λονδίνου.
  • Στη συνέχεια, το μεσημέρι, θα διαβάσει μια δεύτερη προκήρυξη στο Royal Exchange στο Λονδίνο.

Δείτε live:


Στην πρώτη φάση της συνεδρίασης ο βασιλιάς Κάρολος δεν είναι παρών, πρόκειται να φτάσει σύντομα για την πρώτη συνεδρίαση με το ιδιωτικό του συμβούλιο.

«Της οφείλω ένα τεράστιο χρέος»

Εμφανώς συγκινημένος ο Κάρολος Γ΄ απευθύνθηκε χθες, στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ο θάνατος της πολυαγαπημένης μου μητέρας, της βασίλισσας, είναι μια στιγμή υπέρτατης θλίψης για εμένα», τόνισε ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας.

«Η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, την κοινοπολιτεία και για αμέτρητους ανθρώπους», είπε ο μεγαλύτερος γιος της Ελισάβετ Β’.

Συμπλήρωσε ότι, ανακούφιση τόσο για τον ίδιο, όσο και για την οικογένειά του, προσφέρουν ο σεβασμός και η στοργή που απολάμβανε η μητέρα του καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της.

«Της οφείλω ένα τεράστιο χρέος», είπε ο βασιλιάς Κάρολος, σημειώνοντας πως «η βασίλισσα Ελισάβετ έζησε μία πλούσια ζωή» και προσθέτοντας ότι «η υπόσχεση που έδωσε να υπηρετεί τη χώρα είναι σημαντική».

Η ζωή μου θα αλλάξει

Ο νέος βασιλιάς παραδέχθηκε ότι λόγω των νέων του καθηκόντων η ζωή του θα αλλάξει ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε τόσο στην Καμίλα, όσο και στον Γουίλιαμ και Χάρι.

«Η ζωή μου φυσικά θα αλλάξει. Δεν θα μπορώ να αφιερώνω τόσο πολύ χρόνο και ενέργεια στα φιλανθρωπικά ιδρύματα», τόνισε ο Κάρολος Γ’.

Και προσέθεσε: «Επίσης, είναι εποχή αλλαγών και για την οικογένειά μου. Η Καμίλα είναι στο πλευρό μου και γίνεται βασιλική σύζυγος και ξέρω ότι θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».

Στη συνέχεια, εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι ο διάδοχός του, Γουίλιαμ, «θα συνεχίσει να εμπνέει τους ανθρώπους», ενώ εξέφρασε την αγάπη του στον Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ, «που συνεχίζουν να χτίζουν τις ζωές τους στο εξωτερικό».

Ποιους ρόλους θα έχει ο Κάρολος -Οι 8 εξουσίες

Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Κάρολος Γ’ θα αναλάβει συγκεκριμένους ρόλους και εξουσίες:

Ρόλος στο Κοινοβούλιο

Το κοινοβούλιο είναι η ανώτατη νομοθετική αρχή στη Βρετανία και περιλαμβάνει τη Βουλή των Κοινοτήτων, τη Βουλή των Λόρδων και το Στέμμα -άλλος όρος για την μοναρχία.

Το Στέμμα είναι η πιο παλιά συνιστώσα του βρετανικού συστήματος διακυβέρνησης, αλλά οι εξουσίες του έχουν εξασθενήσει με την πάροδο του χρόνου και σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό τιμητικές.

Διορισμός κυβέρνησης

Την επομένη των βουλευτικών εκλογών, ο μονάρχης καλεί τον αρχηγό του κόμματος που κέρδισε τις περισσότερες έδρες βουλευτών στην Βουλή των Κοινοτήτων να αναλάβει την πρωθυπουργία και να σχηματίσει κυβέρνηση.

Έναρξη κοινοβουλευτικής περιόδου ή διάλυση του κοινοβουλίου

Ο μονάρχης κηρύσσει την έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου κάθε χρόνο σε μια τελετή γεμάτη παραδόσεις, που ονομάζεται η Ομιλία του Θρόνου, και προχωράει στην ανάγνωση των σχεδίων της κυβέρνησης για τους επόμενους 12 μήνες. Αυτό το μεγάλο ετήσιο γεγονός αρχίζει εν γένει με την άφιξη του μονάρχη στο Ουέστμινστερ, με πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Φορώντας το αυτοκρατορικό στέμμα, ο βασιλιάς ή η βασίλισσα εισέρχεται στην Βουλή των Λόρδων.

Ο αξιωματούχος του κοινοβουλίου που είναι γνωστός ως «Black Rod» πηγαίνει τότε να καλέσει τους βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων, όπου αυτοί του κλείνουν συμβολικά την πόρτα στο πρόσωπο, σε μια ένδειξη ανεξαρτησίας από τη μοναρχία. Το Στέμμα διαλύει με την ίδια επισημότητα το κοινοβούλιο πριν από τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών.

Βασιλική έγκριση

Όταν ένα σχέδιο νόμου εγκρίνεται από την Βουλή των Κοινοτήτων και την Βουλή των Λόρδων, αυτό επιδίδεται στον μονάρχη για να επικυρωθεί και να αποκτήσει την ισχύ νόμου.

Αν και ο βασιλιάς μπορεί να αρνηθεί να επικυρώσει ένα νομοσχέδιο, στην πραγματικότητα πρόκειται απλώς για μια τυπική διαδικασία. Ο τελευταίος μονάρχης που αρνήθηκε να δώσει την έγκρισή του ήταν η βασίλισσα Άννα, το 1708.

Εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ δεχόταν τους πρωθυπουργούς μία φορά την εβδομάδα, σε μια ακρόαση κατά τη διάρκεια της οποίας αυτοί την ενημέρωναν για τα σχέδιά τους και τις ανησυχίες τους. Η συνάντηση αυτή γινόταν όλο και περισσότερο μέσω τηλεδιάσκεψης προς το τέλος της βασιλείας της.

Μου λένε τι συμβαίνει ή αν έχουν προβλήματα, και μερικές φορές μπορώ επίσης να τους βοηθήσω με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δήλωνε η εκλιπούσα βασίλισσα σε ένα ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε το 1992, σημειώνοντας ότι αυτοί γνωρίζουν ότι μπορώ να είμαι αμερόληπτη.

Αξιώματα

Ο μονάρχης έχει την εξουσία να διορίσει Λόρδους στο κοινοβούλιο, αλλά η εξουσία αυτή ασκείται μόνον βάσει της γνώμης των υπουργών της κυβέρνησης. Ο βασιλιάς απονέμει επίσης προσωπικά τον τίτλο του ιππότη, τιμώντας αυτούς που είχαν σημαντική συμβολή στην βρετανική κοινωνία, σε όλους τους τομείς. Η κυβέρνηση παραδίδει στον μονάρχη κάθε χρόνο κατάλογο με τους υποψηφίους προς έγκριση για δημόσιες τιμές.

Συνταγματικές κρίσεις

Ο μονάρχης έχει την εξουσία να ασκήσει τα βασιλικά του προνόμια «σε περίπτωση σοβαρής συνταγματικής κρίσης»- τότε εξουσιοδοτείται να διαφωνήσει με την γνώμη των υπουργών, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στην σύγχρονη εποχή.

Επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας

Ως κεφαλή της Εκκλησίας της Αγγλίας, ο βασιλιάς έχει την εξουσία να διορίζει επισκόπους και αρχιεπισκόπους, αλλά ακόμη και σε αυτό, αυτή του η εξουσία ασκείται σύμφωνα με τη γνώμη εκκλησιαστικής επιτροπής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα