
«Εσύ, Ελληνα, για κοίτα την Ιστορία» επιγράφει το δημοσίευμα στη στήλη του στην εφημερίδα ZEIT, ο γνωστός δημοσιογράφος Μίχαελ Τούμαν. Στην εισαγωγή σημειώνεται πως «Στο Αιγαίο, τουρκικά αεροσκάφη εισβάλλουν σχεδόν καθημερινά στον ελληνικό εναέριο χώρο. Θα μπορούσε να γίνει η σκηνή ενός άλλου ευρωπαϊκού πολέμου». Το άρθρο ξεκινάει ως εξής: «Ίσως μόλις επιστρέψατε από το Αιγαίο όπου περάσατε υπέροχες διακοπές; Ωραία που επιστρέψατε γιατί ο ειρηνικός παράδεισος των διακοπών σας θα μπορούσε σύντομα να γίνει το σκηνικό ενός άλλου ευρωπαϊκού πολέμου».
H Σμύρνη…
Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στις πρόσφατες απειλές του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ελλάδα, όταν εμφανίστηκε με κόκκινη φόρμα στην Σαμψούντα ενώπιον υποστηρικτών του που ζητωκραύγαζαν και λέγοντας: «Εσύ, Ελληνα, για κοίτα την Ιστορία. Κοίτα πίσω στην Ιστορία. Αν πάτε πολύ παραπέρα, το τίμημα θα είναι βαρύ. Εχουμε μόνο μία πρόταση για την Ελλάδα. Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη».
Ο αθρογράφος εξηγεί στο γερμανόφωνο κοινό με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τι συνέβη στην καταστροφή της Σμύρνης το 1922 και καταλήγει: «Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται ενώπιον εκλογών τον επόμενο χρόνο και έχει κακές προοπτικές. Η χώρα του είναι χρεοκοπημένη. Ο πληθωρισμός είναι στο 80%. Επιδιώκει ισορροπία με όλους όσοι του προσφέρουν χρήματα ή προσωπική υποστήριξη.
Ο Ερντογάν υποκλίνεται στον Μοχάμεντ μπιν Σατζέντ, ηγέτη των Εμιράτων, στον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, στον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον στρατηγό της Μαύρης Θάλασσας. Η Ελλάδα δεν του προσφέρει χρήματα, αλλά τη δυνατότητα για έναν μικρό, βρώμικο πόλεμο, με την κατοχή ενός νησιού όπως το 1974 στην Κύπρο. Εάν τα πράγματα πάνε άσχημα στην προεκλογική εκστρατεία, αυτή θα ήταν μια από τις επιλογές του για να συσπειρώσει το εκλογικό σώμα.
Στην καταστροφή της Σμύρνης αναφέρεται και εκπομπή του δημόσιου Γερμανικού Ραδιοφώνου Deutschlandfunk με τον τίτλο «Όταν τα στρατεύματα του Ατατούρκ κατέκτησαν την ελληνική Σμύρνη» όπου αναφέρεται πως «Η πόλη, που ήταν σε μεγάλο βαθμό ελληνική, θεωρούνταν πολυπολιτισμική. Η ειρηνική συνύπαρξη έληξε όμως την εποχή του τουρκικού εθνικισμού και η θρυλική κοσμοπολίτικη μητρόπολη χάθηκε στον ελληνοτουρκικό πόλεμο».
Επαναπροωθήσεις από Τουρκία, βία από Ελλάδα
«Οι ανεπιθύμητοι» είναι ο τίτλος μακροσκελούς δημοσιεύματος στο Spiegel, το οποίο αναφέρεται στην τύχη των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται γύρω στα 3,7 εκατομμύρια. Το άρθρο ξεκινάει με την προσωπική ιστορία του Ιμπραχίμ Μπάντερ, ο οποίος έστησε μια καινούργια ζωή στην Κωνσταντινούπολη έχοντας μια καλή δουλειά και σπίτι, όταν μια μέρα ξαφνικά τον συνέλαβε η αστυνομία κατηγορώντας τον ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Γεγονός που ο ίδιος αρνείται αφού μέλη της οικογένειά του δολοφονήθηκαν από τη συγκεκριμένη οργάνωση.
Το Spiegel διαπιστώνει πως «ο Πρόεδρος Ερντογάν υποδέχθηκε κάποτε τους πρόσφυγες με ανοιχτές αγκάλες (… ) Πρόσφυγες από τη Συρία επαναπροωθούνται παράνομα στην πατρίδα τους. Η αντιπολίτευση πιέζει τον Ερντογάν σχεδόν έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, κατηγορώντας τον ότι έφερε τους πρόσφυγες στη χώρα εις βάρος της Τουρκίας. Οι επιθέσεις κατά των μεταναστών γίνονται όλο και πιο συχνές. Και για να μην έρχονται νέοι πρόσφυγες στη χώρα η κυβέρνηση κατασκεύασε στα σύνορα με τη Συρία ένα τείχος (…) Το μεταναστευτικό ζήτημα έχει αποκτήσει τόση σημασία στην Τουρκία που έχει ιδρυθεί ένα ακροδεξιό κόμμα, το πρόγραμμα το πρόγραμμα έχει σχεδόν αποκλειστικά επικεντρωθεί στη μείωση του αριθμού των προσφύγων».
Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στη συμφωνία της τουρκικής κυβέρνησης και της ΕΕ το 2016, σύμφωνα με την οποία «η Τούρκια θα απέτρεπε τους πρόσφυγες να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη και για αυτό έλαβε μέχρι τώρα έξι δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η Άγκυρα δεν εφαρμόζει τη συμφωνία εδώ και μερικούς μήνες γι’ αυτό και ο αριθμός των προσφύγων προς την Ελλάδα αυξάνεται.
Από την αρχή του έτους προσπάθησαν πάνω από 150.000 μετανάστες, σύμφωνα με πληροφορίες της ελληνικής κυβέρνησης, να περάσουν τα σύνορα μέσω του ποταμού Έβρου από την Τουρκία για να φτάσουν στην Ελλάδα. Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας τους αντιμετωπίζουν συχνά βίαια. Ένα πεντάχρονο κορίτσι από τη Συρία πρόσφατα πέθανε στον Έβρο γιατί ούτε οι τουρκικές ούτε οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας ήθελαν να τη βοηθήσουν».
Πηγή: Deutsche Welle/ Μαρία Ρηγούτσου


Latest News

Τραμπ: Η ειρηνευτική συμφωνία είναι κοντά αλλά την εμποδίζει ο Ζελένσκι
«Είμαστε πολύ κοντά σε μια Συμφωνία, αλλά ο άνθρωπος που «δεν έχει χαρτιά να παίξει» θα πρέπει τώρα, επιτέλους, να ΤΟ ΚΑΝΕΙ»

Στοιχήματα εκατομμυρίων δολαρίων για τον διάδοχο του πάπα Φραγκίσκου
Το όνομα, η καταγωγή και η ηλικία του επόμενου πάπα γίνονται αφορμή για έντονο διαδικτυακό παιχνίδι στοιχημάτων

Το γραφείο του Μακρόν διαψεύδει τα περί πρόωρων εκλογών
Σε διάψευση των δημοσιευμάτων για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο προέβη το Ελυζέ , μέσω ανάρτησης στο «X»

Πωλείται το ιστορικό αυτοκίνητο του Ανδρέα Παπανδρέου
Το αυτοκίνητο του Ανδρέα Παπανδρέου βρίσκεται στην Αθήνα, στα χέρια ενός συλλέκτη που δε θέλει να εμφανίζεται το όνομά του
![Μόσχα: Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της πόλης [βίντεο]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/54656-600x432.jpg)
Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της Μόσχας [βίντεο]
Ένα αυτοκίνητο εξερράγη σε υπόγειο πάρκινγκ στη Μόσχα, ενώ υπάρχουν αναφορές και για περισσότερες εκρήξεις

Ναυάγησαν οι συνομιλίες στο Λονδίνο για το ουκρανικό - Το μήνυμα Βανς
Γιατί ακύρωσε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή του στις συζητήσεις για την τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο

Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη
Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης στην Κωνσταντινούπολη με επίκεντρο τη θάλασσα του Μαρμαρά.

Πενθήμερο εθνικό πένθος στην Ιταλία – Eκτακτα μέτρα για την κηδεία του Πάπα
Ο Πάπας Φραγκισκος θα κηδευτεί το Σάββατο – Πόσο κόστισαν στην κυβέρνηση Μελόνι τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας

H «τελική πρόταση» Τραμπ για την ειρήνη στην Ουκρανία - Πού τραβά τη γραμμή των συνόρων
Η Ουκρανία αναμένεται να δώσει σήμερα την απάντησή της στην «πρόταση» των ΗΠΑ που ζητά από το Κίεβο να παραδώσει τις κατειλημμένες περιοχές στον ρωσικό έλεγχο

Παραμένουν τα 25άρια - Πού θα σημειωθούν καταιγίδες
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού