
Η προσαρμογή την ψηφιακή επανάσταση και την πράσινη μετάβαση είναι το κύριο πρόβλημα του εμπορίου στην Ελλάδα σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ. Ο Γιώργος Καρανίκας μιλώντας στο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, τόνισε ότι οι μικρές ελληνικές επιχειρήσεις «πρέπει να τρέξουμε για να ανταπεξέλθουμε στον ανταγωνισμό. Ήδη η πίτα μικραίνει μια εμάς και μεγαλώνει για τις πολυεθνικές».
Η ψηφιακή προσαρμογή και η πράσινη μετάβαση γίνεται με χρήματα
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ χρειάζονται χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουν να προσαρμοστούν πιο γρήγορα 200.000 μικρές ελληνικές λιανεμπορικές επιχειρήσεις και έκανε αναφορά στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ καθώς και στα περιφερειακά προγράμματα τα οποία ανέρχονται στα οχτώ δισεκατομμύρια.
Η ψηφιακή προσαρμογή και η πράσινη μετάβαση γίνεται με χρήματα. Χρειάζεται επένδυση και πρέπει να είναι αρωγός η πολιτεία, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης.
ΕΣΠΑ και περιφερειακά προγράμματα για να μην χάσουν το τρένο
Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι για επιχειρήσεις μεγαλύτερες –ναι μεν είναι προσαρμοσμένο στην επένδυση αλλά ουσιαστικά είμαστε αποκλεισμένοι σ’ αυτή τη φάση, γι’ αυτό το έτος. Συνήθως το Ταμείο Ανάκαμψης έχει μεγάλο δανεισμό και μόνο το 15% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει πρόσβαση στον τραπεζικό σύστημα, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καρανίκας και κάλεσε τους συναδέλφους του να σπεύσουν να αξιοποιήσουν το ΕΣΠΑ και τα περιφερειακά προγράμματα καθώς «διαφορετικά θα χάσουν το τρένο».
Διαβάστε επίσης: FED: Επιμένει αντιπληθωριστικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει βρει και τη λύση
Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
Σε ότι αφορά τις προσδοκίες του ελληνικού εμπορίου από τις αυριανές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο κ. Καρανίκας τόνισε ότι «θα πρέπει επιτέλους να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος».
«Το 2022 να τιμωρείται η επιχειρηματικότητα; Είναι σίγουρο ότι θα έχει κέρδη; Δύο χρόνια τώρα δεν είχε κέρδη λόγω της υγειονομικής κρίσης παρόλα αυτά πληρώναμε τέλος επιτηδεύματος» σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αφαιρεθεί ότι εμποδίζει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. «Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι αύριο θα ακούσω κάτι τέτοιο» είπε.
Όπως τόνισε υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος καθώς θα πρέπει να στηριχτεί η επιχειρηματικότητα, διότι δεν θα μπορεί το κράτος να δίνει συνέχεια επιδοτήσεις. Άρα να δώσουμε κίνητρα σε όλους τους επιχειρηματίες να προσπαθήσουν να κρατηθούν στις θέσεις τους να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, γιατί είναι μονόδρομος για τη χώρα μας, υπογράμμισε.
Κατά τα λοιπά, ο κ. Καρανίκας τόνισε ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί και θα δούμε στοχευμένα προγράμματα για το λιανεμπόριο, καθώς στην πανδημία ο κλάδος είχε τις μεγαλύτερες απώλειες και δεν βοηθήθηκε όσο άλλοι κλάδοι, όπως πχ ο τουρισμός.
Φοβισμένος ο καταναλωτής
«Εμείς ποτέ δεν είχαμε σχέσεις με επιδοτήσεις, αλλά στηριζόμαστε στον καταναλωτή. Αυτή τη στιγμή ο καταναλωτής είναι χτυπημένος, είναι ανασφαλής, είναι δύσκολος ο χειμώνας που έρχεται, οπότε είναι δύσκολο το timing για μας, για τις επενδύσεις και εδώ θέλουμε αρωγό την πολιτεία. Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που θα αναγγείλει αύριο ο πρωθυπουργός θα βοηθήσουν να σταθούμε στη νέα εποχή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.
Ως προς το πως βιώνουν την κρίση οι έμποροι, ο κ. Καρανίκας τόνισε ότι «το βασικό μας πρόβλημα είναι ο καταναλωτής και όχι τόσο τα λειτουργικά έξοδα. Σαφέστατα ανεβαίνουν με γεωμετρική πρόοδο αλλά όταν υπάρχει ο τζίρος βολεύονται τα πάντα. Αυτή τη στιγμή όμως ο καταναλωτής είναι φοβισμένος. Φοβισμένος καταναλωτής είναι ανύπαρκτος καταναλωτής. Οπότε, έχουμε μειωμένο τζίρο και αύξηση λειτουργικών εξόδων. Και δεν ξέρω που θα πάει αυτό. Μπροστά μας έχουμε και την αύξηση του κατώτατου μισθού που λένε ότι θα το επισπεύσουν και θα εφαρμοστεί από την πρώτη του μηνός. Και ναι μεν από την μια μεριά είναι καλό γιατί ενισχύεται ο καταναλωτής αλλά μεγαλώνει πάλι το λειτουργικό έξοδο της επιχείρησης», δήλωσε.


Latest News

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον Κόλλια - Τι συζήτησαν
Έρχεται ΚΥΑ που ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με φορολογικές και ασφαλιστικές δηλώσεις και καταστάσεις μιας επιχείρησης σε περιπτώσεις ασθένειας του λογιστή - φοροτεχνικού τους

Υψηλό 1 έτους για τη μεταποίηση στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την S&P Global
Μεταποίηση: Ο δείκτης PMI έκλεισε στις 55.0 μονάδες τον Μάρτιο, τιμή υψηλότερη από τις 52.6 μονάδες του Φεβρουαρίου

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Τι αλλάζει στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε 10 ερωταπαντήσεις - Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Στο νομοσχέδιο για τον εξωδιαστικό μηχανισμό περιλαμβάνονται πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που διευρύνουν την περίμετρο για τους δικαιούχους

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Οι 12 ερωτήσεις και απαντήσεις
Ποια είναι τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται σε εταιρίες προκειμένου να εμπιστευθούν το Χρηματιστήριο και να εισαχθούν σε αυτό - Τι θα ισχύει για τα crypto

Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι για αισχροκέρδεια - Από Δευτέρα σε ισχύ το «καλάθι του Πάσχα»
Δεν θα υπάρξει φέτος το «καλάθι του νονού» λέει ο Τάκης Θεοδωρικάκος - Το πρόβλημα της ακρίβειας αποδίδεται στο στεγαστικό πρόβλημα

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ
Διαμορφώνεται στις 107,7 από τις 106,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα - Ωστόσο οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας εντάθηκαν
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η μεγαλύτερη άνοδος σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8%) - Τι λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων

Νέα παράταση στη νομοθετική λύση για τα «μπόνους» δόμησης
Με τροπολογία παρατάθηκε έως τα τέλη Απριλίου η αναστολή έκδοσης προεγκρίσεων και νέων οικοδομικών αδειών με «μπόνους» δόμησης
![Γραφεία: Σημαντική αύξηση των ενοικίων στην Αθήνα – Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/31_03_ot_GRafeia1_EXO-600x352.png)
Φωτιά πήραν τα ενοίκια στα γραφεία - Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]
Τι δείχνει το φετινό Παρατηρητήριο Γραφείων που επιμελείται η Geoaxis για τα ενοίκια σε γραφεία