Στις προκλήσεις για την επισιτιστική ασφάλεια που συνεπάγεται ο συνδυασμός ενεργειακής και κλιματικής κρίσης αναφέρθηκε από το Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς.
Ο υπουργός σημείωσε ότι βασικό πρόβλημα αποτελεί η κλιματική κρίση, με την ενεργειακή κρίση να αναδεικνύει απλώς τα προβλήματα που προκαλεί η πρώτη. «Η κλιματική κρίση μπορεί να καταστρέψει καλλιέργειες» υπενθύμισε ο υπουργός, φέρνοντας το παράδειγμα της Ινδίας όπου ένας μεγάλος καύσωνας είχε ως αποτέλεσμα την απαγόρευση των εξαγωγών σιτηρών και την αφαίρεση του 9% των διαθέσιμων ποσοτήτων από τις αγορές.
- Διαβάστε επίσης: Ο ΟΤ στη ΔΕΘ – Χατζηδάκης: Αποφασισμένη η κυβέρνηση για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας
Αισιοδοξία για την επισιτιστική επάρκεια, το ερώτημα του σιταριού
Ο κ. Γεωργαντάς εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επισιτιστική επάρκεια στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι το μπλοκ είναι αυτάρκες. Για την Ελλάδα ανέφερε ότι τα προβλήματα εντοπίζονται στο κρέας και το μαλακό σιτάρι. Όπως εξήγησε, αν και η χώρα παράγει και εξάγει σκληρό σιτάρι (χρησιμοποιείται για την παρασκευή ζυμαρικών), παράλληλα εισάγει το 85% των ποσοτήτων μαλακού σιταριού που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για την παρασκευή ψωμιού, αλλά και για τις ζωοτροφές.
Μία αιτία για την ανισομετρία αυτή αποτελούν οι κλιματικές συνθήκες, καθώς το μαλακό σιτάρι απαιτεί ψυχρά κλίματα που υπάρχουν μόνο σε ορισμένες περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Σημείωσε ωστόσο ότι θα δοθούν κίνητρα ώστε το μαλακό σιτάρι να ενταχθεί στις συνδεδεμένες καλλιέργειες, παρέχοντας κίνητρο στους αγρότες για την καλλιέργειά του. Υπενθύμισε ότι στα μέτρα που λαμβάνει η ΕΕ περιλαμβάνεται πρόβλεψη για τη δυνατότητα να καλλιεργηθούν εκτάσεις που βρίσκονται σε αγρανάπαυση.
Κίνδυνος για τη βόρεια Αφρική
Πάντως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης στη βόρεια Αφρική, ξεκαθαρίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μας επηρρεάσει όλους. «Δεν θέλουμε πουθενά να υπάρχει έλλειψη τροφίμων», υπογράμμισε.
Η κτηνοτροφία
Περνώντας στην κτηνοτροφία, ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε ότι στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα υπάρχει ειδική ενότητα για τον πρωτογενή τομέα. «Το ύψος των ζωοτροφών έχει ξεφύγει», παραδέχτηκε, τονίζοντας ότι στην ηπειρωτική χώρα πρόκειται να δοθούν κίνητρα για την ιδιοπαραγωγή ζωωτροφών. Περνώντας στα νησιά, σημείωσε ότι θα υπάρξει ειδική στοχευμένη ενίσχυση.
Ο υπουργός αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις για μέτρα ενίσχυσης των αγροτών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα οποία θα κινούνται στα πλαίσια που επιτρέπουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.
- Διαβάστε επίσης: Σκρέκας: Έρχονται νέου τύπου επιδοτήσεις για το ρεύμα
Κάνοντας ειδική αναφορά στην ενίσχυση των νέων αγροτών, σημείωσε ότι στα χωριά υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Είπε δε ότι πλέον υπάρχει η ωριμότητα να εξετάζονται αλλαγές στις καλλιέργειες, όταν λόγω της κλιματικής αλλαγής καταγράφονται επανειλημμένα καταστροφές.
Για την ελιά Καλαμών
Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει προκύψει με την ελιά Καλαμών είπε ότι στόχος είναι να προστατευθεί και το ΠΟΠ προϊόν που παράγεται στην Καλαμάτα και η ομώνυμη ποικιλία, που όμως καλλιεργείται και σε άλλα μέρη της χώρας.
Στόχος είναι να υπάρχει αύξηση της παραγωγής που να ακολουθεί τη διεθνή ζήτηση, καθώς κάτι τέτοιο αποτρέπει τον κίνδυνο να μπουν τρίτοι στη διαδικασία.