Η ενεργειακή κρίση που μαστίζει την Ευρώπη αυτή την περίοδο είναι «χειρότερη και από εκείνη της δεκαετίας του ’70. Ξεκίνησε ως κρίση τιμών και τείνει να εξελιχθεί σε κρίση έλλειψης καυσίμων». Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας στο OT FORUM που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.
Ο ίδιος, ωστόσο, χαρακτήρισε θετική εξέλιξη κυρίως στην τρέχουσα συγκυρία την «επενδυτική έκρηξη» στις ΑΠΕ, που έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, συνεπώς μικραίνει ολοένα η εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα. Εκτίμησε, πως είναι δυνατό με ορίζοντα το 2030, εάν εισαχθούν και οι τεχνολογίες αποθήκευσης στο σύστημα, να έχουμε καταφέρει να πιάσουμε και να ξεπεράσουμε τους στόχους του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα και η χώρα μας να βασιστεί στο νέο εθνικό καύσιμο που θα είναι ο αέρας και ο ήλιος.
Διαβάστε επίσης: Ο ΟΤ στη ΔΕΘ – Τσάκας (ΔΕΔΑ): Η επόμενη ημέρα της ενεργειακής κρίσης πρέπει να μας βρει με ισχυρές υποδομές
Ο ΑΔΜΗΕ στο μετοχικό κεφάλαιο του EuroAsia Interconnector
Ο κ. Μανουσάκης, ανακοίνωσε στο OT FORUM τη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της κοινοπραξίας για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ, καθώς έγινε αποδεκτή η σχετική πρόταση που είχε υποβάλει ο Διαχειριστής.
Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή, «είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι η προσφορά που καταθέσαμε για να συμμετέχουμε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που κάνει η εταιρεία για 25%, έγινε δεκτή. Οπότε, θα ξεκινήσουν τώρα οι διαδικασίες του due diligence προκειμένου να μετέχουμε και μετοχικά στον EuroAsia Interconnector». Τόνισε, ακόμη, πως είναι μια ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη και για την Κύπρο και για την Ελλάδα το να είναι ο Διαχειριστής από την Ελλάδα μέτοχος ουσιαστικός σε αυτό το πρότζεκτ. Το δεύτερο θετικό, πρόσθετε, είναι ότι βλέπουμε αυξημένο ενδιαφέρον και από το Ισραήλ το τελευταίο έτος, που σημαίνει ότι το έργο βρίσκεται σε πολύ θετική πορεία. «Προσδοκούμε ότι το Ισραήλ θα στηρίξει άμεσα», τόνισε.
Η σημασία των διεθνών διασυνδέσεων
Ερωτηθείς για τη σημασία των διεθνών διασυνδέσεων, ο Μάνος Μανουσάκης υπογράμμισε ότι οι διεθνείς διασυνδέσεις είναι αυτές οι οποίες υλοποιούν την ενιαία αγορά ηλεκτρισμού στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα όσον αφορά την επάρκεια είναι ότι όσο περισσότερο διασυνδεδεμένη είναι μια χώρα, τόσο περισσότερες δυνατότητες έχει σε δύσκολες συγκυρίες, εάν έχει πρόβλημα από μία πηγή, να βρει εναλλακτικά άλλη πηγή ενέργειας. Αυτή η συγκυρία, τόνισε, αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο της Αν. Μεσογείου ώστε να μεταφέρεται ενέργεια από τη Β. Αφρική και τη Μ. Ανατολή στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε, και οι διασυνδέσεις που ωριμάζουν ανάμεσα σε Κρήτη, Κύπρο και Ισραήλ, το EuroAsia Interconnector και παράλληλα, τον τελευταίο χρόνο έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά η ενασχόληση της Ελλάδας με τη δυνατότητα ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο.
Συμμετοχή στο Ελλάδα-Αίγυπτος
Όσον αφορά αυτό το τελευταίο και το κατά πόσο υπάρχει ενδιαφέρον για ανάμειξη του ΑΔΜΗΕ σε αυτό, ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή επεσήμανε ότι είναι ένα έργο που βρίσκεται σε πιο πρώιμη κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υπάρχει το πλεονέκτημα της τεράστιας δυνατότητα αιολικού δυναμικού σε συγκεκριμένη περιοχή της Β. Αιγύπτου. Αναμένουμε, είπε, την ωρίμανση των σχεδίων για τη δημιουργία ΑΠΕ, ικανών να συμμετέχουν στην αγορά ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Αίγυπτο. Να κατασκευαστούν, εξήγησε, ΑΠΕ ικανές ώστε ένα καλώδιο να αποκτήσει εμπορική βιωσιμότητα προκειμένου να γίνει αυτό που χρειάζεται η ΕΕ τώρα: να εισάγεται περισσότερη ενέργεια προερχόμενη από ΑΠΕ από τη Β. Αφρική. Είμαστε, πρόσθεσε, σε συνεχή επαφή, κάνουμε μελέτες κοινές με τον αντίστοιχο Διαχειριστή της Αιγύπτου και μας ενδιαφέρει η μετοχική συμμετοχή μας σε αυτό το έργο. «Ο Διαχειριστής πρέπει τα έσοδά του να τα επανεπενδύει ώστε να επιτευχθεί ο στόχος να γίνει η χώρα μας ενεργειακός κόμβος της Αν. Μεσογείου», υπογράμμισε.
Η πρόοοδος των μεγάλων διασυνδέσεων εντός της χώρας
Σε ό, τι αφορά την πρόοδο των μεγάλων ηλεκτρικών διασυνδέσεων εντός της χώρας, ο κ. Μανουσάκης ανέφερε πως εξελίσσονται απρόσκοπτα και με τους ρυθμούς που είναι γνωστοί από τα προηγούμενα χρόνια. Στην Πελοπόννησο ολοκληρώνεται ο δυτικός διάδρομος και ο ανατολικός διάδρομος, καθώς και το ΚΙΤ Κορίνθου και θα εγκαινιαστούν μέσα στο 2022. Επίσης, άμεσα θα βγει ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση ανάμεσα στην Κόρινθο και στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στον Ασπρόπυργο ώστε πλέον η Πελοπόννησος να ανήκει ολοκληρωτικά στο δίκτυο των 400 ΚV και να ανοίξει χώρος για περαιτέρω ανάπτυξη ΑΠΕ.
Σταθερό φορολογικό πλαίσιο
Τέλος, ερωτηθείς τι προσδοκά να ακούσει από τον πρωθυπουργό στην αποψινή ομιλία του στη ΔΕΘ, ο κ. Μανουσάκης είπε «περιμένουμε να ακούσουμε μια πολιτική που θα στηρίζει τις επενδύσεις, ένα σταθερό ρυθμιστικό και φορολογικό πλαίσιο ώστε οι επενδυτές να αισθάνονται ασφαλείς και τα κεφάλαια που “κοιτάζουν” προς την Ελλάδα να έρθουν ώστε να προχωρήσουν οι επενδύσεις. Επίσης, χρειάζεται επιτάχυνση των αδειοδοτικών μηχανισμών και σπάσιμο της γραφειοκρατίας».