Το ομοίωμα του πρώτου ελληνικού drone, του τελευταίας τεχνολογίας UAV του προγράμματος «Αρχύτας», σε κλίμακα 1:2,5 φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο της ΕΑΒ στη φετινή ΔΕΘ. Πρόκειται για ένα αεροσκάφος τύπου μικτής πτέρυγας, με σχεδιασμό που διαφέρει από όλα τα άλλα UAV, καθώς διαθέτει VTOL (κάθετη απογείωση και προσγείωση).
To περίπτερο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε, σήμερα, τα εγκαίνιά του.
Εκτός του drone, παρουσιάζονται στο περίπτερο οι καινοτομίες, η τεχνογνωσία και το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων της εταιρείας. Μεταξύ άλλων, στο περίπτερο της ΕΑΒ εκτίθεται και το εμπρόσθιο τμήμα ουραίας ατράκτου του αεροσκάφους F-16 (Forward Section of Aft Fuselage).
Εκπαιδευτικά προγράμματα
Επιπλέον, στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ παρουσιάζονται αναλυτικά τα ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΕΑΒ που καλύπτουν όλο το φάσμα των δεξιοτήτων στον τομέα της αεροπορικής συντήρησης (αεροσκάφη και ελικόπτερα, κινητήρες A/C, ηλεκτρονικά), ειδικά μαθήματα (επισκευή δομών, τεχνικές συγκόλλησης), διαδικασίες, διαχείριση, μαθήματα ποιότητας κλπ.
Στους χώρους του περιπτέρου ξεναγήθηκαν οι αρχηγοί ΓΕΑ αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης.
«Αρχύτας»
Το VTOL UAV του προγράμματος «Αρχύτας» είναι βασισμένο σε πλατφόρμα σταθερής πτέρυγας της κλάσης tactical UAV μεγάλων διαστάσεων.
Όπως ανακοίνωσε η ΕΑΒ, μέχρι σήμερα έχει γίνει η διαμόρφωση της ατράκτου του UAV και της πρόωσής του.
Επίσης, έχει γίνει η εσωτερική χωροθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων, ωφέλιμου φορτίου, δεξαμενής καυσίμου, βοηθητικών συστημάτων VTOL κ.λπ.
Η σχεδίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, ενώ η κατασκευή του πρώτου πειραματικού μοντέλου θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο.
Η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται σε περίπου ενάμιση χρόνο.
Για την κατασκευή του η ΕΑΒ συνεργάζεται με τρία πανεπιστήμια, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Latest News
Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη
Την πρωτοβουλία InvestAI για την κινητοποίηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Συνεργασία ICEYE και SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI
Η ICEYE και η SATIM θα ενισχύσουν τη χρήση δεδομένων SAR συνδυάζοντας δορυφορικές εικόνες SAR και προηγμένες λύσεις ανάλυσης
Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά
Οι εξαγορές στην ευρύτερη αγορά της Πληροφορικής θα συνεχιστούν, εκτίμησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, CEO και ιδιοκτήτης της Witside
Νέα εξαγορά απο την NXP - Αποκτά για 307 εκατ. δολ. εταιρεία που αναπτύσσει NPUs
Είναι η τρίτη εξαγορά για την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors - Είχαν προηγηθεί η TTTech Auto (625 εκατ.δολ) και η Aviva Links για 242,5 εκατ.δολ.
Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολαρίων από Μασκ για την OpenAI - Τι απάντησε ο Άλτμαν
Τι περιλαμβάνει η προσφορά - Οι παλιοί συνεργάτες Σαμ Άλτμαν και Μασκ «κοντράρονται» ήδη στα δικαστήρια για την κατεύθυνση της εταιρείας
Επαφές Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι - Στο επίκεντρο τα data centers
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google
Βρετανός θέλει να αγοράσει τη χωματερή όπου έχασε 700 εκατ. ευρώ σε bitcoin
Σκληρός δίσκος με 8.000 bitcoin κατέληξε στα σκουπίδια πριν από 11 χρόνια. Η αναζήτηση ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.
Μακρόν: Αγοράστε γαλλική και ευρωπαϊκή τεχνητή νοημοσύνη
Χρειάζεται «οικονομικός πατριωτισμός» κατά τον πρόεδρο της Γαλλίας, που θα επενδύσει 109 δισ. ευρώ στην ΑΙ
Οι Έλληνες που θέλουν να φτιάξουν το αντίπαλο δέος της DeepSeek - Τι είναι το OumiAI
H Oumi αποσκοπεί στο να γίνει η πρώτη πραγματικά ανοιχτή πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης - Τι λέει ο Έλληνας CEO στο Ot.gr
Πως κρίνει τον Ίλον Μασκ η ίδια του η δημιουργία
Το Grok AI που αναπτύχθηκε από την εταιρεία xAI του Ίλον Μασκ φαίνεται να έχει μερικά προβλήματα με τον δημιουργό του