
Πόλος έλξης για ξένους φοιτητές, ερευνητές και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας γίνεται η χώρα μας, μέσω της δράσης «Study in Greece», που προσελκύει φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο ανοίγοντας τις πόρτες όλων των ελληνικών πανεπιστημίων για διεθνή προγράμματα σπουδών σε ένα ευρύ φάσμα επιστημών.
Διαβάστε επίσης: Ενοίκια: Έχουν αυξηθεί μέχρι και 30% – Γολγοθάς για τους φοιτητές να βρουν σπίτι
Για μία νέα εποχή στην οποία περνούν τα ελληνικά πανεπιστήμια, έκανε λόγο, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα πληροφορικής και τηλεματικής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Χρήστος Μιχαλακέλης, που είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος της δράσης «Study in Greece».
«Με βάση το νομικό και θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να αναπτύξουμε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών για διεθνείς φοιτητές σε ξένη γλώσσα, μπορεί η Ελλάδα πλέον να ανταγωνιστεί τις παραδοσιακές χώρες που αποτελούν εκπαιδευτικούς προορισμούς και να προσελκύσει ξένους φοιτητές», είπε ο κ. Μιχαλακέλης.
Παράλληλα, μέσα από αυτήν τη διαδικασία, προβάλλονται διεθνώς τα ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ οι Έλληνες ακαδημαϊκοί και επιστήμονες δικτυώνονται με συναδέλφους τους από το εξωτερικό. «Αυτό σημαίνει ότι επωφελούνται και οι Έλληνες φοιτητές διότι συναναστρέφονται με ξένους συναδέλφους τους, οπότε τους προσφέρεται ένα άνοιγμα του πνευματικού τους ορίζοντα, συν του ότι πλέον τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν αρχίσει να τοποθετούνται στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη, όπου προβάλλεται η Ελλάδα ως εκπαιδευτικός προορισμός», τόνισε ο καθηγητής.
Η δράση έχει ξεκινήσει το 2015
Σύμφωνα με τον ίδιο, η δράση έχει ξεκινήσει το 2015, αλλά από το 2021 -με τη στήριξη του υπουργείου Παιδείας και με χρηματοδότηση που έχουν λάβει, έχουν καταφέρει να εκπροσωπούν όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια σε διεθνείς εκθέσεις, με τελευταία συμμετοχή πρόσφατα στην Αμερική. «Μέσα από αυτήν τη διαδικασία αντιληφθήκαμε ότι η δουλειά μας είναι πάρα πολύ εύκολη τελικά, διότι έχουμε να προωθήσουμε ένα ισχυρό όνομα χώρας και απλά αυτό που τους λέμε είναι ότι η Ελλάδα, πέρα από τις υπόλοιπες δραστηριότητες που έχει να επιδείξει τουριστικώς, προσφέρει και εκπαίδευση και ταυτόχρονα τους προβάλουμε τι δυνατότητες εκπαίδευσης υπάρχουν», τόνισε ο υπεύθυνος της δράσης.
Το «Study in Greece» έχει αναπτύξει πληροφοριακά συστήματα και ιστοσελίδες όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται που αφορούν σε προγράμματα σπουδών, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις και διεθνείς διακρίσεις των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Η δικτυακή πύλη της «Study in Greece» είναι διαθέσιμη στα ελληνικά και σε άλλες έξι γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, κινέζικα, αραβικά, ρωσικά, ινδικά-Hindi) και παρέχει ακόμη πρακτικές πληροφορίες και συμβουλές για την ακαδημαϊκή και καθημερινή ζωή στην Ελλάδα.
«Επιπλέον συνεργαζόμαστε με τις ελληνικές και ξένες διπλωματικές αρχές πρεσβείες και προξενεία τόσο των χωρών του εξωτερικού στην Ελλάδα, αλλά και κυρίως με τους Έλληνες διπλωμάτες πρέσβεις και προξένους στο εξωτερικό, οι οποίοι μας προσφέρουν πολύ μεγάλη βοήθεια και υποστήριξη σε αυτό που κάνουμε», υπογράμμισε ο κ. Μιχαλακέλης.
Παράλληλα, έχουν αναπτυχθεί πληροφοριακά συστήματα και ψηφιακά εργαλεία όπως το MatSiG το οποίο διευκολύνει τη διεθνή δικτύωση και προωθεί την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ Ελλήνων και ξένων ακαδημαϊκών και η «Study in Greece Virtual Fair», η οποία συνιστά έναν σύγχρονο κι έξυπνο τρόπο διεθνούς προβολής των Ελληνικών Πανεπιστημίων.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Δένδιας – Πιτσιλής υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας: Στόχος η διαφάνεια στις αγορές των εξοπλιστικών
Πρέπει «να προστατεύσουμε τελικά το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου» τόνισε ο Δένδιας

Μποϊκοτάζ της Κίνας στην Boeing - Σταματά να παραλαμβάνει αεροσκάφη
Κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών

Μητσοτάκης: Χτίζουμε πάνω στα θεμέλια της δημοσιονομικής πειθαρχίας
Αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ .Τασούλα

Από 16 Απριλίου σε ισχύ η επιστροφή πινακίδων - Ποιοι περιπτώσεις εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη – Πού θα βρέξει
Τοπικές βροχές αναμένονται στην Αττική κυρίως τις μεσημβρινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθεί μικρής διάρκειας καταιγίδα. Ο καιρός σήμερα

Αντίστροφη μέτρηση για τον Προσωπικό Αριθμό: Πότε έρχεται, πώς θα τον αποκτήσετε
Έρχεται να αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα – Σύμφωνα με τον νόμο, ο Προσωπικός Αριθμός θα εμφανίζεται στις νέες ψηφιακές ταυτότητες

Απεργία στα ταξί σήμερα για τη διέλευση από τις λεωφορειολωρίδες
Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί ζητά να ισχύσουν όσα αναφέρονται στο τελικό κείμενο του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Τραμπ: Ο Ζελένσκι και ο «απατεώνας» Μπάιντεν, υπεύθυνοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν είχα καμία σχέση με αυτόν τον πόλεμο, αλλά εργάζομαι επιμελώς για να σταματήσει ο θάνατος και η καταστροφή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ

Στο πλευρό 98 μαθητών και μαθητριών που φοιτούν σε σχολεία τυφλών η αλυσίδα Μασούτης
H οικογένεια της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. «αγκαλιάζει με αγάπη και ευαισθησία τα παιδιά με οπτική αναπηρία, αναλαμβάνοντας έναν ιδιαίτερο ρόλο: αυτόν του νονού και της νονάς»

Ξεκίνησε το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων από την ΑΑΔΕ - Όλα τα βήματα εγγραφής
Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ξεκίνησε η εφαρμογή για το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων