«Είμαστε απολύτως συνεπείς στο ότι έχουμε εξαγγείλει και το πακέτο μέτρων που ανακοινώσαμε χθες θα υλοποιηθεί πλήρως», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «μπορούμε να επιτυγχάνουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να στηρίζουμε την κοινωνία. Τα μέτρα που λαμβάνουμε έρχονται σε απόλυτη εναρμόνιση με τους στόχους του προϋπολογισμού».
«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολίτες που αμφισβητούν ότι το πακέτο που ανακοινώσαμε χθες δεν θα υλοποιηθεί» τόνισε, προσθέτοντας ότι δημιουργήθηκε δημοσιονομικός χώρος για να στηριχθεί η κοινωνία: «Αν αυτή τη στιγμή από οικονομικής σκοπιάς αφήναμε την κοινωνία απροστάτευτη, το κόστος αργότερα θα ήταν μεγαλύτερο».
Επεσήμανε μάλιστα, ότι λόγω του πληθωρισμού και της ανάπτυξης η χώρα μας θα καταγράψει φέτος τη μεγαλύτερη μείωση χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, στην Ευρώπη.
Εκλογικός νόμος
Μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο εκλογικός νόμος έστειλε πρωθυπουργός, ερωτηθείς σχετικά στη συνέντευξη Τύπου.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι αλήθεια ότι έχω δεχτεί τέτοιες εισηγήσεις, όμως δεν είμαι κωλοτούμπας. Οι κανόνες δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν τις εκλογές», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θα πορευτούμε με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο, ο οποίος «αυξάνει λίγο τον πήχη της αυτοδυναμίας στο 37 – 38%».
«Προτιμώ να αναλώσω την ενέργεια μου στο να πείθω τους πολίτες γιατί στις μεθεπόμενες εκλογές πρέπει να έχουμε ισχυρή κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και άφησε μόνο ένα «παράθυρο» εάν δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να παραδεχτεί πως «η απλή αναλογική είναι βόμβα στα θεμέλια της πολιτικής σταθερότητας και συμφωνήσουμε για αλλαγή».
«Δεν είμαι αυτός που είπε Ερντογάν γιοκ»
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «δεν θα ακολουθήσουμε τον Τούρκο πρόεδρο στο μπαράζ των προκλητικών δηλώσεων».
Όπως είπε «η Τουρκία θέλει να παρουσιάσει την Ελλάδα ως υποτιθέμενη απειλή», όμως πρόσθεσε ότι κανείς στο εξωτερικό δεν συμμερίζεται την άποψη πως τα νησιά είναι απειλή για την Τουρκία.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «θα επιδιώκουμε δίαυλους επικοινωνίας ανοιχτούς. Δεν είμαι αυτός που είπε Ερντογάν γιοκ. Είμαι πάντοτε ανοιχτός να τον συναντήσω. Τα έχω ξανακούσει αυτά στο παρεθόν και συναντηθήκαμε και εκτιμώ ότι θα συναντηθούμε και πάλι».
Επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην ΕΕ και «ήταν προτελευταία για τον μήνα Αύγουστο»
Χαρακτήρισε απόλυτη διαστροφή της πραγματικότητας από την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, «είναι ψέμα».
«Στο φυσικό αέριο είναι το μεγάλο πρόβλημα», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «οι τιμές είναι 10 φορές πάνω σε σχέση με δύο χρόνια πριν.
Προανήγγειλε διπλή παρέμβαση: επέκταση τους επιδόματο θέρμανσης και παρέμβαση στην αντλία. «Πρέπει να ενθαρρύνουμε περισσότερα νοικοκυριά να γυρίσουν στο πετρέλαιο», ανέφερε και είπε πως το επόμενο διάστημα «έρχεται γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου και από τις εταιρείες και από τον κρατικό προϋπολογισμό», προκειμένου να υπάρχει μια τιμή σχετικά λογική. «Βέβαια, προσβλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Είχαμε προτείνει να μπει πλαφόν συνολικά στην τιμή του φυσικού αερίου, στον δείκτη του TTF».
«Βούτυρο στο ψωμί του Ανδρουλάκη»
Σε επόμενη ερώτηση αν είναι θεμιτό να παρακολουθούνται πολιτικοί αρχηγοί και πως αντιδρούσε αν ο ίδιος ήταν υπό παρακολούθηση επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης απάντησε πως δεν είναι «κανονικό να παρακολουθείται ένας πολιτικός αρχηγός», σημειώνοντας ότι επί της αρχής κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται».
Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχουν εξαιρετικά αυστηρά φίλτρα για να μπορεί να διαταχθεί μια νόμιμη επισύνδεση. «Η παρακολούθηση ήταν και νόμιμη και τεκμηριωμένη όμως απαιτούσα περισσότερη πολιτική ευαισθησία. Να είμαστε σαφείς υπό ποιες προϋποθέσεις πρέπει να επιτρέπεται η παρακολούθηση ενός πολιτικού ή δημοσιογράφου», συμπλήρωσε.
Για τον κ. Ανδρουλάκη είπε επίσης ότι απέφυγε να συναντηθεί μαζί του και έχει πει ότι δεν δέχεται να είναι πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας. «Αυτό το σφάλμα που έγινε ήταν βούτυρο στο ψωμί του κ. Ανδρουλάκη, να μείνει σε γραμμή ρήξης με τη ΝΔ. Ακολουθεί πολιτική που τον φέρνει σε απόσταση από το δικό του κοινό και ο ίδιος θα απαντήσει πως αντιλαμβάνεται το δικό του ρόλο και πως θα απαντήσει στα διλήμματα μετά τις επόμενες εκλογές», πρόσθεσε.
«Σκαλοπάτι να διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία η πρώτη κάλπη»
Ερωτηθεις σε περίπτωση αδυναμίας αυτοδυναμίας αν θα πάει σε επόμενες εκλογές ή θα επιδιώξει συνεργασία με άλλο κόμμα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Θεωρώ ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφικό σύστημα για τη χώρα. Η εκτίμηση μου ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά. Αριθμητικά αν επιχειρούσαμε να προβάλλουμε τα σημερινά δεδομένα δημοσκοπήσεις, θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα. Θα συνιστά πολιτική τερατογέννεση».
«Γι’αυτό η πρώτη κάλπη έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να είναι σκαλοπάτι να διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία και να εξηγήσουμε γιατί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση που δεν είναι ανάγκη μονοκομματική μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια», συμπλήρωσε.
«Είμαστε προετοιμασμένοι για την ενεργειακή επάρκεια»
Για το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας, ο κ. Μητοτάκης ανέφερε ότι «έχουμε κάνει ότι χρειαστεί για να εξασφαλιστεί η επάρκεια τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται».
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη είναι αλήθεια ότι «επικρέμεται η απειλή για διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Turk Stream», ωστόσο πρόσθεσε ότι «έχουμε δεσμεύσει επαρκή φορτία LNG, διπλασιάσαμε τη χωρητικότητα της Ρεβυθούσας και για τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρχει παραγωγή ενέργειας και από λιγνίτη. Είμαστε προετοιμασμένοι».
«Το δημογραφικό αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για την επόμενη 4ετία»
Ερωτηθείς για το δημογραφικό, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «πολλές από τις πολιτικές μας οδηγούν στη λύση αυτού του προβλήματος» και πρόσθεσε: «Η δική μας κυβέρνηση έδωσε 2.000 σε κάθε παιδί που γεννιέται».
Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνονται ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Φέτος σημειώσαμε ρεκόρ στα παιδιά που μπαίνουν στους παιδικούς σταθμούς. Εμείς δημιουργήσαμε θεσμούς όπως την νταντά της γειτονιάς. Προσπαθούμε να ευνοήσουμε τις οικογένειες ώστε να κάνουν πρώτο ή ακόμα και δεύτερο ή και τρίτο παιδί»
«Το δημογραφικό αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για την επόμενη 4ετία», επεσήμανε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την άποψη ότι «θα άξιζε τον κόπο να υπηρετήσουμε μία μακροχρόνια πολιτική με την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση».
«Αδιέξοδος ο δρόμος που πορεύεται η Τουρκία»
Επίσης, για το ρόλο της Τουρκίας είπε ότι είναι η μόνη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν επέβαλε κυρώσεις στην Ρωσία και ότι υπάρχει προβληματισμός σε ΗΠΑ και Ευρώπη για τη στάση της.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει στηλιτεύσει το ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου που επιδιώκει το ΝΑΤΟ απέναντι στην Τουρκία και πρόσθεσε «αποτελεί χρέος μου όχι μόνο να ασφαλίσω τη χώρα ενισχύοντας την αποτρεπτική μας δυνατότητα αλλά ταυτόχρονα να οικοδομώ στέρεες συμμαχίες ώστε η Τουρκία να αντιληφθεί τελικά ότι ο δρόμος στον οποίο πορεύεται είναι αδιέξοδος».
«Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να στηρίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά»
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης εξαιτίας της κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή τον μηχανισμός ανάκτησης υπερκερδών, ενώ πρόσθεσε ότι βασικό μέλη είναι να συγκρατήσουμε τις τιμές φυσικού αερίου «για αυτό και η πρόταση για πλαφόν».
Όπως είπε «η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να στηρίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά γιατί η οικονομία μας πάει καλά, στηρίζεται στην εξωστρέφεια, στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις. Είχαμε μεταστροφή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Η οικονομία αναπτύσσεται γρήγορα γιατί προσελκύει επενδύσεις (…) αυξάνεται ο πλούτος και τα έσοδα μπορούν να επιστραφούν στους ευάλωτους».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η υπέρβαση στον τουρισμό δεν ήρθες τυχαία» και πρόσθεσε ότι «μπορεί να ξεπεράσουμε τα 19 δισ. ευρώ στις εισπράξεις».
«Θύματα εργαλειοποίησης οι μετανάστες»
Όσον αφορά το προφυγικό ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση στο μεταναστευτικό»,
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «Οι μετανάστες πέφτουν θύματα εργαλειοποίησης από την Τουρκία και του διακινητές».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θα εξακολουθούμε να στέλνουμε το μήνυμα της ενεργητικής αποτροπής. Εκτιμώ το ρόλο των περισσότερων ΜΚΟ, δεν είναι όλες αξιόπιστες. Υπάρχουν κάποιες που κάνουν μπίζνα με το μεταναστευτικό».
«Πρέπει να προχωρήσει ο εξορθολογισμός του υγειονομικού χάρτη»
Σε ερώτηση για τη δημόσια υγεία και την κατάσταση των δημοσίων περιφερειακών νοσοκομείων, είπε ότι το ζήτημα της στελέχωσης απασχολεί την κυβέρνηση.
«Το υπουργείο Υγείας θα εξαγγείλει σύντομα μέτρα και κίνητρα. Δεν πρέπει να αισθάνονται οι συμπολίτες μας στην περιφέρεια, πολίτες β’ κατηγορίας. Η πανδημία ανέδειξε πολλές διακρίσεις στην ποιότητα της περίθαλψης. Υπήρχε διαφορετική επίδοση νοσοκομείων της περιφέρειας. Μας προβληματίζει. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η έμφαση στην ποιότητα θα πρέπει να έχει οριζόντια χαρακτηριστικά. Αυτός ο εξορθολογισμός του υγειονομικού χάρτη της χώρας, πρέπει να προχωρήσει. Γιατί μπορεί να έχουμε δομές αλλά να μην είναι σωστά στελεχωμένες. Απολύτως πιστοί στη δέσμευσή μας ότι δεν θα κλείσει καμία δομή, πρέπει να σκεφτούμε την αναδιάταξη των δυνάμεών μας», ανέφερε.
«Οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διατεθούν σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και οικονομία»
Ερωτηθείς ότι οι πόροι για το Ταμείο Ανάκαμψης θα διατεθούν σε μεγάλες επιχειρήσεις, ο πρωθυπουργός αντέκρουσε την κριτική, σημειώνοντας πως αυτό είναι εντελώς λανθασμένο.
«Υπάρχει ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός στις ΜμΕ επιχειρήσεις», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ έχουν σχεδιαστεί να διατεθούν σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Τέλος, έφερε ως παράδειγμα το πρόγραμμα «Εξοικονομώ».
«Για πρώτη φορά άτομα που ανοικτά είναι ομοφυλόφιλα συμμετέχουν σε ελληνική κυβέρνηση»
Για την επιτροπή που αφορά τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και το ενδεχόμενο καθιέρωσης γάμου για ομόφυλα ζευγάρια. «Για πρώτη φορά η χώρα μας έχει εθνική στρατηγική για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+. Έχουμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα. Καταργήθηκε, π.χ. η απαγόρευση αιμοδοσίας, καταργήσαμε θεραπείες μεταστροφής, ρυθμίστηκε το ζήτημα των επεμβάσεων σε intersex βρέφη. Για πρώτη φορά άτομα που ανοικτά είναι ομοφυλόφιλα συμμετέχουν σε ελληνική κυβέρνηση. Είναι σημαντικό ότι αυτό γίνεται από κεντροδεξιά κυβέρνηση. Υπάρχει ήδη νομική κατοχύρωση του συμφώνου συμβίωσης. Για τον πολιτικό γάμο, κάθε πράγμα στον καιρό του».
«Αποδέχομαι τον όρο της “γυναικοκτονίας”»
Για το αν θα αποκτήσει νομική υπόσταση ο όρος «γυναικοκτονία», ο κ. Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά: «αποδέχομαι τον όρο της “γυναικοκτονίας”. Γιατί θέλω να προσδιορίσω ότι αυτά τα εγκλήματα, αυτά που τα κρύβαμε κάτω από το χαλί, πρέπει να αποκτήσουν ιδιαίτερο χαρακτηρισμό ο οποίος δεν πρέπει να αποκτήσει ιδιαίτερη και ξεχωριστή νομική κατοχύρωση. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι μία γυναικοκτονία είναι πιο απεχθής από δολοφονία ενός παιδιού ή ηλικιωμένου. Ναι, να χρησιμοποιούμε τον όρο γιατί αυτό επιβάλλει το σπάσιμο της σιωπής γύρω από εγκλήματα που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά».
«Η καταφυγή στον λιγνίτη για 1 – 2 χρόνια είναι ένα προσωρινό μέτρο»
Σε ό, τι αφορά την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, σε αντιστάθμισμα των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι η αντιπολίτευση αποκρύπτει ότι η παραγωγή λιγνίτη μειώνεται εδώ και μια δεκατία και ότι πολλές μονάδες φτάνουν στο τέλος της ζωής τους.
Ξεκαθάρισε ότι η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή «είναι μονόδρομος ως μακροχρόνια πολιτική», γι’ αυτό και η κυβέρνηση έχει καταρτίσει το «τολμηρό πρόγραμμα δίκαιης μετάβασης για περιοχές πολύ εξαρτημένες από λιγνίτη.
Η «καταφυγή», είπε ο πρωθυπουργός, στον λιγνίτη για 1 – 2 χρόνια είναι ένα προσωρινό μέτρο και έχει νόημα όσο οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται στα σημερινά εξωφρενικά επίπεδα. Όταν, συμπλήρωσε, οι τιμές προσαρμοστούν, έστω και σε υψηλότερα επίπεδα από ό, τι πριν από 2 χρόνια, το κόστος του λιγνίτη θα είναι πιο ακριβό. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι σύντομα θα εγκαινιαστεί η μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, δίνοντας τη δυνατότητα διεύρυνσης του ενεργειακού μείγματος της χώρας.
«Αύριο θα υπάρχει εξειδίκευση των μέτρων»
Απαντώντας σε ερώτηση για το Στεγαστικό Πρόγραμμα που εξήγγειλε στην ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αύριο θα υπάρχει εξειδίκευση των μέτρων από το οικονομικό επιτελείο.
Ανέφερε πως είναι είναι πρόγραμμα επεξεργασμένο με πολλές διαφορετικής εκφάνσεις. «Το επίδομα στέγασης θα εφαρμοστεί αμέσως, το δανειοδοτικό πρόγραμμα θα δρομολογηθεί πολύ σύντομα», σημείωσε και πρόσθεσε πως άλλα μέτρα χρειάζονται περισσότερο χρόνο όπως οι φοιτητικές εστίες. «Τα Πανεπιστήμια έχουν τους χώρους και μπορούν να χτίσουν εστίες. Έχει πολύ μεγάλη αξία και η κοινωνική αντιπαροχή. Υπάρχουν αδιάθετα κτίρια πάρα πολλά».
«Οποιαδήποτε άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση είμαι διατεθειμένος να την ακούσω πολύ προσεκτικά», πρόσθεσε.
«Δεν θα αλλάξει η πολιτική απέναντι στη Ρωσία»
Σε ερώτηση για το Ουκρανικό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «αν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία δεν ξέρουμε που μπορεί να σταματήσει».
«Από την πρώτη στιγμή που επιβλήθηκαν κυρώσεις, γνωρίζαμε ότι και οι δικές μας κοινωνίες θα έμπαιναν σε δύσκολη κατάσταση, ξέραμε πως αυτό θα ήταν το τίμημα. Αναγνωρίσαμε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει την εξάρτηση της ΕΕ ως “όπλο”».
«Δεν υπάρχει η πιθανότητα αλλαγής αυτής της πολιτικής», επεσήμανε.
«Προχωράμε στην περαιτέρω διείσδυση ΑΠΕ»
Σχεδόν το 50% ηλεκτρισμού της Ελλάδας προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως «υπάρχουν προβλήματα σχετικά με τη χωροθέτηση. Υπάρχουν αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες και γι αυτό έχουν αποκλειστεί κάποιες περιοχές».
«Προχωράμε στην περαιτέρω διείσδυση ΑΠΕ και το υπουργείο Ενέργειας προχωρά για απελευθέρωση χώρου στο δίκτυο», πρόσθεσε.
«Καθόλου κοντά στον κ. Βελόπουλο»
«Πόσο κοντά είστε με τον κ. Βελόπουλο;» ερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και απάντησε χαρακτηριστικά «καθόλου».
«Πρόθεσή μου είναι να εντάξω στη Νέα Δημοκρατία και ανθρώπους που δεν ξεκίνησαν από τη Νέα Δημοκρατία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ συμπλήρωσε πως «σε κάθε περίπτωση ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει αν η ΝΔ θα κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Εμείς είμαστε αυτοί. Με τα καλά μας και τα στραβά μας. Αν όχι εμείς ποιοι; Δεν έχω ακούσει κάποια εναλλακτική μορφή διακυβέρνησης».
«Το μετρό θα γίνει»
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «δεν έγινε τίποτα επί ΣΥΡΙΖΑ για το μετρό της Θεσσαλονίκης».
«Πώς μπορείς να πιστέψεις ένα κόμμα που ζωγράφισε μουσαμάδες. Η πόλη γνωρίζει ότι το έργο θα γίνει, αυτό που φάνταζε ως ανέκδοτο, γίνεται πραγματικότητα. Το μετρό είναι έργο επιβίωσης για τη Θεσσαλονίκη», πρόσθεσε.
«Δεν υπάρχουν πια άβατα»
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος στο μέτωπο της Ασφάλειας. «Θα πρέπει να μας προβληματίσει ότι τα περιστατικά βίας μονοπωλούν πολλές εκπομπές, κάτι που είναι λανθασμένο καθώς τα στοιχεία βαίνουν μειούμενα. Δεν υπάρχουν πια άβατα».
«Θα μπει στοιχειώδη τάξη στα Πανεπιστήμια. Το οφείλουμε στα πανεπιστήμια, στους καθηγητές στους φοιτητές, το προσωπικό και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία», επεσήμανε.
Ταυτόχρονα, όπως είπε, «είμαστε αντιμέτωποι με καινούργιες μορφές βίας. Υπάρχει εφηβική βία. Το φαινόμενο πρέπει να αναλυθεί, συμπεριφορές βίας ανακυκλώνοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο».
«Δεν αποκλείουμε κανέναν από το Ταμείο Ανάκαμψης»
Σε ερώτηση για τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ο κ. Μητσοτάκης απαντά πως «η πρόταση της Ελλάδας για το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν από τις πρώτες που εγκρίθηκε, πανηγυρικά θα έλεγα. Και όχι άδικα. Πρέπει να σας πω ότι οι διαδικασίες είναι πολύ αυστηρές. Δεν παίζονται παιχνίδια εκεί, όποιος το λέει είναι βαθιά νυχτωμένος».
«Έχουμε ήδη εκταμιεύσει πόρους. Δεν αποκλείουμε κανέναν», πρόσθεσε.
«Δεν είμαστε εθισμένοι στα επιδόματα»
Ερωτηθείς για το αν είμαστε εθισμένοι στα επιδόματα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «δεν είμαστε». Όπως είπε «ναι, τα επιδόματα είναι απαραίτητα για τις δύσκολες στιγμές», ωστόσο πρόσθεσε ότι επίσης η κυβέρνηση λέει «ναι σε μία ενεργητική πολιτική εργασίας»,
«Τα επιδόματα είναι απαραίτητα αυτήν την περίοδο. Αλλά δεν έχουμε εθισμό σ’ αυτήν την πολιτική. Το αποδείξαμε στην πολιτική μας στον ΟΑΕΔ. Δεν πιστεύουμε στο κράτος-πατερούλη. Γι’ αυτό έχουν σημασία οι ενεργές πολιτικές μείωσης της ανεργίας. Δεν θέλουμε ο άνεργος να είναι μονίμως εξαρτημένος από τα επιδόματα. Θέλουμε νέες θέσεις εργασίας», υπογράμμισε.
«Τρία όχι σε πρόωρες εκλογές, αλλαγή εκλογικού νόμου, ανασχηματισμό»
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε: «Όχι εκλογές, όχι αλλαγή εκλογικού νόμου, όχι ανασχηματισμός».
Για το επιτελικό κράτος, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι παρεξηγημένη έννοια. «Βάζει απλά τους κανόνες, κανόνες που δεν υπήρχαν. Αναρωτιόμουν πως κυβερνιόταν η χώρα. Η αξιοποίηση επιτελικών στελεχών στη διοίκηση επίσης, την καθιερώσαμε. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας αλλά η προσήλωσή μου στο επιτελικό κράτος είναι αδιαπραγμάτευτη», πρόσθεσε.
«Μέσα στο 2023 η επενδυτική βαθμίδα»
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η χώρα «θα πετύχει την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023», ωστόσο πρόσθεσε πως η καθυστέρηση θα οφείλεται σε πιθανή πολιτική αστάθεια. «Η Πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για το πετύχουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η στήριξη στην Ουκρανία δεν θα είναι σε βάρος της άμυνας της χώρας μας»
Σε ερώτηση για τη στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε χαρακτηριστικά πως «δεν θα είναι σε βάρος της άμυνας της χώρας».
Όπως είπε «Δεν τίθεται θέμα για τους ελληνικούς S-300. Θα δώσουμε τεθωρακισμένα όπως είναι ήδη γνωστό με την προϋπόθεση ότι θα πάρουμε αντίστοιχα νεότερης κατασκευής».
«Δεν δεχόμαστε και τη διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων»
Για τα αρνητικά δημοσιεύματα στο εξωτερικό, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «δεν πιστεύει ότι έχει αλλάξει η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό».
Όπως ανέφερε είναι «θεμιτό και αναμενόμενο να γίνεται κριτική από τα ΜΜΕ όταν γίνονται λάθη. «Δεν δέχομαι τις διαπιστώσεις ότι η Ελλάδα είναι σε χαμηλότερη θέση στην ελευθερία του Τύπου από το Τσαντ ή την Μπουρκίνα Φάσο. Η παρουσία σας εδώ κάτι λέει. Δεν δεχόμαστε και τη διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων. Για παράδειγμα γράφτηκε για νεκρό παιδί στον Έβρο κάτι που όμως δεν προέκυψε. Δεν είδα κάποιοι να ανασκευάζουν. Δεν θα δεχθώ καμία αμφισβήτηση των δημοκρατικών διαπιστευτηρίων της κυβέρνησης», επεσήμανε.
Η τεκμηρίωση για τις υποκλοπές
Σε ερώτηση για τις παρακολουθήσεις, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «Έχω απαντήσει εξαντλητικά στο θέμα, αλλά θα επανέλθω».
Σχετικά με τα περί τεκμηρίωσης για την παρακολούθηση Αναδρουλάκη τόνισε: «Τεκμηρίωση υπήρχε από το γεγονός ότι υπήρχε σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως. Υπάρχουν πολλά παρόμοια λογισμικά, όπως το Predator. Υπάρχει πρόβλημα και είναι παγκόσμιο. Ομολόγοί μου έχουν πέσει θύματα παρακολούθησεων. H τεχνολογία τρέχει πιο γρήγορα. Τα λογισμικά αυτά είναι διαθέσιμα και δεν υπάρχει εύκολη τεχνολογική γραμμή άμυνας. Τα λογισμικά αυτά δεν έχουν τίποτα να κάνουν με την ελληνική κυβέρνηση».
«Έχω καλή σχέση με τον κ. Ράμα»
Σε ερώτηση για τη στάση της Αλβανίας και τις σχέσεις της με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «η πρόσδεση της Αλβανίας στο ευρωπαϊκό άρμα είναι προς όφελός μας».
«Έχω καλή σχέση με τον κ. Ράμα», ανέφερε χαρακτηρισικά και επεσήμανε ότι «η ελληνική μειονότητα πρέπει να τυχαίνει προστασίας και το έχω καταστήσει σαφές».
«Ο ΒΟΑΚ το πιο κρίσιμο οδικό έργο στη χώρα»
Για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι το πιο κρίσιμο οδικό έργο.
«Η Κρήτη δεν μπορεί να δει το μέλλον της χωρίς ένα σύγχρονο ασφαλή δρόμο. Οι πρώτες μπουλντόζες, στο ένα από τα τρία τμήματα, θα μπουν στους επόμενους δύο μήνες», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Φέτος έχουμε εξαιρετική πρόληψη στην Πολιτική Προστασία»
Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή και την Πολιτική Προστασία ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δέχεται οποιαδήποτε κριτική για τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας αλλά όχι από αυτούς που πήραν κάτω από τη βάση.
«Πέρσι παραδεχτήκαμε τα λάθη μας. Φέτος έχουμε εξαιρετική πρόληψη. Πρέπει κάποιος να είναι πολύ κακοπροαίρετος για να μην αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει γίνει. Θα ζούμε πια με πολύ πιο έντονα καιρικά φαινόμενα», τόνισε και σημείωσε πως δεν υπάρχει κανένος μέρος στον κόσμο που να μην πλημμυρίζει εάν τα φαινόμενα είναι πολύ έντονα.