To πολυπόθητο πακέτο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ανακοινώθηκε, αντιδράσεις υπήρξαν όπως αναμενόταν, από αύριο θα υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων και θα γνωρίζουμε τι είναι τελικά καλό, τι μέτριο και τι αδιάφορο.
Οι εξαγγελίες θα κριθούν στο πεδίο, έλεγαν χθες στελέχη της κυβέρνησης, υπονοώντας ότι όσα μέτρα κι αν πάρουμε τώρα, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν ξέρουμε αν θα είναι αρκετά, εν μέσω μιας θύελλας που έχει δυναμική, και ίσως είναι ακόμη στην αρχή.
Με απλά λόγια, όσα δις κι αν μοιράσει μια κυβέρνηση αφενός κανείς δεν θα είναι απόλυτα ευχαριστημένος, αφετέρου μπορεί σε ένα μήνα να μην ξέρουμε αν θα φτάσουν ή αν θα χρειαστούν άλλα.
Θετικά υπάρχουν πολλά, κάποιοι θα δουν αύξηση των εισοδημάτων τους, κάποιοι άλλοι θα ελαφρύνουν λίγο το βάρος της ενεργειακής κρίσης.
Όμως, το μόνο σίγουρο είναι πως ο Μητσοτάκης δεν ήθελε να εμφανιστεί ούτε σαν «Αγιος Βασίλης», ούτε και σαν «Σκρούτζ». Αυτό που ήθελε είναι να μπορέσει να δείξει ότι θα διαχειριστεί τον δύσκολο χειμώνα με επιτυχία, κι ότι δεν εξαρτάται από τον ίδιο το πότε θα τελειώσει η πρωτοφανής κρίση.
Το πολιτικό ρίσκο και ο εκλογικός νόμος
Αυτό που ακόμη δεν μπορούμε να διαχειριστούμε είναι το λεγόμενο πολιτικό ρίσκο και πώς αυτό θα φύγει από το μυαλό των ξένων.
Και των οίκων αξιολόγησης αλλά και γενικότερα των επενδυτών που δεν θα ήθελαν να δουν την Ελλάδα να γυρίζει χρόνια πίσω.
Αυτό το πολιτικό ρίσκο, έχει να κάνει με το αν η χώρα θα έχει σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές ή θα χρειαστεί χρόνος για να συμβεί αυτό. Ηδη υπάρχει συζήτηση στο εξωτερικό αναφορικά με τις πολιτικές και οικονομικές προσδοκίες της Ελλάδας. Ο Κ. Μητσοτάκης, και στη σημερινή συνέντευξη τύπου θα θελήσει να αφαιρέσει αυτό το σκεπτικό, να μην υπάρχει δηλαδή το λεγόμενο πολιτικό ρίσκο.
Πώς θα το πετύχει αυτό; Κομματάκι δύσκολο αφού δεν εξαρτάται από καμιά κυβέρνηση, αλλά αποφασίζουν οι πολίτες. Αν αποφασίσουν κυβερνήσεις συνεργασίας, τότε θα πρέπει να βρεθούν και ανάλογες λύσεις.
Φυσικά όλα αυτά εξαρτώνται από το αν η κυβέρνηση θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Θα φανεί το επόμενο διάστημα, όμως, είναι σίγουρο ότι εκλογικός νόμος σημαίνει και σταθερή κυβέρνηση, άρα και άρση του πολιτικού ρίσκου.
Χαμός με τους ‘Αραβες
Όπως σας ενημέρωνε χθες η στήλη, η φετινή 86η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, έχει χρώμα.. λευκό. Κι εννοούμε τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της τιμώμενης χώρας, που έχουν έρθει στην συμπρωτεύουσα.
Ο τεράστιος χώρος που τους έχει διατεθεί στο κτίριο 13 είναι γεμάτος με περίπτερα από τα Εμιράτα, περίπτερα από κάθε είδους πολιτική και οικονομική δραστηριότητα.
Μεγάλοι χώροι για υπουργεία όπως το Οικονομίας και το Αμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τουριστικά περίπτερα για την προβολή της περιοχής, πολλές εταιρείες, κατασκευαστικές, αμυντικών συστημάτων, ενέργειας κ.λπ.
Μεγάλο ήταν χθες το ενδιαφέρον για το περίπτερο του υπουργείου Αμυνας, όπου είδαμε και αρκετούς στρατιωτικούς των ΗΑΕ που συνομιλούσαν με κόσμο. Ενδεχομένως, ελληνικές και μη εταιρείες που ασχολούνται με τον τομέα των εξοπλισμών και γενικότερα της Αμυνας, να κάνουν πολλές και καλές επαφές αυτές τις ημέρες.
Κελεμπίες και μαντίλες
Αυτό που ξεχώριζε σε όλη την έκθεση ήταν ασφαλώς οι Αραβες που κυκλοφορούσαν με κελεμπίες, και πολλές γυναίκες με παραδοσιακά ρούχα, και που έδιναν έναν αέρα… χίλιες και μία νύχτες.
Γενικώς , τα ΗΑΕ είναι πιο… φιλελεύθερα και με περισσότερες ελευθερίες, ειδικά για τις γυναίκες και γι’ αυτό ήταν εξαιρετικά λίγες αυτές που κυκλοφορούσαν με μαντίλες.
Σε όλα τα περίπτερα που επισκέφτηκε η στήλη, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, υπήρχαν τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά των ΗΑΕ αλλά και πολλές φωτογραφίες από τα όμορφα τοπία στο Ντουμπάι, την Φουτζέιρα, την Sharjah, το Abu Dhabi, το Ras al Khaimah κ.λπ.
Και λατρευτικός χώρος στη ΔΕΘ
Και για να μη νομίζετε ότι δεν είχαν προβλεφθεί τα πάντα σας λέμε το εξής: Υπήρχε ειδικό σημείο, μακριά από τα βλέμματα των επισκεπτών, όπου χρησιμοποιούνταν ως λατρευτικός χώρος. Όπως θα δείτε και από τη φωτογραφία, οι Αραβες έβγαζαν τα παπούτσια τους και πήγαιναν πίσω από τα περίπτερα, στον ειδικό αυτό χώρο, για να τελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Ο Μητσοτάκης και οι χίλιες και μια νύχτες
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έμεινε τον περισσότερο χρόνο και επισκέφτηκε όλα τα περίπτερα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Και πολλοί ήταν αυτοί που έλεγαν ότι αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης να προσεγγίσει τους Αραβες ίσως έχει ένα καλό αποτέλεσμα στο μέλλον. Να αποτελέσει δηλαδή η Εκθεση την απαρχή μιας καλής συνεργασίας της Ελλάδας με τα ΗΑΕ και να γίνουν επενδύσεις στη χώρα μας.
Κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό ο υπουργός Οικονομίας των ΗΑΕ, Abdulla Bin Touq Al Marri. «Θα ήθελα να συγχαρώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την απόφασή τους να αποδεχτούν την πρόταση της ΔΕΘ να είναι η τιμώμενη χώρα για το 2022. Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ ένα πολύ εντυπωσιακό περίπτερο, που αποτελεί απόδειξη της μεγάλης δυναμικής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας. Όπως αναφέραμε, σε διακυβερνητικό επίπεδο, έχουμε ήδη κάνει πολλά και ελπίζω ότι αυτή η Έκθεση είναι μια ευκαιρία για τις επιχειρήσεις των χωρών μας να συνεργαστούν και να εξερευνήσουν τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Και γιατί όχι, επενδύσεις από τα ΗΑΕ στην Ελλάδα, αλλά και από την Ελλάδα στα ΗΑΕ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, ο υπ. Οικονομικών των ΗΑΕ έδωσε συνέντευξη στο OT Forum και αναφέρθηκε στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών.
1.300 παιδιά φιλοξενούνται σε δομές
Μια ενδιαφέρουσα είδηση μας έδωσε χθες η Δόμνα Μιχαηλίδου, η υφυπουργός που είναι υπεύθυνη για τα θέματα πρόνοιας.
Όπως μας είπε, συνολικά υπάρχουν 1.300 παιδιά σε διάφορες δομές προστασίας ανηλίκων, δημόσιες, ιδιωτικές και εκκλησιαστικές. Ανέφερε ότι πριν λίγα χρόνια ήταν 2.200 και με πολύ προσπάθεια έχει μειωθεί αυτός ο αριθμός. Και μας μίλησε για την ανάγκη να υπάρξουν οικογένειες που θα θελήσουν να υιοθετήσουν παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς πλέον μωρά δεν υπάρχουν. Είπε και το εξής εντυπωσιακό: «Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για υιοθεσία έχουν οι οικογένειες που δεν είναι εύπορες, από χαμηλότερα οικονομικά στρώματα…»
Το γερμανικό μοντέλο για το δημογραφικό
Μια ιστορία με τον γερμανό ομόλογό της, μας περιέγραψε χθες στο OT Forum η Δόμνα Μιχαηλίδου. Σε συνάντηση που είχαν για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το τι θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο στο δημογραφικό πρόβλημα, η ελληνίδα υφυπουργός τον ρώτησε τι θεωρούν πιο σημαντικό οι Γερμανοί, οι οποίοι έχουν επίσης μεγάλο πρόβλημα.
Ο αρμόδιος υφυπουργός της είπε, λοιπόν, ότι μεγαλύτερο όφελος και καλύτερος ανασχετικός παράγοντας στο δημογραφικό είναι η ενίσχυση του δικτύου των παιδικών σταθμών.
Περισσότερες δομές δηλαδή όπου θα μπορούν όλο και περισσότερα παιδιά να φιλοξενούνται, κι επομένως, να μειωθεί το οικονομικό βάρος που αισθάνονται οι οικογένειες αλλά και να αυξηθεί ο ελεύθερος χρόνος για τα ζευγάρια.
Ο δεύτερος παράγοντας που βοηθά στη μείωση του δημογραφικού στη Γερμανία είναι το επίδομα για κάθε γέννηση. Όπως γίνεται δηλαδή και στην Ελλάδα με τα 2.000 ευρώ που δίνεται στα ζευγάρια τα οποία αποκτούν παιδί.
Ο «τουρκοφάγος» της κυβέρνησης
Ποιος υπουργός χαρακτηρίζεται από συναδέλφους με τον όρο «Νικηταράς ο Τουρκοφάγος»; Ο λόγος; Οπου βρεθεί και όπου σταθεί τον τελευταίο καιρό μιλά για την ετοιμότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει μια τουρκική απειλή. Μιλάει για τον Εβρο, για τους προκλητικούς Τούρκους, για τα μέσα αποτροπής της χώρας μας κ.λπ, «κλέβοντας» τη δόξα άλλων.
Λογικό θα έλεγε κανείς. Προεκλογική περίοδο έχουμε και τα ελληνοτουρκικά «πουλάνε» με τρέλα. Και φέρνουν ψήφους.
Ο φόβος του χειμώνα
Σε κάθε πάνελ που είχε στηθεί, σε κάθε πολιτική συζήτηση που γινόταν, σε κάθε κουβέντα στο χαλαρό στα περίπτερα της ΔΕΘ, μία ήταν η μόνιμη κουβέντα και ο φόβος: Τι θα κάνουμε με την ενέργεια το χειμώνα.
Η αγωνία είναι έκδηλη και στα κυβερνητικά στελέχη αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, Περιφερειάρχες και ειδικά δημάρχους οι οποίοι έρχονται πιο κοντά με τον πολίτη.
Αυτό που ρωτούν όλοι είναι αν τον χειμώνα θα έχουν ρεύμα στο σπίτι τους, αν θα έχουν θέρμανση γιατί έχουν μικρά παιδιά, αν οι μαθητές θα παγώνουν στα σχολεία, τι θα γίνει με τους σκοτεινούς δρόμους και την εγκληματικότητα, πώς θα λειτουργήσουν γυμναστήρια, αθλητικά κέντρα, κολυμβητήρια κ.λπ.
Και είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Πρωτόγνωρες καταστάσεις που μπορεί να γίνουν χειρότερες αν κοπεί οριστικά το αέριο από τη Ρωσία.
Και τότε πολύ φοβόμαστε ότι οι διακοπές ρεύματος είναι σίγουρο δεδομένο.
Λαθρεμπόριο και φόροι
Οι δύο εκπρόσωποι της εταιρείας Παπαστράτος που μίλησαν στο OT Forum στη ΔΕΘ, ο κ. Χαρπαντίδης και ο κ. Καργαρώτος είχαν πολλά ενδιαφέροντα να πουν για το παράνομο εμπόριο καπνού. Όπως τόνισαν, είναι περίπου το 25% της αγοράς, δηλαδή ένα στα 4 πακέτα τσιγάρα που κυκλοφορούν είναι παράνομο.
Το κράτος έχασε πέρυσι περίπου 605 εκατ. ευρώ σε έσοδα από τα παράνομα τσιγάρα, αλλά ανυπολόγιστη είναι η ζημιά στην υγεία των ανθρώπων που επιλέγουν φθηνά, αλλά αμφιβόλου ποιότητας τσιγάρα.
Αλλά μας είπαν και κάτι άλλο σημαντικό: Ότι πάνω από 80% της τιμής των τσιγάρων είναι φόροι, πάνω δηλαδή και από τους φόρους στα καύσιμα. Χρυσοφόρα αγορά για το κράτος.
Latest News
Το κουβάρι με τα μπόνους δόμησης, οι αλλαγές στη ΔΕΗ, οι μεταγραφές της Attica Bank, ο παλιός Τσαμάζ και η ιστορική ανατροπή (;) με τα τέλη
Η καταιγίδα
Γιατί μπαίνουν στον πάγο επενδύσεις, η λύση Στουρνάρα, τα αντανακλαστικά της Attica Bank, ο χαρούμενος Μανουσάκης
Ηρεμία…
O στρουθοκαμηλισμός του Μαξίμου, η βιασύνη Μηταράκη, Σκρέκα, μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο, οι υποσχόμενες Helleniq Energy και ΑΔΜΗΕ, η μετακόμιση της Epsilon Net
Στρουθοκαμηλισμός
Σε «εμπιστευτική» σύνοδο ο πρωθυπουργός, το «χέρι» του Μιτζάλη, «λάμπουν» Φαραντούρης και Αυτιάς στην Ευρώπη, η «βιασύνη» στη Eurobank, η εμπιστοσύνη στον Μανουσάκη
Από το Βορρά στο Νότο
Το block στους έφηβους, και πάλι «φίλοι» στη Νέα Δημοκρατία, η «α-τράπεζη» Βουκουρεστίου, τα email campaigns της Alpha Bank, οι «προσωρινοί» του ΕΛΓΑ, η έκπληξη του ΑΔΜΗΕ
Το Μέγαρο Μαξίμου
Το all in της κυβέρνησης, ο τραπεζίτης πίσω από τα μέτρα, οι αντοχές του χρηματιστηρίου και τα family offices, η γκάφα Γεωργιάδη, ο Καλατράβα “φεύγει”, το παζλ του food hall στο Αρσάκειο
All in…
Η στροφή Μητσοτάκη, η «φορολογία» των τραπεζών, τι θα μετρήσουν οι long του 2025, η «υποψηφιότητα» Πατέλη, το alert στα φάρμακα του Έβρου, το «σκάκι» της Helleniq Energy, η αξία της τηλε-διοίκησης
Η στροφή
Αλλαγή σελίδας στον Πειραιά, το timing της ελληνικής διπλωματίας, η «γκάφα» Πετραλιά, ο κεφάτος Σιάμισιης, «έκλεισε το μάτι» ο Θεοδωρικάκος
Νέα σελίδα για το κτήριο Κορασίδη στον Πειραιά
Θυμήθηκαν τον Τσίπρα, η προσεκτική ΕΚΤ, ετοιμάζεται το deal του CVC, τα «σεμινάρια» του Θεοδωρόπουλου, το ξενοδοχείο του χρηματιστή, Χριστούγεννα στο Ντίσελντορφ
Θυμήθηκαν και τα ελληνικά
Στον πάγο και πάλι οι τράπεζες, τα 13 λεπτά του Πατέλη, το αποτύπωμα Κοντόπουλου, οι μνήμες Τζαννετάκη, τι ετοιμάζει η Lavipharm, η πρόταση Καλαντώνη, το deep value play της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από Δευτέρα οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ
Παίζοντας με τις τάπες…