Σίγουρος πως η Ελλάδα θα επιτύχει τον εθνικό στόχο της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου από τη ΔΕΘ, επισημαίνοντας -ωστόσο- ότι όποια καθυστέρηση στην επίτευξη αυτού του ορόσημου για την ελληνική οικονομία δεν θα οφείλεται στην πολιτική της κυβέρνησης.
Καθώς ο πρωθυπουργός επέμεινε στο δίλημμα «δεύτερη εντολή προόδου ή δεύτερη φορά στη συμφορά», προειδοποίησε πως μια πολιτική αστάθεια μπορεί να οδηγήσει εύκολα σε ένα εκτροχιασμό ή στη λήψη αποφάσεων που δεν είναι συνετές από οικονομική πλευράς. Γι’ αυτό -όπως είπε- το να έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές είναι προϋπόθεση για την επενδυτική βαθμίδα.
Διαβάστε επίσης: «Το δίλημμα είναι Μητσοτάκης ή Τσίπρας» – Τα τρία «όχι» του πρωθυπουργού
Εντός του δημοσιονομικού πλαισίου
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα 21 μέτρα, συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ που ανήγγειλε κατά την ομιλία του χθες, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να κινείται στο πλαίσιο που δημιουργεί ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, που δημιουργεί η ανάπτυξη της οικονομίας και δήλωσε πως τα μέτρα θα εξειδικευτούν τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου που θα δώσουν οι αρμόδιοι υπουργοί.
«Πρόκειται για μία δέσμη μέτρων που υπηρετεί χωρίς να εκτροχιάζει τους στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση για πρωτογενές έλλειμμα 2% το 2022 και πέρασμα σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% το 2023, εστιάζοντας στην αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών των νοικοκυριών από την ενεργειακή κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «μπορούμε να επιτυγχάνουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να στηρίζουμε την κοινωνία. Τα μέτρα που λαμβάνουμε έρχονται σε απόλυτη εναρμόνιση με τους στόχους του προϋπολογισμού. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολίτες που αμφισβητούν ότι το πακέτο που ανακοινώσαμε χθες δεν θα υλοποιηθεί» τόνισε, προσθέτοντας ότι δημιουργήθηκε δημοσιονομικός χώρος για να στηριχθεί η κοινωνία: «Αν αυτή τη στιγμή από οικονομικής σκοπιάς αφήναμε την κοινωνία απροστάτευτη, το κόστος αργότερα θα ήταν μεγαλύτερο».
Τόνισε μάλιστα, ότι λόγω του πληθωρισμού και της ανάπτυξης η χώρα μας θα καταγράψει φέτος τη μεγαλύτερη μείωση χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, στην Ευρώπη.
Χαρακτηριστικά για την οικονομική πορεία της χώρας, ήταν τα σημεία της χθεσινής ομιλίας του για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. «Ύστερα από 12 χρόνια μνημονίων και επιτήρησης, η Ελλάδα έχει πλέον ανακτήσει την οικονομική της αυτονομία από την ευρωπαϊκή Εποπτεία. Ενώ πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη και στις εξαγωγές, στη μείωση της ανεργίας και στην κοινωνική στήριξη. Όλα αυτά, μέσα σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής υπευθυνότητας, ώστε να μην ζήσουν ποτέ ξανά οι νεότερες γενιές την ταπείνωση μιας Επιτροπείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Μέτρα 5,5 δισ., «γιοκ» στον Ερντογάν, «κόκκινο» στον Τσίπρα
Η ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 5%
Μάλιστα, όπως επεσήμανε, την ίδια ώρα που η χώρα πρωταγωνιστεί στις φοροελαφρύνσεις, είχε την τρίτη δυναμικότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2021. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,3% πέρυσι και κατά 7,8% στο πρώτο εξάμηνο του έτους. «Και η εκτίμηση που μας δίνει το οικονομικό επιτελείο σήμερα είναι ότι η ανάπτυξη για το τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 5%. Οι εξαγωγές έφτασαν τα 74 δισ. ευρώ. Και οι ξένες επενδύσεις αγγίζουν τα 5 δισ., την καλύτερη επίδοση εδώ και δεκαετίες. Κάτι που μπορούν να επιβεβαιώσουν και οι προσκεκλημένοι μας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Την ίδια ανοδική πορεία έχει και ο Τουρισμός. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 46 δισ. ευρώ σε 40 μήνες», υπογράμμισε.
Σταϊκούρας: Ο τελευταίος στόχος της τρέχουσας οικονομικής πολιτικής
Την εκτίμηση ότι το 2023 η Ελλάδα θα πετύχει τον τελευταίο στόχο της τρέχουσας οικονομικής πολιτικής, που είναι η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, διατύπωσε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Όπως είπε, όποιος περιηγηθεί στο περίπτερο του υπουργείου αντιλαμβάνεται εύκολα την επιτυχία της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής της τελευταίας τριετίας: «Έχουμε πετύχει σχεδόν όλους τους στόχους μας, απομένει ένας. Θέσαμε στόχο για υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη και τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι παρά τις πρωτοφανείς, ισχυρές, εξωγενείς κρίσεις, τον πετύχαμε. Θέσαμε ως στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας μας και τον πετύχαμε. Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές βρίσκονται σε επίπεδα- ρεκόρ. Θέσαμε ως στόχο τη σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων και τον πετύχαμε. Επίσης πολύ πρόσφατα πετύχαμε να βγούμε από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, όπως καταφέραμε να έχουμε και δημοσιονομική σταθερότητα. Όλα αυτά δημιουργούν τις προϋποθέσεις, ώστε να μπορούμε με ρεαλισμό να υποστηρίξουμε ότι το 2023 θα πετύχουμε και τον τελευταίο μας στόχο, την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας», επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας.
Οι επόμενες «εξετάσεις»
Όπως τονίζουν αναλυτές η πολιτική αστάθεια και οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες αποτελούν συνήθως αρνητικούς παράγοντες αξιολόγησης από τους πιστοληπτικούς οίκους. Πρόκειται για δύο καίριους παράγοντες που «οδηγούν» στην επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας
Οι επόμενες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας είναι προγραμματισμένες για τις 16 Σεπτεμβρίου από DBRS και Moody’s, ενώ τη σκυτάλη παίρνουν στις 7 Οκτωβρίου η Fitch και στις 21 Οκτωβρίου η Standard & Poor’s (S&P).
Αυτό που «προσφέρει» η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία, μεταξύ άλλων, είναι η θετική αξιολόγηση της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας, παρά τις διαδοχικές κρίσεις, και στέλνει ένα μήνυμα σε αγορές και επενδυτές. Όπως έγραφε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, εφόσον η ελληνική οικονομία καταφέρει και ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το 2023 – κάτι που προυποθετει πολυ προσεκτικά βήματα ως προς τη δημοσιονομική πολιτική λόγω του υψηλού χρέους- τότε η Ελλάδα θα έχει αποτινάξει τη ρετσινιά της κρίσης του 2009. Τότε με συνεχείς υποβαθμίσεις είχε απωλέσει την επενδυτική βαθμίδα και το ελληνικό αξιόχρεο εισήλθε στην κατηγορία «junk», με αποτέλεσμα να δανείζεται με απαγορευτικά υψηλά επιτόκια, να αποκλειστεί από τις αγορές και να ακολουθήσουν τα «βοηθήματα» από το ΔΝΤ και την Ε.Ε.