Με την ορμή από την ισχυρή άνοδο της Παρασκευής να συντηρείται, το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με σημαντικά κέρδη και σήμερα, φτάνοντας πλέον με συνοπτικές διαδικασίες στη ζώνη των 850 μονάδων.

Ο γενικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,13% στις 851,39 μονάδες, με τον τζίρο να είναι στα 4 εκατ. ευρώ.

Το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές, με την ανακατάληψη εδαφών από τους Ουκρανούς κόντρα στους Ρώσους, σε συνδυασμό με την ανάσα που δίνει η νέα πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών, «διόρθωσαν» προς τα πάνω την εικόνα του ΧΑ.

Βέβαια, το τοπίο παραμένει ομιχλώδες, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η αποτίμηση του ΧΑ έχει συμπιεστεί και δεν αποτυπώνει πλήρως την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.

Το πακέτο στήριξης

Την ίδια ώρα, η αγορά διαπιστώνει ότι παρά το πακέτο στήριξης της οικονομίας που δρομολογεί η κυβέρνηση, ο στόχος του πρωτογενούς ελλείμματος της τάξεως του 2% του ΑΕΠ το 2022 είναι εφικτός.

Το μήνυμα που έδωσε μάλιστα το οικονομικό επιτελείο σήμερα είναι ότι οι υψηλοί αναπτυξιακοί ρυθμοί έδωσαν δημοσιονομική ανάσα ώστε να περάσει η χώρα τον δύσκολο χειμώνα σχετικά ανώδυνα. Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «το ΑΕΠ αυξάνεται εντυπωσιακά. Στο 5,3% αναθεωρείται η εκτίμηση για το ΑΕΠ το 2022 από 3,1%, ενώ υποστήριξε ότι η ανάπτυξη το 2023 θα είναι 2,1%».

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ και Alpha Bank σημειώνουν ισχυρά κέρδη οδηγώντας υψηλότερα την αγορά, ενώ σημαντική είναι και η συμβολή των Titan, Aegean, Quest, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Eurobank και ΟΤΕ.

Μικρή είναι η άνοδος σε ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, Coca Cola, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών