
Πέρα από τις συχνά κατασκευασμένες υπερβολές και εντάσεις στην πολιτική αντιπαράθεση, μια συνθήκη αμηχανίας μοιάζει να έχει στέρεα εγκατασταθεί στο υπόβαθρο των πραγμάτων. Μπροστά στη συνθετότητα της νέας κατάστασης, όπως αυτή διαμορφώνεται σε κύρια μέτωπα, από τη θεσμική λειτουργία, το ενεργειακό ή την τουρκική απειλή, τα εσωτερικά ζητήματα συνοδεύονται από μια αμήχανη αντιμετώπιση, μια επίμονη αμφιβολία περί του πρακτέου.
Η αμηχανία είναι μια διαρκής επιφύλαξη, μια αδυναμία λήψης τολμηρών αποφάσεων, μια περιστροφή γύρω από τη διαμορφωμένη κατάσταση, ένας φόβος αντιμετώπισής της. Η διστακτικότητα που προκύπτει πολλαπλασιάζει τα διλήμματα, η αμηχανία είναι ακριβώς ο εγκλωβισμός στη λογική τους.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Αντιπολίτευση μοιάζει να παλεύουν αναποτελεσματικά με αυτόν τον εγκλωβισμό. Την ώρα που μια φυγή εμπρός είναι αναγκαία, το βάρος του παρελθόντος δεσμεύει τη σκέψη σε παλαιούς «δοκιμασμένους» τρόπους, όσο και αν αυτοί πασίδηλα πλέον συντηρούν την ακινησία και τρέφουν την αμήχανη πάντα αδράνεια που αυτή γεννά.
Οι παρακολουθήσεις και ο πολιτικός χειρισμός τους υπακούουν σε αυτό το πνεύμα. Την ώρα που όλοι αντιλαμβάνονται την προβληματική που επικρατεί και την ανάγκη αλλαγής της, η αμηχανία για μια συνολικά άλλη πορεία αφήνει ανοιχτό τον δρόμο για την κυριαρχία των παλαιών μεθόδων.
Για την κυβέρνηση, η αμηχανία που στο βάθος τη χαρακτηρίζει για την πορεία, ο δισταγμός της μεταξύ τομών και των κινδύνων που αυτές κυοφορούν, είναι αυτή μια κατάσταση πολιτικά φθοροποιός, που πάντοτε, όπως διδάσκει η ζωή, καταγράφεται στην κάλπη.
Η σχετική πολιτική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης έχει αμήχανα και αυτή εξαντληθεί. Θα ζυγιστεί στην ώρα της. Αυτό που τις τελευταίες ημέρες όμως αποτυπώνει την ένταση της κυβερνητικής αμηχανίας, ακόμη και ως προς τον εαυτό της, είναι η συζήτηση που η ίδια άνοιξε για δεύτερη αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Η αμηχανία μπροστά στο πολιτικό μέλλον της γίνεται εδώ αγωνία και φόβος. Και αυτός συμπληρώνεται με αυτοαναφορικά πολιτικά επιχειρήματα περί αστάθειας και σχετικών κινδύνων.
Δίπλα η Αντιπολίτευση, παρά τον άπλετο χρόνο που διέθετε για πολιτικές επεξεργασίες και προτάσεις, παραμένει σε μια ακινησία βαριάς πολιτικής αδυναμίας, να ξεφύγει δηλαδή από τον γνωστό και φθαρμένο εαυτό της, που αναποτελεσματικά με κάθε ευκαιρία υπερτονίζει, σε ένα περιβάλλον αμφιβολίας, ανησυχίας και απειλητικών δυσκολιών.
Ζούμε μια παρατεταμένη στιγμή ακινησίας. Είτε αυτό είναι αποτέλεσμα μιας ανεπίγνωστης αμηχανίας μπροστά στις πρωτόγνωρες συνθήκες είτε πρόκειται για την έκφραση μια δειλής συλλογικής πολιτικής συνείδησης, η διαμορφωμένη ήδη ορμή των πραγμάτων θα μας αγνοήσει στην κίνησή της.
Η μεταβατική περίοδος που διανύουμε θα φέρει απαιτητικά μπροστά μας όλη την ανάγκη των τολμηρών αλλαγών. Η παραλυτική αμηχανία θα αντέξει ως τις εκλογές. Την επομένη δεν θα έχει ούτε λεπτό ζωής.
* Ο κ. Λευτέρης Κουσούλης είναι πολιτικός επιστήμονας


Latest News

Αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις υποκλοπές και τα bots δολοφονίας δικαίωσε τον Όργουελ
Η περιφρόνηση για τους θεσμούς, η απόπειρα ελέγχου της σκέψης, όπως έλεγε ο Όργουελ, μέσω προπαγάνδας και bots, η ηθική εξόντωση αντιπάλων με δολοφονίες χαρακτήρα, δεν μπορούν να θεωρηθούν «φιλελεύθερη πολιτική» αλλά μέθη της εξουσίας

Το… θαύμα του πρόχειρου φαγητού
Στην πρόσφατη έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία, υπάρχει ειδική αναφορά στο πρόχειρο φαγητό

Όταν το Μαξίμου και οι φίλοι του συντηρούν μηχανισμούς τρολ και παραπληροφόρησης
Οι αποκαλύψεις για το πώς χρηματοδοτείται η διαβόητη -αναβαθμισμένη επί Μητσοτάκη- «Ομάδα Αλήθειας» από την εταιρεία Blue Skies των Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου της V+O, είναι διαφωτιστικές για το πώς στήνονται μηχανισμοί παραπληροφόρησης και προπαγάνδας που βάλλουν τελικά κατά της ίδιας της Δημοκρατίας

Είναι το «ελεύθερο εμπόριο» αυταξία;
Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι πάντα και σε κάθε περίπτωση το «ελεύθερο εμπόριο» είναι προς το συμφέρον των κοινωνιών;

Οποιος εξέχει, την πληρώνει
Βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου και όποιος «εξέχει» θα την πληρώνει ακόμα και αν αισθάνεται ασφαλής

Πρώτα οι επιχειρήσεις
Η συζήτηση γύρω από την οικονομία έχει αλλάξει μέσα σε λίγες μέρες

Οι επτά εμπορικοί πόλεμοι Ευρώπης – ΗΠΑ, από το 1963
Ο Ντόναλντ Τραμπ ξυπνά παλιούς δαίμονες, γεμάτους κοτόπουλα, μπανάνες, αεροπλάνα και κρέατα…

Ανοιξιάτικα αναγνώσματα
Ολοι περιμένουν να δουν χειρισμούς στο πεδίο, από ελληνική πλευράς, ούτε ευχολόγια ούτε ωραιοποιήσεις για το αποτύπωμα των δασμών Τραμπ

Πώς, πόσο και γιατί θα αυξηθεί το κόστος ζωής με τους αμερικανικούς δασμούς
Γιατί γίνεται και ελληνικό το πρόβλημα των δασμών - Αν και ο αρχικός αντίκτυπος της ανόδου των τιμών θα επηρεάσει τους Αμερικανούς, οι βιομηχανίες θα περάσουν την επιβάρυνση σε όλες τις αγορές τους

Γιατί είναι σημαντικό να τρέξουμε τα data centers
Το παράδειγμα της Ιρλανδίας είναι χαρακτηριστικό