Ένα νέο (ή μήπως παλιό;) πολιτικό τοπίο, άνοιξαν οι χθεσινές απαντήσεις του πρωθυπουργού στους δημοσιογράφους. Ουσιαστικά ο Κ. Μητσοτάκης οριοθέτησε τη θέση της Νέας Δημοκρατίας σε μια σειρά θεμάτων που απασχολούν την κοινή γνώμη.
Πρώτη και καλύτερη θέση, βεβαίως, η οριστική και με σφραγίδα ΔΕΘ της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ο πρωθυπουργός έκλεισε όλα τα παράθυρα, εκτός από ένα, που όμως δεν μπορεί να ανοίξει από μόνο του: Να συμφωνήσει δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής.
Επομένως, ο πρωθυπουργός επιμένει θεσμικά και δεν θα γίνει… κωλοτούμπας, όπως και ο ίδιος είπε: «Δεν θα αλλάξω τον εκλογικό νόμο». Και δεν θα το κάνει, διότι όπως ανέφερε δεν θα σπαταλά χρόνο και δυνάμεις για να κατεβάζει το ποσοστό της αυτοδυναμίας.
Τι σημαίνει η απόφαση αυτή; Εχει πολλές ερμηνείες, αλλά κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ο κ. Μητσοτάκης ρισκάρει να οδηγηθεί η χώρα όχι απλά σε δεύτερες αλλά και σε τρίτες εκλογές. Ρισκάρει το πολιτικό ρίσκο το οποίο βλέπουν ήδη οι ξένοι. Και ρίχνει το μπαλάκι στους πολίτες που θα ψηφίσουν, ζητώντας τους εμμέσως να στηρίξουν μια κυβέρνηση που θα έχει ποσοστό 37%-38% και θα κυβερνήσει αυτοδύναμα.
Δεν ξέρουμε αν θα του βγει το ρίσκο ή αν η χώρα θα στήνει κάθε τρεις και λίγο κάλπες μένοντας ακυβέρνητη…
Η τερατογένεση και τα μαθηματικά της κάλπης
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε και πολιτική τερατογένεση το σενάριο να βγει πρώτο κόμμα η ΝΔ και με διαφορά, αλλά να σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με Ανδρουλάκη, Βαρουφάκη, Κουτσούμπα.
Δείγμα του ότι απασχολεί το Μαξίμου ένα τέτοιο σενάριο, όμως, ο κ. Μητσοτάκης έριξε το μπαλάκι ξανά στους πολίτες. Ζήτησε το μήνυμα της πρώτης Κυριακής, που χαρακτήρισε πολύ σημαντική, να είναι τόσο ισχυρό ώστε στις δεύτερες να δοθεί η αυτοδυναμία.
Είναι προφανές ότι τα… μαθηματικά του εκλογικού συστήματος και της κάλπης είναι εξαιρετικά δύσκολα. Και ξέρει και ο πρωθυπουργός ότι μόνο με ένα δίλημμα «αυτοδύναμη κυβέρνηση ή πολιτικό χάος», μπορεί να κινητοποιήσει τους πολίτες που στέκονται αδιάφορα μπροστά στο ενδεχόμενο του χάους.
Οριστική ρήξη Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη
Το τρίτο σημαντικό στοιχείο της χθεσινής συνέντευξης τύπου ήταν η οριστική, κατά τη γνώμη μου, ρήξη στις σχέσεις του Κ. Μητσοτάκη με τον Ν. Ανδρουλάκη. Οι φράσεις που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός, αλλά και το ύφος, η κίνηση του σώματος, έδειχναν ότι πλέον το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του, είναι οριστικά απέναντι στη ΝΔ.
Το γεγονός και μόνο ότι κατηγόρησε ευθέως τον Ν. Ανδρουλάκη ότι είχε προαποφασίσει την εχθρική στάση του απέναντι στη ΝΔ, κι ότι η υπόθεση των υποκλοπών ήταν «βούτυρο στο ψωμί» του για να συγκρουστεί, δείχνει ότι πλέον δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης, πολλώ δε μάλλον και συνεργασίας για σχηματισμό κυβέρνησης.
Και το γεγονός ότι είπε πως περίμενε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ περισσότερη πολιτική ευαισθησία κι ότι δύο φορές θέλησε να συναντήσει τον Ν. Ανδρουλάκη, αλλά αυτός το απέφυγε, επιβεβαιώνει τις κακές ή ανύπαρκτες σχέσεις μεταξύ τους.
Το μήνυμα στους κεντρώους
Σε πολιτικό επίπεδο, όμως, με την οριοθέτηση των σχέσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός θέλησε να ξανακάνει «διείσδυση» στον χώρο των ψηφοφόρων που βλέπουν θετικά την παρούσα κυβέρνηση, αλλά ακόμη δεν έχουν καταλήξει τι θα ψηφίσουν.
Θέλησε δηλαδή να βάλει ένα δίλημμα σε εκείνους τους ψηφοφόρους που στήριξαν το 2019 τη ΝΔ, αν και δεν είναι νεοδημοκράτες, και τώρα σκέφτονται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ. Θέλησε να αναδειχθεί ξανά ο ίδιος ηγέτης του κεντροδεξιού χώρου και να μην επιτρέψει στον κ. Ανδρουλάκη να πάρει από τη δεξαμενή που και ο ίδιος «ψαρεύει».
Οργισμένοι οι μικρομεσαίοι
Στην κυβέρνηση μπορεί να είναι ευχαριστημένοι με την ομιλία του πρωθυπουργού και τα μέτρα που εξήγγειλε, όμως, υπάρχουν πολλές «γκρίζες» ζώνες και πολλές γκρίνιες.
Κυρίως από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες θα έλεγε κανείς ότι είναι έξαλλες με το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκε ούτε ένα μέτρο γι’ αυτούς. Αν και η κυβερνητική απάντηση είναι ότι «έχουμε δώσει τα πάντα, λόγω πανδημίας, στις μικρομεσαίες, επιδόματα, επιστρεπτέες που δεν επιστράφηκαν κ.λπ», οι φορείς είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένες με τον πρωθυπουργό.
Και οι έμποροι αλλά και τα επιμελητήρια ασκούν σκληρή κριτική στον κ. Μητσοτάκη, κυρίως για τη μη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αλλά και για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν δεσμεύσεις για φορολογική ελάφρυνση.
Για παράδειγμα ο Γ. Χατζηθεοδοσίου περίμενε παρεμβάσεις ενεργειακής υποστήριξης για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Περίμενε πολλές δόσεις για τις οφειλές, γενναίες παρεμβάσεις. «Δεν θα είναι δύσκολος ο χειμώνας, θα είναι ο τελευταίος», ανέφερε.
Πανηγυρίζουν στην οικοδομή
Χαράς ευαγγέλια για την αγορά ακινήτων και τις κατασκευές. Ο πρωθυπουργός χθες ανακοίνωσε την παράταση της αναστολή του ΦΠΑ για τις οικοδομές, μέχρι τα τέλη του 2024. Για άλλα 2 και πλέον χρόνια δηλαδή δεν θα υπάρχει φορολογική επιβάρυνση στην οικοδομή, κάτι που χαροποιεί ιδιαίτερα τον κλάδο.
Μην ξεχνάμε ότι η έκρηξη στον οικοδομικό κλάδο σημειώθηκε όταν ανεστάλη για πρώτη φορά ο ΦΠΑ, άρα και η παράτασή του θα δώσει νέα ώθηση στις κατασκευές, σε μια χρονική περίοδο όπου υπάρχει ακόμη μεγάλη ζήτηση για νέες κατοικίες.
Κι από την άλλη, χαρούμενοι και οι κτηματομεσίτες διότι βλέπουν ότι με την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο τομέας των φοιτητικών ενοικίων. Να που υπάρχουν και κλάδοι που τρίβουν τα χέρια τους…
Δεν αγοράζουμε υπολογιστές και τάμπλετ
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα, σε παγκόσμιο επίπεδο, που όμως, έχει σίγουρα και ελληνικό ενδιαφέρον, αφορά στη ζήτηση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, για τάμπλετ και για λάπτοπ. Συγκεκριμένα, Σύμφωνα με το Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker της International Data Corporation, προβλέπεται σημαντική μείωση της ζήτησης και το 2022 και το 2023 και ίσως έρθει ανάκαμψη από το 2024.
Συγκεκριμένα, οι παραδοσιακοί υπολογιστές θα μειωθούν φέτος 12,8%, στα 305,3 εκατ. συσκευές.
Οι αποστολές tablet πρόκειται να μειωθούν κατά 6,8%, στα 156,8 εκατ. συσκευές.
Η συνδυασμένη αγορά υπολογιστών και tablet προβλέπεται να μειωθεί και το 2023 κατά 2,6%, πριν επανακάμψει το 2024.
Το ενδιαφέρον είναι γιατί γίνεται αυτό. Ο λόγος είναι ότι θα μειωθεί η ζήτηση και από τα νοικοκυριά και από τις επιχειρήσεις επειδή θα αναγκαστούν να κάνουν περικοπές. Η χειροτέρευση των μακροοικονομικών συνθηκών, θα αναγκάσει πολλούς να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, αρχής γενομένης από μείωση των αγορών υπολογιστών.
Κι όταν από το 2024 θα δημιουργηθούν ξανά οι συνθήκες για αντικατάσταση των υπαρχόντων υπολογιστών, τότε θα υπάρξει ανάκαμψη του κλάδου.
Η αλήθεια για την Golden Visa
Ο Κ. Μητσοτάκης είπε από τη ΔΕΘ ότι προκειμένου να αυξηθούν τα ακίνητα για τους Ελληνες, αυξάνεται το όριο της επένδυσης για τη χορήγηση άδειας Golden Visa, από 250.000 στα 500.000 ευρώ
Αλλά ας δούμε πόσα σπίτια… έκλεψαν οι ξένοι από τους Ελληνες, παίρνοντας και την περιζήτητη Golden Visa.
Το 2021 είχαν χορηγηθεί 1.035 άδειες ενώ στην καλύτερη χρονιά, το 2019 δόθηκαν πάνω από 3.500. Συνολικά, από την έναρξη του προγράμματος μέχρι το τέλος του 2021 έχουν δοθεί σε επενδυτές ακινήτων αξίας άνω των 250 χιλ. ευρώ, περί τις 9.610 άδειες.
Επομένως, δεν μπορεί να επικαλεστεί κανείς το πρόγραμμα Golden Visa (το οποίο είχε μάλιστα πολυδιαφημιστεί) ως παράγοντα για την έλλειψη σπιτιών που θα αγοράσουν Ελληνες.
Αλλωστε, ακίνητα πάνω από 250 χιλιάδες ευρώ, δεν απευθύνονται στους περισσότερους Ελληνες, πολλώ δε μάλλον σε νέα ζευγάρια. Αρα, ο λόγος που διπλασιάζεται το ποσό για χορήγηση visa, ενδεχομένως να έχει άλλη αιτία. Να αντιλήφθηκαν π.χ. στις αρμόδιες υπηρεσίες ότι δίνονταν άδειες για υπερκοστολογημένα ακίνητα διαλύοντας τοπικές αγορές ακινήτων. Πώς;
Για παράδειγμα ερχόταν ένας ξένος υπήκοος να πάρει σπίτι στο Μαρούσι για να αποκτήσει και την άδεια παραμονής και μετακίνησης στις χώρες της ΕΕ. Για ένα σπίτι που κόστιζε 200 χιλιάδες ευρώ γινόταν υπερκοστολόγηση, πήγαινε στα 280 χιλ. ευρώ.
Ο ιδιοκτήτης δηλαδή, ιδιώτης ή εργολάβος, ανέβαζε τις τιμές γιατί ήξερε την ανάγκη που υπήρχε, ο ξένος αγόραζε το ακίνητο κι έπαιρνε τη visa και όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Ολοι; Όχι, γιατί στην περιοχή αυτή δημιουργούταν μια «φούσκα» και οι τιμές ανέβαιναν για όσους ήθελαν να αγοράσουν, όχι για την Golden Visa, αλλά για να καλύψει τις δικές του ανάγκες.
Το ερώτημα είναι αν τώρα θα πέσουν οι τιμές. Κομματάκι δύσκολο….
Κλαίνε οι εταιρείες φυσικού αερίου
Κλάμα πέφτει στις εταιρείες φυσικού αερίου τόσο από τις εξελίξεις με το ρωσικό αέριο, όσο και με την προτροπή του κ. Μητσοτάκη προς τον κόσμο που μπορεί να το κάνει, να στραφεί στην κατανάλωση πετρελαίου και να εγκαταλείψει το φυσικό αέριο.
Ακόμη και η αύξηση του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης, προς την κατεύθυνση της εγκατάλειψης του αερίου προσανατολίζεται.
Σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές του, όσο και με τους φόβους για κλείσιμο της στρόφιγγας από τους Ρώσους, καθίσταται σαφές ότι θα ανακοπεί, αν δεν μηδενιστεί η ζήτηση για φυσικό αέριο.
Όμως, το ερώτημα είναι πώς θα στηριχθούν τα 700 χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν βάλει φυσικό αέριο. Γιατί να αλλάξουν τώρα καυστήρα, που είχαν αλλάξει πρόσφατα, και να επιστρέψουν στο πετρέλαιο, όχι μόνο εύκολο δεν είναι, αλλά δείχνει και την παράνοια που επικρατεί.
Όταν επί σχεδόν 20 χρόνια το φυσικό αέριο προωθήθηκε ως το φθηνό, εναλλακτικό, περιβαλλοντικά φιλικό προϊόν για τα νοικοκυριά, και τώρα γίνεται επιστροφή στο πετρέλαιο, είναι οξύμωρο.
Γιατί π.χ. να μην δίνονταν ισχυρά κίνητρα για φωτοβολταϊκά στη στέγη και κάθε νοικοκυριό να είχε επάρκεια; Κι αν ξανα-φθηνύνει το αέριο, τι θα κάνει η κυβέρνηση; Θα ξαναζητήσει επιστροφή στο πετρέλαιο;
Εντός στόχων το ελληνικό drone
Σύμφωνα με το πρόγραμμα εξελίσσεται το έργο με την κωδική ονομασία «Αρχύτας» που αφορά τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή αυτόνομου εναέριου οχήματος (drone) πολλαπλών χρήσεων. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος. Οπως είπε μάλιστα «οι πειραματικές πτήσεις (με drone υπό κλίμακα) θα γίνουν περί τα μέσα Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι παράλληλα συνεχίζεται η προμήθεια και ο έλεγχος των εξαρτημάτων. Υπογράμμισε ωστόσο ότι μικρές καθυστερήσεις παρατηρούνται λόγω των διαταραχών που έχουν προκληθεί στις εφοδιαστικές αλυσίδες, παγκοσμίως. Ξεκαθάρισε πάντως ότι προς τα τέλη του έτους (2022) προβλέπεται να ξεκινήσει η κατασκευή του πραγματικού πρωτοτύπου. «Η ΕΑΒ, δομεί τη γραμμή παραγωγής και συγκροτεί τον τομέα προώθησης των πωλήσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Latest News
Αμερικανική σκιά στο ΧΑ, τα ραντεβού της Lamda στο Μονακό τα νέα project της ΔΕΗ, το δίωρο Κοντόπουλου – Γεράρδου, τα ΙΧ των ξένων μάνατζερ
Αμερικανικές εκλογές
Η χρηματιστηριακή «μεταμόρφωση», το μέτωπο των τραπεζών, παράλυση στους ΟΤΑ, ο πονοκέφαλος του Τζιτζικώστα, το καμπανάκι για τον τουρισμό της Αθήνας, οι αλλαγές στην Coca Cola HBC
Ο… άλλος Νοέμβριος
Το σινιάλο στις τράπεζες, ο «εξαφανισμένος» τεχνικός σύμβουλος του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα «σύννεφα» της ακρίβειας, αλλαγή ρόλων στον ΟΤΕ, τι περιμένουμε από Aktor
DTCs σε fast track
Οι επιχειρηματίες μιλούν, οι «ουρές» των Σερρών, ζητούνται επενδυτές στο Χρηματιστήριο, το deal AVE – Κρητικός, τα «γκρεμίσματα» του Κικίλια
Η γλώσσα του σώματος
Το σαρδάμ του Εξάρχου, «καίγονται» ονόματα στη Νέα Δημοκρατία, το χαρτί των φόρων, νέος φορέας data, χάος στην οικοδομή, οι συντάξεις των Ναυτικών
Η συγκίνηση Εξάρχου
Το μεγάλο τεστ των αγροτών, το μεγάλο ξεκαθάρισμα στις κατασκευαστικές, με την πλάτη στον τοίχο το ΧΑ, το deal στην Elpedison, χαρές για τον Πιτσιλή κι ένα κουίζ
Αύριο (;) η λυπητερή...
Τα λογιστικά του Μαξίμου, το «χαρτί» του χρέους, ο φόβος Κατρούγκαλου, βλέπει Παγκόσμιο Πόλεμο ο Ντίμον, το “κόκκινο” Χρηματιστήριο, “ξεκόλλησε” η ΠΥΡΚΑΛ
Αλλαγή ρότας από το Μαξίμου
Ο «σταρ» Θεοδωρόπουλος, ο Ναύαρχος και ο ηθοποιός, ποιοι πήγαν και δεν πήγαν στον ΣΕΒ, οι «ωδίνες» των τραπεζών, ο «ταλαντούχος» του Μπίσαλα, η «πόρτα» του Innovation Fund στους μεγάλους
Στον ΣΕΒ
Το λακωνίζειν Περιστέρη, δάκτυλος Λατινοπούλου στη δεξιά «πολυκατοικία», φθινοπωρινή μπόρα για αγρότες, τα λογιστικά «πρότυπα» της ΕΡΤ, η ΡΑΑΕΥ στον «Μύλο των Ξωτικών»
Το λακωνίζειν Περιστέρη
Το «μυστικό» του trade στην Attica Bank, τα σενάρια με Στάσση και Τσαμάζ, το καμπανάκι Ρέτσου, τα σφυριά χτυπούν στην αγορά, “βαραίνουν” τα επιτόκια
Attica Bank