Σε τρεις άξονες κινήθηκε η ομιλία και η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, καθώς ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έστειλε μηνύματα στην Τουρκία μετά το μπαράζ προκλήσεων ενώ ενόψει των εκλογών που θα γίνουν – όπως είπε – στο τέλος της τετραετίας, επανέφερε στο προσκήνιο το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας».
Τα μέτρα
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μία σειρά μέτρων προκειμένου να ανακουφιστούν οι πολίτες από την ακρίβεια και τις αυξήσεις σε μία σειρά προϊόντων.
Διαβάστε επίσης: Σταϊκούρας: Στο 5,3% θα αυξηθεί το ΑΕΠ για το 2022
Μεταξύ άλλων, θα δοθεί τον Δεκέμβριο «επιταγή ακρίβειας» ύψους 250 εκατ. ευρώ σε 2.300.000 δικαιούχους (χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, μακροχρόνια άνεργους).
Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης- ΔΕΘ: Πρόγραμμα ευνοϊκών στεγαστικών δανείων για νέους κάτω των 39 ετών
-Σε όσους λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα δοθεί μία επιπλέον μηνιαία δόση, ενώ για το επίδομα παιδιού θα δοθεί 1,5 επιπλέον δόση.
-Το φοιτητικό επίδομα στέγασης αυξάνεται σε 1.500 ευρώ από 1.000 ευρώ. Ειδικά για τους φοιτητές που θα επιλέξουν τη συγκατοίκηση, το επίδομα αυξάνεται σε 2.000 ευρώ ανά άτομο.
-Θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση 60 εκατ. ευρώ στους αγρότες για το κόστος των λιπασμάτων και 89 εκατ. ευρώ σε 50.000 κτηνοτρόφους για το κόστος των ζωοτροφών.
-Θα ενταχθούν επιπλέον 200.000 δικαιούχοι στο «Ανακυκλώνω» με την αύξηση του προγράμματος κατά 140 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Παράλληλα, θα χρηματοδοτηθούν 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
-Έως τέλη του 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων. Ενώ, οι επιτηδευματίες και οι μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν κάποια νέα πρόσληψη, εάν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνο το έτος.
-Διευρύνεται το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», ώστε να καλύψει ακόμη 200.000 νέους δικαιούχους. Προκειμένου να επεκταθεί η τουριστική περίοδος και τον χειμώνα, θα εγκριθούν πρόσθετα κονδύλια και θα διατεθούν προκειμένου η Ελλάδα να διαφημιστεί από κοινού με τον ΕΟΤ, με αεροπορικές εταιρείες, με tour operators, για το διάστημα έως τον Μάρτιο του 2023.
Τα μηνύματα στον Ερντογάν
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων αλλά και προσωπικά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Τουρκία στο μπαράζ προκλητικών δηλώσεων. «Αντιθέτως θα συνεχίσουμε να δίνουμε σαφείς απαντήσεις εντός και εκτός Ελλάδας» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα πυροδοτεί την ένταση ενώ βαδίζει σε εκλογές, αλλά τα όσα ισχυρίζεται δεν γίνονται πιστευτά στο εξωτερικό.
«Κανείς στο εξωτερικό δεν πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την Τουρκία, αντιθέτως πιστεύουν ότι η Άγκυρα απειλεί τα νησιά μας μετά μάλιστα τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα θα επιδιώκει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία. «Δεν είμαι εγώ που διέκοψα τις συνομιλίες. Δεν είμαι εγώ που είπα Ερντογάν γιοκ. Είμαι πάντα ανοιχτός να συζητήσω με τον Ερντογάν και εκτιμώ ότι θα έχουμε την ευκαιρία για μία συνάντηση.
Το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας»
O πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά, όπως ήταν αναμενόμενο στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, στα πολιτικά θέματα, όπως την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τις μετεκλογικές συνεργασίες.
Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς ειδικότερα για τις κυβερνητικές συνεργασίες σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ στις δεύτερες κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έδειξε καταρχήν να κλείνει το δρόμο σε τρίτες κάλπες αλλά δεν άνοιξε τα χαρτιά του λέγοντας ότι η πρόθεση της ΝΔ είναι να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
«Δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω για το ποιες θα είναι οι επιλογές μου στις συνεργασίες γιατί διεκδικώ την αυτοδυναμία» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ενώ στο ερώτημα μετά από τα όσα είπε για τα υπόλοιπα κόμματα κατά πόσο είναι κοντά με τον Κυριάκο Βελόπουλο απάντησε μονολεκτικά «καθόλου».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στο Νίκο Ανδρουλάκη υπογράμμισε ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι πρωθυπουργός. «Ισχύει για μένα, ισχύει και για τον κ. Τσίπρα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι είναι πραγματικό δίλημμα το «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», ενώ χαρακτήρισε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σενάριο που θα ήθελε εν δυνάμει πρωθυπουργό τον κ. Ανδρουλάκη.
Ο πρωθυπουργός επέρριψε ευθύνες στην αντιπολίτευση ότι κάνει κινήσεις αποσταθεροποίησης με το να ζητάει εκλογές και επανέλαβε ότι είναι μέρος της στρατηγικής Πούτιν η αποσταθεροποίηση δυτικών κυβερνήσεων αλλά και η επιθυμία Ερντογάν να μην είναι πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης.
Τι είπε για τις υποκλοπές
Σε ότι αφορά τις υποκλοπές ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε στο πλαίσιο των όσων έχει πει μέχρι σήμερα και απέρριψε εκ νέου την απαίτηση που θέτουν αντιπολίτευση, συνταγματολόγοι αλλά και στελέχη της ΝΔ όπως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για υποταγή του απόρρητου στην ανάγκη διαφάνειας.
«Διαφωνώ με τις απόψεις αυτές. Έχουμε επιχειρηματολογήσει σαφώς με την ανάγκη διαφύλαξης του απορρήτου. Η προστασία του απορρήτου δεν πρέπει να αρθεί» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ ερωτηθείς για το αν εκτιμά ότι η ΕΥΠ είχε υπό παρακολούθηση τον Χρήστο Σπίρτζη, τόνισε ότι δεν πρέπει να συγχέονται οι νόμιμες επισυνδέσεις με τις παράνομες παρακολουθήσεις από κακόβουλα λογισμικά όπως το Predator.
Ο πρωθυπουργός δε, σημείωσε ότι όσο σοβαρό και αν είναι το θέμα των υποκλοπών δεν είναι το μόνο που απασχολεί την κοινωνία, ενώ χαρακτήρισε «νόμιμη και τεκμηριωμένη» την παρακολούθηση Ανδρουλάκη.