Τι δείχνει η σύγκριση λογαριασμών ενέργειας των καταναλωτών σε όλη την Ευρώπη;
Τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ανάμεσα στα πλέον πληγέντα, καθώς οι κυβερνήσεις και η ΕΕ κινούνται για να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος παραγωγής ενέργειας
Η μέση τιμή οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι τουλάχιστον 30% υψηλότερη από ό,τι σε πολλούς από τους ευρωπαίους γείτονές του. Η μεγαλύτερη εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να πλήττει σκληρά τους καταναλωτές.
Ολόκληρη η Ευρώπη βιώνει μια ενεργειακή κρίση που προκαλείται από τις μειωμένες ροές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αλλά ο άμεσος αντίκτυπος στα νοικοκυριά ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με το ενεργειακό μείγμα της χώρας, σύμφωνα με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου από την ολλανδική εταιρεία συμβούλων Energy Prices.
Τα επίπεδα κυβερνητικής υποστήριξης, οι μηχανισμοί τιμολόγησης και η φορολογία είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες, με χώρες όπως η Γαλλία να περιορίζουν το ποσό στο οποίο επιτρέπεται να αυξηθούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Η ΕΕ έχει προτείνει ένα ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου και μια εισφορά στις ενεργειακές εταιρείες για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, και πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανακοινώσει μεμονωμένα μέτρα, όπως φορολογικές περικοπές.
«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει μετατοπίσει τον ενεργειακό άξονα. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη διέξοδος από αυτό, εκτός από την κυβερνητική παρέμβαση», δήλωσε ο Σούμιτ Μπόουζ, ιδρυτής της ομάδας ακτιβιστών για χαμηλές εκπομπές άνθρακα Future Net Zero.
Ωστόσο, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη αυτό το χειμώνα, καθώς οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζουν να επηρεάζουν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι προμήθειες από άλλες πηγές είναι μειωμένες λόγω ζητημάτων όπως τα εκτεταμένα προβλήματα συντήρησης στους πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας και οι συνθήκες ξηρασίας που επηρεάζουν την υδροηλεκτρική ενέργεια.
Το Ηνωμένο Βασίλειο παράγει περίπου το 40% της ηλεκτρικής του ενέργειας από την καύση φυσικού αερίου, παρά το γεγονός ότι κινήθηκε ταχύτερα από πολλούς ομολόγους του για να μειώσει την εξάρτησή του από τον άνθρακα.
Αν και αυτό βοήθησε στη μείωση των εκπομπών της χώρας – ο γαιάνθρακας παράγει περίπου διπλάσιο CO₂ από το αέριο όταν καίγεται – άφησε το Ηνωμένο Βασίλειο πιο εκτεθειμένο στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου μετά τη μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία ως αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η τιμή οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι περίπου 30 τοις εκατό υψηλότερη από την επόμενη πιο ακριβή χώρα, την Ιταλία. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε διάφορες εισφορές που προσθέτει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στους λογαριασμούς για την υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των φτωχότερων νοικοκυριών. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δηλώσει ότι είναι λιγότερο εκτεθειμένο στις περικοπές ρωσικού φυσικού αερίου καθώς δεν έχει απευθείας συνδέσεις με τη χώρα μέσω αγωγών, αλλά δεν μπορεί να αποφύγει εντελώς τις αυξήσεις στις τιμές χονδρικής.
Τα στοιχεία που εμφανίζονται για κάθε χώρα είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος που αντικατοπτρίζει τον εγχώριο ενεργειακό εφοδιασμό. Ορισμένα νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη υπέγραψαν πρόσφατα νέα ενεργειακά συμβόλαια, ενώ άλλα συνεχίζουν να πληρώνουν τιμές σύμφωνα με προηγούμενες συμφωνίες με τους προμηθευτές. Ως αποτέλεσμα, τα νέα συμβόλαια είναι πιθανό να είναι πιο ακριβά από τις μέσες τιμές που εμφανίζονται εδώ.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το λεγόμενο ανώτατο όριο τιμών που διέπει τη συντριπτική πλειονότητα των λογαριασμών ενέργειας των νοικοκυριών επρόκειτο να αυξηθεί περίπου κατά 80 τοις εκατό τον Οκτώβριο, αλλά η νέα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, πρόκειται να εισαγάγει πάγωμα τιμών που θα περιορίσει το τυπικό οικιακό λογαριασμό κατά περίπου 2.500 λίρες ετησίως.
Οι υψηλότερες τιμές χονδρικής αναμένεται να οδηγήσουν σε υψηλότερους λογαριασμούς για τα νοικοκυριά σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αυτόν τον χειμώνα.
Στο φυσικό αέριο, τα νοικοκυριά στην Ολλανδία πληρώνουν το υψηλότερο κόστος και ακολουθεί η Γερμανία. Και οι δύο χώρες εξαρτιόνταν σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες. Η Ολλανδία έχει επίσης κλείσει σε μεγάλο βαθμό το κοίτασμα αερίου του Γκρόνινγκεν, το οποίο ήταν κάποτε το μεγαλύτερο της Ευρώπης, καθώς η εξάντλησή του προκαλούσε σεισμούς στην πόλη.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την τρίτη πιο ακριβή τιμή οικιακού φυσικού αερίου, παρά το γεγονός ότι οι τιμές χονδρικής διαπραγματεύονταν σε χαμηλότερο επίπεδο από το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού, κυρίως ως αποτέλεσμα του υψηλότερου επιπέδου ικανότητας εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του Ηνωμένου Βασιλείου και της εγχώριας παραγωγή από τη Βόρεια Θάλασσα.
Οι εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου στέλνουν εισαγόμενο LNG στην ηπειρωτική Ευρώπη μέσω αγωγού για να βοηθήσουν τις χώρες να γεμίσουν τις αποθηκευτικές τους εγκαταστάσεις.
Η Ουγγαρία έχει το χαμηλότερο κόστος οικιακού αερίου με μεγάλη απόσταση. Παρά τις επικρίσεις από άλλα μέλη της ΕΕ για τη σχέση της με τη Μόσχα, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει προχωρήσει σε μια σειρά συμφωνιών με τη Ρωσία για να εξασφαλίσει παραδόσεις φυσικού αερίου σε χαμηλότερες τιμές.
Η εταιρική Γερμανία πωλείται
Οι γερμανικές εταιρείες έχουν γίνει σχετικά μικρές και σχετικά φθηνές
Αν είσαι τόσο χαρούμενος, γιατί αγοράζεις τόσο χρυσό;
Το ράλι που δεν θα σταματήσει
Ο Ντίμον ξαναγράφει τους νόμους της οικονομίας - Το χρυσό του άγγιγμα στη JP Morgan
Η τεχνολογία, οι κανονισμοί και η αδράνεια των πελατών έχουν αλλάξει τους κανόνες
Γιατί η πτώση των τιμών στοιχειώνει την ΕΚΤ - Οι εκτιμήσεις Στουρνάρα
Η ασθενής ανάπτυξη και οι μειωμένες πιέσεις στις τιμές θα μπορούσαν να αναγκάσουν την ΕΚΤ να εξετάσει επιθετικές μειώσεων επιτοκίων