Ισχυρές ήταν οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό να επηρεάζουν και τη Γηραιά Ήπειρο, καθώς συντήρησαν πλέον τις εκτιμήσεις για την επιθετική σύσφιξη της πολιτικής στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1,5%, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο +0,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 1,17% στις 7.385 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,59% στις 13.188 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,39% στις 6.245 μονάδες.
Ο αμερικανικός πληθωρισμός
Οι αναλυτές ανέμεναν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ να υποχωρήσει στο 8,1%, ενώ τελικά διαμορφώθηκε στο 8,3% τον Αύγουστο του 2022, από 8,5% τον Ιούλιο, γεγονός που δεν μπορεί να επηρεάσει την απόφαση της Federal Reserve, σχετικά με το το μέγεθος των αυξήσεων των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευαίσθητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ανήλθε στο 6,3% τον Αύγουστο, από 5,9% τον Ιούλιο.
Η εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της βρετανικής εταιρείας ιδιωτικών μετοχών Bridgepoint Group υποχώρησαν 8,2%, εξαλείφοντας κέρδη 9% που σημείωσε τη Δευτέρα, μετά από ανακοίνωση συνεργασίας με την εταιρεία μάρκετινγκ MiQ.
Επίσης, η βρετανική εταιρεία τεχνολογίας Ocado σημείωσε βουτιά άνω του 1ο% μετά την προειδοποίηση για χαμηλότερες πωλήσεις το 2022, καθώς οι καταναλωτές μειώνουν τις αγορές εξαιτίας του πληθωρισμού.
Στον αντίποδα, η Future κέρδισε 8%, αφού η βρετανική εταιρεία μέσων ενημέρωσης προέβλεψε ότι τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη για ολόκληρο το έτος θα έφταναν στην κορυφή των προσδοκιών της αγοράς.
Οι μακροοικονομικές ειδήσεις της ημέρας
Στα μάκρο της ημέρας, σε επίπεδα ρεκόρ παραμένει ο πληθωρισμός στη Γερμανία, καθώς ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 8,8% τον Αύγουστο. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης ανήλθε στο +0,4%. Σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 7,9% τον Αύγουστο από 7,5% τον Ιούλιο.
Την ίδια ώρα, η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1974, στο 3,6% στο β’ τρίμηνο του έτους, από το 3,8% στο προηγούμενο τρίμηνο.
Xρηματιστήριο Αθηνών: Κράτησε στο -1% τους διεθνείς κλυδωνισμούς
Στη Λ. Αθηνών έφτασαν τα κύματα από τους κλυδωνισμούς των διεθνών αγορών, καθώς τα νέα στοιχεία από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αύξησαν τις κινήσεις μείωσης του κινδύνου λόγω της συνεχιζόμενης τελικά επιθετικής σύσφιξης της πολιτικής της Fed.
Τελικά ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,07% στις 840,81 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 58 εκατ. ευρώ.
Latest News
Δεύτερη εβδομάδα απωλειών για το μαύρο χρυσό
Οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον του στην επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε Καναδά, Μεξικό και ΗΠΑ
Το January Effect και τα «μερομήνια» των αγορών - Τι δείχνει ο Ιανουάριος για τα χρηματιστήρια
Ο Ιανουάριος συνδέεται με πολλές παραδόσεις για την πορεία των αγορών - Και δεν είναι μόνο το January Effect
Η «χρυσή 4ετία» του ΧΑ - Το ράλι του τραπεζικού δείκτη
Η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ αυξήθηκε κατά 49,280 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 103,145 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2024
«Άντεξαν» οι Magnificent Seven παρά την ψυχρολουσία στην ΑΙ
Αν και η Microsoft υποχώρησε οι Magnificent Seven κράτησαν τη Wall Street σε μια εβδομάδα που σημαδεύτηκε από την
Οι δύο παράγοντες που κάνουν την Goldman Sachs να «βλέπει» 93 δολ. στο αργό
H Goldman Sachs περιέγραψε ένα σενάριο όπου το Ιράν αντιμετωπίζει διακοπές στον εφοδιασμό και η Ρωσία προσωρινά προβλήματα
Μετά το January effect τι; - Τι προβλέπουν οι αναλυτές για το 2025
Πώς προβλέπεται να κινηθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών τη νέα χρονιά - H Moody's και η αναβάθμιση σε αναπτυγμένη αγορά
Είναι ο χρυσός προμήνυμα πολέμου; - Οι εκτιμήσεις των ειδικών
Ο χρυσός, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η οικονομική αστάθεια το 2025 - Ποιοι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του
Οι δασμοί Τραμπ έριξαν τη Wall Street
Η Wall Street έχασε ενδοσυνεδριακά τα κέρδη της, αφού ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε Μεξικό, Καναδά και Κίνα
Άνοιξε η όρεξη για τα ευρωομόλογα - Κατά 11 φορές καλύφθηκε η ζήτηση
Η άνοδος των αποδόσεων σε συνδυασμό με την κατάρρευση των περιθωρίων ανταλλαγής, έχουν κάνει τις πωλήσεις ομολόγων ελκυστικές
Γιατί η Goldman Sachs είναι long στο χρυσό
Τι αναφέρουν για το χρυσό οι αναλυτές της Goldman Sachs -Που βλέπουν τις τιμές το δεύτερο τρίμηνο