Με το χειρότερο δυνατό τρόπο “υποδέχτηκε” τα νέα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή η Wall Street, με τον Dow Jones να χάνει πάνω από 1.200 μονάδες, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο του 2020. Αρνητική ήταν και η εικόνα στις ευρωαγορές νωρίτερα, με τις απώλειες όμως να μην ήταν αυτής της έκτασης.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 3,94% στις 31.104 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 4,32% στις 3.932 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 5,16% στις 11.910 μονάδες.
Διαβάστε επίσης: Fed: Θα επιμείνει σε γερακίσιο τόνο μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό
Πτώση και στα ευρωπαϊκά
Η πτώση διέγραψε σχεδόν όλο το πρόσφατο ράλι της Wall Street, οδηγώντας τον S&P 500 πίσω στο κλείσιμο των 3.908 μονάδων στις 6 Σεπτεμβρίου και αναγκάζοντας ορισμένους traders να αναζητήσουν το επόμενο επίπεδο, στα μέσα Ιουνίου, όταν ο δείκτης έπεσε κάτω από τις 3.700 μονάδες.
Νωρίτερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1,5%, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο +0,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 1,17% στις 7.385 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,59% στις 13.188 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,39% στις 6.245 μονάδες.
Ο πληθωρισμός «οδηγεί» τη Fed σε επιθετική νομισματική πολιτική
Οι αναλυτές ανέμεναν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ να υποχωρήσει στο 8,1%, ενώ τελικά διαμορφώθηκε στο 8,3% τον Αύγουστο του 2022, από 8,5% τον Ιούλιο, γεγονός που δεν μπορεί να επηρεάσει την απόφαση της Federal Reserve, σχετικά με το το μέγεθος των αυξήσεων των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευαίσθητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ανήλθε στο 6,3% τον Αύγουστο, από 5,9% τον Ιούλιο.
Η επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve είναι στις 20-21 Σεπτεμβρίου, όπου αναμένεται να πραγματοποιήσει την τρίτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες για να μειώσει τον πληθωρισμό. Ο τόνος θα παραμείνει επιθετικός, κάτι που αποτυπώνεται και στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου, η οποία αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης, φτάνοντας στο 3,43%.
Πλέον τα στοιχήματα για τις προθέσεις της Fed γίνονται πιο επιθετικά, καθώς αναμένεται να προχωρήσει σε άμεσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα με τις αυξήσεις των επιτοκίων της. «Πιθανώς οι 75 μονάδες βάσης είναι το πιο πιθανό σενάριο, αλλά η αγορά τιμολογεί 79 μονάδες βάσης. Επίσης, υπάρχει και το σενάριο για το 1%», ανέφερε ο Michael Schumacher από την Wells Fargo.
«Πιστεύω ότι μπορεί ακόμη και να επιστρέψουμε και να δοκιμάσουμε ξανά τα χαμηλά του Ιουνίου», δήλωσε ο επικεφαλής ανάλυσης της UBS, Art Cashin. «Σίγουρα οι 3.900 μονάδες μπορεί να δοκιμαστούν, καθώς ο δείκτης υποχωρεί κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών.
Latest News
Συντήρηση δυνάμεων στη Wall Street - Σε μίνι μετεκλογικό απολογισμό η αγορά
Οι αμερικανικοί δείκτες προσπαθούν να συντηρήσουν τα κέρδη της εβδομάδας
Δύο ταχυτήτων σήμερα η Wall Street: Άλμα για τον Dow- Άδύναμος ο Nasdaq
O Dow Jones κατέγραψε κέρδη 1,06% και έκλεισε στις 43.870 μονάδες
Παραιτείται στις 20 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ
H παραίτηση του έρχεται δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του
Ανακάμπτει η Nvidia, νευρική η… Wall Street
Τα αποτελέσματα της Nvidia στο μικροσκόπιο της Wall Street
Έριξε τις προσδοκίες στη Wall Street η Μπόουμαν - Πιέσεις και στην Nvidia
Η Wall Street περίμενε με ανυπομονησία τα αποτελέσματα της Nvidia - H αλυσίδα λιανικών πωλήσεων Target υποχώρησε πάνω από 21%
Στην αναμονή για την Nvidia η Wall Street
Τα αποτελέσματα της Nvidia θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Nvidia
«Ταύρος» για τον S&P η Goldman Sachs - Ανεβάζει τον πήχη στις 6.500 μονάδες
Η Goldman προέβλεψε ότι τα κέρδη ανά μετοχή για εταιρείες του S&P 500 θα ανέλθουν το 2025 στα 268 δολάρια
Μικτά πρόσημα στη Wall Street, ξεχώρισε η Tesla
Στη Wall Street, το άλμα της Tesla βοήθησε τον τεχνολογικό κλάδο, η υπόλοιπη αγορά εμφάνισε σημάδια διόρθωσης του μετεκλογικού ράλι
Morgan Stanley: Στις 6.500 μονάδες ο S&P 500 το 2025
Η Morgan Stanley παραμένει αισιόδοξη για τους «ποιοτικούς κυκλικούς κλάδους»
Στη «γυάλινη σφαίρα» της UBS - Τι φέρνει η δεύτερη φορά Τραμπ σε ΕΕ και αγορές [πίνακες]
Φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές αλλά και άνοδο του πληθωρισμού λόγω δασμών αναμένει η UBS - Μεγάλος χαμένος η Κίνα