Επιπλέον τρεις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων συνολικού προϋπολογισμού 68,5 εκατ. ευρώ δημοπρατήθηκαν σε Πάτρα, Σαντορίνη και Τήνο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
25 έργα έχουν δημοπρατηθεί στην τριετία
Έτσι, οι δημοπρατήσεις τέτοιων έργων ανέρχονται σε 25 συνολικά στη χώρα μας την τελευταία τριετία. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος το υπουργείο συνεχίζει το έργο του με νέες δημοπρατήσεις υποδομών διαχείρισης αποβλήτων τις επόμενες μέρες.
Διαβάστε επίσης: Επικίνδυνα απόβλητα: «Καυτή πατάτα» η διαχείρισή τους
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η εξέλιξη αυτή πιστοποιεί τη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η χώρα τα τελευταία τρία χρόνια για να αποκτήσει τις αναγκαίες υποδομές στη διαχείριση των αποβλήτων, ώστε αυτή να γίνεται με τρόπο φιλικό στο περιβάλλον, σύμφωνα με τις κοινοτικούς στόχους,. Έτσι αναμένεται να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης και να μειωθούν σημαντικά τα ποσοστά ταφής.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός ΠΕΝ: «Προωθούμε αποφασιστικά την πολιτική μας για διαχείριση των αποβλήτων με σεβασμό στο Περιβάλλον, για εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην καθημερινή μας ζωή και για συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές πολιτικές σε έναν τομέα, στον οποίο η χώρα μας αντιμετώπιζε προβλήματα επί πολλά χρόνια. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην Πράσινη Μετάβαση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων».
Η δυναμικότητα των τριών νέων μονάδων
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων της Πάτρας προϋπολογισμού 44,5 εκατ. ευρώ, είναι δυναμικότητας 53.000 τόνων σύμμεικτων αποβλήτων και 8.100 τόνων προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων, ενώ περιλαμβάνει και τη λειτουργία του για 6 έτη. Δικαιούχος του έργου είναι ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Αποβλήτων των δήμων της ΠΕ Αχαϊας και το έργο δημοπρατήθηκε από τον δήμο Πατρέων.
Η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων της Σαντορίνης και των λοιπών υποδομών, όπως ΧΥΤΥ, έχει προϋπολογισμό 17,5 εκατ. ευρώ και θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο ΣΔΙΤ και ο ανάδοχος θα αναλάβει τη λειτουργία της για 27 έτη. Η μονάδα θα δέχεται όλα τα ρεύματα αποβλήτων και θα έχει συνολική δυναμικότητα 27.000 τόνους περίπου. Δικαιούχος του έργου είναι ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και το έργο δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων της Τήνου αφορά διαχείριση βιοαποβλήτων και δημιουργία ΧΥΤΥ. Έχει προϋπολογισμό 6,3 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τη λειτουργία για έξι έτη. Δικαιούχος και αυτού του έργου είναι ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, ενώ το έργο δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Απ΄ την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος δήλωσε: «Τα τελευταία τρία χρόνια έχοντας μια ουσιαστική συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, έχουμε καταφέρει να καλύψουμε το χαμένο έδαφος ετών σε ό,τι αφορά τη δημιουργία των υποδομών διαχείρισης αποβλήτων στη χώρα μας».
Θα μειωθεί η ταφή των αποβλήτων
Όπως είπε: «Οι μονάδες θα συμβάλουν στη μείωση της ταφής αποβλήτων και στη μείωση της επιβάρυνσης των πολιτών από το τέλος ταφής ανά τόνο αποβλήτων», ευχαριστώντας όλους τους συναρμόδιους φορείς.
«Συνεχίζουμε με νέες δημοπρατήσεις υποδομών διαχείρισης αποβλήτων τις επόμενες μέρες. Η Ελλάδα γυρνά σελίδα στη διαχείριση των αποβλήτων, η Ελλάδα διαχειρίζεται τα απόβλητά της με μέριμνα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών», τόνισε.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων