Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, αν και έκαναν σημαντικές προσπάθειες να ανακόψουν τις πιέσεις που πυροδότησαν τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, αλλά το αδύναμο ευρώ επηρέασε τις εντολές πολλών αγοραστών.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,9%, με τον κλάδο των τροφίμων και των ποτών να χάνει 1,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 1,47% στις 7.277 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,22% στις 13.028 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,37% στις 6.222 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Νευρικότητα και επιλεκτικές κινήσεις

Η εικόνα στο ταμπλό

Απώλειες άνω του 25% σημείωσε η ΚΙΟΝ Group, αφού ο γερμανικός κατασκευαστής εξοπλισμού αποθήκης εξέδωσε προειδοποίηση κερδών, ανακοινώνοντας ότι αναμένει να έχει ζημιές στο τρίτο τρίμηνο λόγω ελλείψεων στην εφοδιαστική αλυσίδα και αύξησης του κόστους ενέργειας και υλικών.

Επίσης, οι μετοχές της Uniper υποχώρησαν περισσότερο από 13% μετά τις αναφορές ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να εθνικοποιήσει τον κολοσσό κοινής ωφελείας και μεγάλο ρωσικό εισαγωγέα φυσικού αερίου καθώς βαθαίνει η ενεργειακή κρίση της χώρας.

Η ενεργειακή κρίση

Στο μεταξύ οι αγορές προσπαθούν να διαγνώσουν τις προθέσεις των ευρωπαίων στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσει μια «βαθιά και συνολική μεταρρύθμιση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Οι καταναλωτές θα πρέπει να καρπωθούν τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χαμηλού κόστους», είπε, «Έτσι πρέπει να αποσυνδέσουμε την κυριαρχία της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας».

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, στο 9,9% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο στη Βρετανία, από το υψηλό των 40 ετών 10,1% που κατέγραψε τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS). Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 10,2%. Σύμφωνα με την ONS ο κύριος λόγος για την εκτόνωση των πιέσεων ήταν η αποκλιμάκωση του κόστους των καυσίμων.

O πληθωρισμός στη Βρετανία θα μπορούσε να ξεπεράσει το 20% στις αρχές του επόμενου έτους, εάν οι σπειροειδείς τιμές του φυσικού αερίου δεν υποχωρήσουν, προειδοποίησαν προσφάτως οικονομολόγοι της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, προσθέτοντας ότι πλησιάζει ύφεση.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κράτησε «χαμηλά» τις απώλειες

Σε ήπια επίπεδα συντηρήθηκε η πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κατάφερε να απορροφήσει σημαντικό μέρος των διεθνών πιέσεων, αλλά όχι τόσο ώστε να δώσει το μήνυμα ότι οι επόμενες ημέρες θα έχουν σημάδια ομαλοποίησης.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,50% στις 836,63 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 60 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές