
Σε ήπια επίπεδα συντηρήθηκε η πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κατάφερε να απορροφήσει σημαντικό μέρος των διεθνών πιέσεων, αλλά όχι τόσο ώστε να δώσει το μήνυμα ότι οι επόμενες ημέρες θα έχουν σημάδια ομαλοποίησης.
Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,50% στις 836,63 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 60 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης: Wall Street: Νευρικότητα και επιλεκτικές κινήσεις
Το διεθνές περιβάλλον
Η σταθεροποιητικές τάσεις που επικρατούν σήμερα στη Wall Street, μετά το χθεσινό sell off, κατάφεραν να δώσουν κάποια στηρίγματα στην αγορά, η οποία ήλεγξε τις πιέσεις της και με τη βοήθεια της ανόδου των ΕΛΧΑ και Βιοχάλκο. Βέβαια, το κλίμα σήμερα σε όλες τις αγορές του πλανήτη είναι αρνητικό, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έχουν προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες για το μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι κεντρικές τράπεζες για τον έλεγχο της ανόδου των τιμών καταναλωτή, καθώς όπως όλα δείχνουν θα πρέπει να θυσιάσουν τους ήδη ασθενικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Η αγορά αναμένει πως θα προσαρμοστούν τα ξένα χαρτοφυλάκια στα νέα δεδομένα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κεντρικές τράπεζες, με την Trader24 να επισημαίνει ότι χάθηκαν προσώρας οι ελπίδες για μια ανάρρωση βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, και με αντίσταση τις 855 μονάδες περιμένουμε να δούμε τα αντανακλαστικά στις 832, ώστε να δούμε τη συνέχιση της κίνησης έως και την περιοχή των 787.
Και σε ένα τέτοιο περιβάλλον, το ΧΑ δεν μπορεί να αποτυπώσει τις ισχυρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό διότι δεν μπορεί να προσελκύσει ξένα κεφάλαια όταν αφενός αυτά αναζητούν τρόπους άμυνας και αφετέρου μειώνουν την έκθεσή τους σε περιουσιακά στοιχεία που δεν διαθέτουν τη «σήμανση» της επενδυτικής βαθμίδας. Εκτός και αν την προσεχή Παρασκευή, η DBRS και η Moody’s θα ανακοινώσουν κάποια θετική αλλαγή για το ελληνικό αξιόχρεο.
Η εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων, η πλειονότητα των δεικτοβαρών τίτλων έκλεισε με σημαντικές απώλειες, ήτοι οι Alpha Bank, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, Jumbo, Coca Cola και ΟΤΕ, ενώ αρνητικά έκλεισαν και οι Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil και ΟΠΑΠ. Η αγορά όμως είχε στηρίξεις από τα άνω του 4% κέρδη των Βιοχάλκο και ΕΛΧΑ. Σημαντική ήταν και η άνοδος σε Πειραιώς, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια και Λάμδα. Ανοδικά έκλεισαν και οι ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Quest, Titan, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και Ελλάκτωρ.


Latest News

Ξέσπασε ανοδικά το ΧΑ - Άλμα στις 1.630 μονάδες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολούθησε το ενθουσιώδες κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών

Ανοδική διαφυγή πάνω από τις 1.600 μονάδες στο ΧΑ - Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν
Οι 1.600 μονάδες έδειξαν αξιοσημείωτες αντοχές, δίνοντας το μήνυμα ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι παρόν στο ΧΑ

«Γερμανική ώθηση» στις αγορές της Ευρώπης – Ισχυρά κέρδη και στο ΧΑ
Ο τζίρος είναι αυξημένος λόγω του πακέτου που διέθεσε ο Αμερικανός επενδυτής John Paulson στην Alpha Bank

Άντεξαν και σήμερα οι 1.600 μονάδες στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,35% στις 1.602,15 μονάδες - Έντονη μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Παλεύει με τις διεθνείς αναταράξεις το ΧΑ - Ποιες μετοχές αντιστέκονται
Η ελληνική αγορά καταφέρνει να κρατήσει τα επίπεδα της, σε μία ημέρα που οι αναταράξεις των διεθνών αγορών έχουν επηρεάσει πολλά χαρτοφυλάκια

Ποιοι «σκόνταψαν» και ποιοι στήριξαν το ΧΑ τον Φεβρουάριο
Τα γεγονότα που έδωσαν τον τόνο στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Τι βλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια

Κέρδη 3,8% έφερε στο ΧΑ ο Φεβρουάριος - Στο «παραπέντε» σώθηκαν και οι 1.600 μονάδες
Ο Φεβρουάριος ολοκληρώθηκε με τον γενικό δείκτη απλά να ροκανίζει λίγο τα κέρδη του μήνα

Σε δημόσια διαβούλευση το σ/ν για την κεφαλαιαγορά - Οι 4 πυλώνες
Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025 και ώρα 08:00 - Οι βασικές διατάξεις

Μάχες απέναντι στους πωλητές δίνουν οι τράπεζες, ανθεκτικό το ΧΑ
Ο Φεβρουάριος ολοκληρώνεται με τον γενικό δείκτη απλά να ροκανίζει λίγο τα κέρδη του μήνα

Βγάζουν άμυνες στο ΧΑ οι τράπεζες, στηρίζει και η Helleniq Energy
Το Χρηματιστήριο Αθηνών οδεύει στο να κλείσει την πρώτη πτωτική εβδομάδα του μετά από εννέα ανοδικές