Μετά την απόρριψη του πρώτου σχεδίου, που είχε ως βασικό του σημείο την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα τις νέες της προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Όπως γίνει γνωστό έως τώρα το σχέδιο θα προβλέπει μείωση των έκτακτων κερδών από τις εταιρείες ενέργειας και επιβολή περικοπών στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρο το μπλοκ, σε ένα πακέτο σχεδιασμένο «για να προστατεύσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από την αύξηση των τιμών της ενέργειας».
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη δώσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικές περικοπές, δωρεές και επιδοτήσεις, καθώς προσπαθούν να περιορίσουν μια ενεργειακή κρίση που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό σε ιστορικά υψηλά, αναγκάζοντας τις βιομηχανίες να κλείσουν την παραγωγή και να αυξήσουν τους λογαριασμούς των πολιτών ενόψει του χειμώνα.
Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσπαθήσει να παρουσιάσει μια πιο συνεκτική ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση, που θα ισχύει και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.
Διαβάστε επίσης – ΕΕ: Προτείνει πλαφόν 180 ευρώ/mwh σε αιολικούς, ηλιακούς, πυρηνικούς σταθμούς
Το σχέδιο
Ένα προσχέδιο της Επιτροπής, το οποίο αποκαλύπτει το Reuters, αναφέρει ότι οι προτάσεις αφορούν σε κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και σε επιβολή πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με πηγές άλλες πέραν του φυσικού αερίο. Εν συνεχεία, οι υπουργοί Ενέργειας θα συνεδριάσουν εκτάκτως στις 30 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν και να εγκρίνουν τα μέτρα.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να επιβάλει πλαφόν 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από παραγωγούς που δεν χρησιμοποιούν αέριο, σύμφωνα με το προσχέδιο πρότασης που είδε το Reuters.
Τα έσοδα που αποκομίζουν οι παραγωγοί πάνω από αυτήν την τιμή θα προορίζονται για την στήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ραγδαία αύξηση των λογαριασμών ενέργειας.
Το μέτρο
Το μέτρο θα ισχύει για αιολικούς, ηλιακούς, πυρηνικούς, λιγνιτικούς και ορισμένους υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Το σχέδιο πρότασης περιλαμβάνει επίσης έκτακτη εισφορά σε όλες τις επιχειρήσεις ορυκτών καυσίμων για την ανάκτηση του 33% των φορολογητέων υπερκερδών για το οικονομικό έτος 2022.
Τα αιολικά και ηλιακά πάρκα και οι πυρηνικοί σταθμοί θα αντιμετωπίσουν ανώτατο όριο 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) από τα έσοδα που λαμβάνουν από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με τις κυβερνήσεις να ανακτούν τυχόν επιπλέον μετρητά και να τα ανακυκλώνουν για να στηρίξουν τους καταναλωτές, σύμφωνα με το προσχέδιο. που θα μπορούσε ακόμα να αλλάξει πριν από τη δημοσίευση.
Αυτό θα περιόριζε τα έσοδα των παραγωγών σε λιγότερο από το ήμισυ των τρεχουσών τιμών της αγοράς. Η τιμή του πρώτου έτους ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας έφτασε σε υψηλό ρεκόρ άνω των 1.000 ευρώ/MWh τον περασμένο μήνα και διαπραγματευόταν πάνω από 400 ευρώ/MWh την Τρίτη.
Διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι έχει επιτευχθεί ευρεία συναίνεση στο θέμα της επιβολής πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών που παράγουν ενέργεια από άλλες πηγές πέραν του φυσικού αερίου, καθώς και στα σχέδια για την επιβολή υποχρεωτικού στόχου για τη μείωση της ζήτησης.
Latest News
Τι παίζει με τα «πυρηνικά τσέπης»; - Ο Τραμπ, τα επιχειρηματικά deals και τα ελληνικά νησιά
Oι επιχειρηματικές κινήσεις διεθνώς για τα SMR, η στήριξη της COP29 και το νεύμα Μητσοτάκη στην πυρηνική ενέργεια
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία