Η στροφή που παρατηρείται κυρίως στην Ευρώπη, με το φυσικό αέριο να υποκαθίσταται από το πετρέλαιο σε ό,τι αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, διατηρεί  σε υψηλά επίπεδα τη ζήτηση. 

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) στην τελευταία του έκθεση, εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα παραμείνει αμετάβλητη από την έκθεσή του τον περασμένο μήνα στα 102,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2023. Αυτή η πρόβλεψη σηματοδοτεί αύξηση 2,7 εκατομμυρίων bpd σε σύγκριση με το 2022.

Διαβάστε επίσης: ΙΕΑ: Στροφή από το αέριο στο πετρέλαιο, ενίσχυση αντιξοοτήτων στην οικονομία

Στην περιοχή εκτός του ΟΟΣΑ, η ζήτηση πετρελαίου για το έτος αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,5 εκατομμύρια bpd στα 53,7 εκατομμύρια bpd. Μια σταθερή αύξηση της ζήτησης καυσίμων για τη βιομηχανία και τις μεταφορές, υποστηριζόμενη από την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και τη χαλάρωση των περιορισμών COVID-19 στην Κίνα, προβλέπεται να τονώσει τη ζήτηση το 2022.

Ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι οι σταθερές οικονομικές επιδόσεις σε μεγάλες καταναλώτριες χώρες, πιθανές βελτιώσεις στους περιορισμούς της COVID-19 και μειωμένες γεωπολιτικές αβεβαιότητες θα στηρίξουν τη ζήτηση πετρελαίου το επόμενο έτος.

Διαβάστε επίσης – Γέλεν: Οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να φθάσουν στα ύψη τον χειμώνα

Η παγκόσμια προσφορά αυξάνεται τον Αύγουστο

Ο ΟΠΕΚ αύξησε την παραγωγή πετρελαίου του Αυγούστου κατά 618.000 bpd, σύμφωνα με τη Μηνιαία Έκθεση για την Αγορά πετρελαίου του ομίλου.

Ειδικότερα,  η παραγωγή διαμορφώθηκε στα 29,651 εκατομμύρια bpd, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να προέρχονται από τη Λιβύη και τη Σαουδική Αραβία.

Η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης, δέχεται σημαντικές πιέσεις τους τελευταίους μήνες, αλλά προς το παρόν, βρίσκεται πάνω από το 1 εκατομμύριο bpd, στα 1,123 εκατομμύρια bpd, σε σύγκριση με 697.000 τον Ιούλιο. Η μέση παραγωγή αργού πετρελαίου της Λιβύης για το 2021 ήταν 1,143 εκατομμύρια bpd.

Η Σαουδική Αραβία αύξησε επίσης την παραγωγή στα 10,904 εκατομμύρια bpd τον Αύγουστο σε σύγκριση με 10,744 εκατομμύρια bpd. Αυτό είναι 100.000 bpd χαμηλότερο από τα 11.004 εκατομμύρια bpd που ορίζονται στην ποσόστωση του Αυγούστου.

Οι χώρες που εξακολουθουν να μην «πιάνουν» τις συμφωνηθείσες ποσοστώσεις είναι η Νιγηρία (1,1 εκατ. bpd παραγωγή έναντι στόχου 1,826 εκατ. bpd) και η Αγκόλα, η οποία παρήγαγε 1,187 εκατ. bpd έναντι του στόχου της 1,525 εκατ. bpd. Το Ιράκ παρήγαγε επίσης 126.000 bpd λιγότερα από τον στόχο.

Ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τους καθορισμένους στόχους παραγωγής, ο ΟΠΕΚ έχει καταφέρει να ανεβάζει την παραγωγή του κάθε μήνα από τον Μάιο, αν και δεν κατάφερε να εκπληρώσει πλήρως τις κατανομές παραγωγής του σε κανέναν από αυτούς τους μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια