Αυτή η εβδομάδα μόνο άσχημες ειδήσεις δείχνει να φέρνει για τη Google: η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη απέρριψε την έφεση της εταιρείας για το αντιμονοπωλιακό πρόστιμο-μαμούθ σχετικά με το Android, ενώ δύο ανεξάρτητες προσφυγές για την αγορά online διαφημίσεων μπορεί να υποχρεώσουν τον γίγαντα του Διαδικτύου να πληρώσει ακόμα 25,4 δισ. ευρώ.

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε την Τετάρτη ότι η Google, σήμερα τμήμα του ομίλου Alphabet, καταχράστηκε την κυριαρχία του Android στην αγορά smartphone πιέζοντας τους κατασκευαστές να προσφέρουν προεγκατεστημένη τη μηχανή αναζήτησης Google και την εφαρμογή Chrome για πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Σε διαφορετική περίπτωση οι κατασκευαστές θα έχαναν την πρόσβαση στο κατάστημα εφαρμογών Google Play Store.

Διαβάστε επίσης: Android και απόρρητο: Γιατί ανησυχούν πάνω από 8 στους 10 χρήστες

Το δικαστήριο πάντως μείωσε κατά 5% το ύψος του προστίμου που είχε επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που σημαίνει ότι η Google θα πρέπει να καταβάλει 4,125 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Google: Συμφωνία με 300 εκδότες για αναπαραγωγή ειδήσεων έναντι πληρωμής

«Το Γενικό Δικαστήριο εν πολλοίς επιβεβαιώνει την απόφαση της Επιτροπής ότι η Google επέβαλε παράνομους περιορισμούς στους κατασκευαστές κινητών συσκευών Android και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να εδραιώσει τη δεσπόζουσα θέση της μηχανής αναζήτησής της» ανέφερε το δικαστήριο.

H Google, η οποία έχει αλλάξει πλέον τις πρακτικές της, εξέφρασε «απογοήτευση» για τη δικαστική απόφαση.

«Το Android έχει δημιουργήσει περισσότερες επιλογές για όλους, όχι λιγότερες, και υποστηρίζει χιλιάδες επιτυχημένες επιχειρήσεις στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο» ανακοίνωσε.

Η μεγάλη ήττα της Τετάρτης είναι η δεύτερη για την Google σε λιγότερο από έναν χρόνο, υπενθυμίζει το Reuters. Πέρυσι η εταιρεία έχασε την έφεση σε ευρωπαϊκό πρόστιμο 2,42 δισ. ευρώ, στην πρώτη από μια σειρά τριών αντιμονοπωλιακών υποθέσεων.

Προσφυγές και από εκδότες

Η Google αντιμετωπίζει επίσης το ενδεχόμενο να κληθεί να καταβάλει αποζημιώσεις 25,4 δισ. ευρώ σχετικά με τις πρακτικές της στην αγορά ψηφιακών διαφημίσεων, έπειτα από δύο προσφυγές που πρόκειται να κατατεθούν στη βρετανική και την ολλανδική δικαιοσύνη από ομάδες εκδοτών του Διαδικτύου.

Η Google κατέχει σήμερα το μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας διαδικτυακής διαφήμισης, από την οποία έχουν έσοδα οι εκδότες που δέχονται να προβάλλουν online καταχωρίσεις στους δικτυακούς τόπους τους.

Η Κομισιόν και η αρμόδια αρχή της Βρετανίας διεξαγάγουν έρευνες σχετικά με το εάν η κυριαρχία της Google στη διαφημιστική αγορά προσφέρει στην εταιρεία αθέμικτο πλεονέκτημα έναντι ανταγωνιστών και διαφημιστικών εταιρειών.

Για τον λόγο αυτό η Γαλλία επέβαλε πέρυσι πρόστιμο 220 εκατ. ευρώ στην Google.

«Είναι καιρός να αναλάβει η Google τις ευθύνες της και να πληρώσει για τις ζημιές που προκάλεσε σε αυτή τη σημαντική βιομηχανία. Γι΄ αυτό ανακοινώνουμε σήμερα αυτές τις προσφυγές ώστε να λάβουμε αποζημιώσεις για τους εκδότες στην ΕΕ και τη Βρετανία» δήλωσε την Τρίτη ο Ντέιμιεν Τζέραντιν της δικηγορικής εταιρείας Geradin Partners που θα καταθέσει τις νέες προσφυγές.

Προσφυγή και στις ΗΠΑ

Σε μια άλλη εξέλιξη, ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ άναψε πράσινο φως στην εκδίκαση προσφυγής που κατέθεσαν κατά της Google οι γενικοί εισαγγελείς του Τέξας και ακόμα 16 πολιτειών, κατηγορώντας την εταιρεία για μονοπωλιακές πρακτικές στην αγορά ψηφιακής διαφήμισης.

Παρόλα αυτά, το δικαστήριο απέρριψε την καταγγελία ότι η συμφωνία που υπέγραψε με τo Facebook το 2018 αποτελεί παράνομο περιορισμό στο εμπόριο.

Η Google ανακοίνωσε ότι διαφωνεί με την απόφαση του δικαστηρίου να διεξαχθεί δίκη για την προσφυγή.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Telekom: Σε ύψος-ρεκόρ η αξία του brand
Διεθνή |

Η Apple παραμένει το πολυτιμότερο brand στον κόσμο - Πρώτο ευρωπαϊκό brand η Telekom

Η Telekom, στον όμιλο της οποίας μέλος είναι η COSMOTE, είναι μία από τις πιο επιτυχημένες και πολύτιμες μάρκες παγκοσμίως, σύμφωνα με τη μελέτη «Brand Finance Global 500» - Στην πρώτη θέση παραμένει η Apple