Η Ισπανία αναδεικνύεται σε ηγέτη στη χρήση του ήλιου για την παραγωγή ενέργειας, δίνοντας το παράδειγμα και σε άλλες χώρες με αυξημένη ηλιοφάνεια για το τι μπορεί να επιτευχθεί από νοικοκυριά κι επιχειρήσεις όταν συντρέχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις στον ιδιωτικό τομέα και στο Δημόσιο.
Στην περιφέρεια Εστρεμαδούρα της Ισπανίας έχει αρχίσει ήδη να λειτουργεί από τον Αύγουστο το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο της Ευρώπης. Με ενάμισι εκατομμύρια ηλιακά πάνελ, το πάρκο γνωστό ως Φρανσίσκο Πιζάρο θα έχει χωρητικότητα 590 μεγαβάτ και θα παράγει ενέργεια αρκετή για να καλύπτονται οι ανάγκες 334.000 νοικοκυριών.
Διαβάστε ακόμα: Οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη «ήρθαν για να μείνουν»
Την ίδια στιγμή, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έχει σπάσει ρεκόρ φέτος στις ταράτσες και τις στέγες των σπιτιών από ιδιώτες, καθώς τα νοικοκυριά βλέπουν να αυξάνονται συνεχώς τα κόστη για άλλες μορφές ενέργειας και αναλαμβάνουν δράση. Τέτοιου είδους εγκαταστάσεις ηλιακών πάνελ σε ακίνητα για ιδιωτική χρήση έχουν δεκαπλασιαστεί φέτος σύμφωνα με την υπουργό Περιβαλλοντικής Μετάβασης της Ισπανίας Τερέζα Ριμπέρα. Η ίδια κάνει λόγο για ανάλογη αύξηση που ξεπερνά το 400% σε σύγκριση με το 2018.
Ειδικά φέτος το καλοκαίρι η Ισπανία γνώρισε πρωτόγνωρο κύμα καύσωνα με πολλές περιφέρειες να υποφέρουν από θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν σταθερά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Έτσι νοικοκυριά κι επιχειρήσεις αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τουλάχιστον τις νέες κλιματολογικές συνθήκες όπως αυτές διαμορφώνονται ώστε να ρίξουν το κόστος της ενέργειας σε μια χρονική περίοδο που οι τιμές του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και του ρεύματος έχουν φτάσει στα ύψη.
Διαβάστε ακόμα: Ραγδαία αύξηση στη ζήτηση για ηλιακά πάνελ στη Βρετανία
Ηλιακό πάρκο χωρίς προηγούμενο
Στις αρχές του περασμένου μήνα η εταιρεία ενέργειας Iberdrola έθεσε σε λειτουργία το έργο «Francisco Pizarro» στην Εστρεμαδούρα, που αποτελεί το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη και τη μεγαλύτερη εγκατάσταση αυτού του τύπου που λειτουργεί ο όμιλος στον κόσμο. Βρίσκεται μεταξύ των δήμων Torrecillas de la Tiesta και Aldeacentenera (Cáceres) και η μονάδα έχει εγκατεστημένη ισχύ 590 μεγαβάτ (MW).
Το έργο, το οποίο αποτελεί επένδυση άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ, έχει δημιουργήσει περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας το 60% των οποίων καλύφθηκε από ντόπιους εργάτες όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.
Η Iberdrola αναφέρει μεταξύ άλλων ότι έχει εγγυηθεί τη βιωσιμότητα αυτού του έργου υπογράφοντας μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγοράς ενέργειας (PPA) με διάφορες μεγάλες εταιρείες σε διαφορετικούς τομείς. Στόχος είναι να προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές από τη συγκεκριμένη μονάδα σε εταιρείες όπως οι Danone, Bayer και PepsiCo ώστε αυτές να καλύψουν ενεργειακές ανάγκες τους στην Ισπανία, αναφέρεται. Αυτή η εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η μεγαλύτερη φωτοβολταϊκή μονάδα του ομίλου Iberdrola στον κόσμο.
Ετοιμάζονται και νέα έργα
Ακόμη κι αν αποδειχτεί βραχύβια σύντομα ότι η θέση του ηλιακού πάρκου Franciso Pizaro ως του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, το επόμενο έργο που θα πάρει τον θρόνο αναμένεται ότι θα γίνει πάλι στην Ισπανία, αναφέρει ο ιστότοπος της οργάνωσης Resilience.
Εκφράζεται η εκτίμηση ότι η ηλιακή ενέργεια στην Ισπανία πρόκειται να αυξηθεί γρήγορα τα επόμενα οκτώ χρόνια, για λόγους πολιτικής αλλά και των λεγόμενων συνεργατικών επιχειρηματικών μοντέλων που εφαρμόζονται εκεί. Ως απόδειξη του πόσο καλά αποτελέσματα έχει η συνεργασία σε αντίθεση με τις τοπικές και ευρύτερες διαιρέσεις σε μια χώρα, «η κληρονομιά των συνεταιριστικών επιχειρηματικών δομών της Ισπανίας βοηθά να απελευθερωθεί η δύναμη του ήλιου» στην Ισπανία, σημειώνει η Resilience.org. Οι συνεταιρισμοί στην Ισπανία χρονολογούνται από τις μεσαιωνικές συντεχνίες, αλλά έγιναν πιο διαδεδομένοι κατά τον 19ο αιώνα μέσω των αγροτικών συνεταιρισμών. Χάρη και στη νομοθετική ευελιξία που παρέχεται στις αποκεντρωμένες τοπικές αρχές, «οι συνεταιρισμοί ηλιακής ενέργειας έχουν ανθίσει σε ολόκληρη την Ισπανία καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας μειώνουν δραματικά τον χρόνο απόσβεσης της εγκατάστασης ηλιακών συστημάτων και οι τοπικές κοινότητες προχωρούν στο να γίνουν ενεργειακά επαρκείς, αναφέρεται.
Το αποτέλεσμα είναι πως η χώρα κάνει μεγάλη πρόοδο προς τον στόχο της να παράγει έως το 2030 το 74% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030 -και το 100% έως το 2050. Το 2020, η χωρητικότητα ηλιακών πάρκων στην Ισπανία ήταν 13,2 γιγαβάτ (GW). Μέχρι το 2030, βάσει των υφιστάμενων πολιτικών και επενδυτικών σχεδίων, αυτή η ισχύς αναμένεται να ξεπεράσει τα 72 GW – υπερπενταπλάσια αύξηση σε μια δεκαετία, όπως δείχνουν τα στοιχεία.
Επίσης το 2021 τα ηλιακά πάνελ σε ταράτσες και στέγες κατοικιών αυξήθηκαν πάνω από 100% σε σύγκριση με το 2020, καθώς η οικιακή κατανάλωση τέτοιας μορφής ενέργειας αυξήθηκε από 19% το 2020 σε 32% του συνόλου το 2021.
Νέα στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg δείχνουν ότι και το 2022 η τελευταία αυτή τάση συνεχίζεται με πολύ γοργούς ρυθμούς. Οι ευνοϊκοί κρατικοί κανόνες και τα άφθονα περιθώρια επέκτασης έχουν επιταχύνει τους ρυθμούς αυτούς, με την ηλιακή ιδιοκατανάλωση σε ιδιωτικά ακίνητα (κυρίως κατοικίες) να αυξάνεται κατά 102% το 2021, σύμφωνα με την τοπική κλαδική ένωση UNEF που επικαλείται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Η κυβέρνηση πρόκειται τώρα να αξιολογήσει τις προτάσεις για την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και σε δημόσια κτίρια, δήλωσε η Ριμπέρα. «Είναι σημαντικό να εκμεταλλευόμαστε τις στέγες μας και τις ώρες έκθεσης στον ήλιο, κάτι που μπορεί να μας επιτρέψει να μειώσουμε σημαντικά τη ζήτηση από το (κανονικό) δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας», είπε.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων