Συμμετοχή σε νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου ιδιωτικού ενεργειακού ομίλου επιδιώκουν από κοινού οι ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ.

Πληροφορίες του ΟΤ, θέλουν τις δύο δημόσιες εταιρείες ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, αντίστοιχα, να σχηματίζουν κοινή εταιρεία με την οποία και θα επενδύσουν σε καινούργια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε επίσης: ΔΕΗ: Η μοναδική εταιρεία που κατέθεσε προσφορά για μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο στη Βόρεια Μακεδονία

Ο ΟΤ είχε γράψει πριν από ένα μήνα για τα σχέδια των εταιρειών, με τις πληροφορίες τότε να αναφέρουν πως οι δύο δημόσιες επιχειρήσεις να κινούνται αυτόνομα αναζητώντας εταίρο στα σχέδια τους για την κατασκευή CCGT.

Νεότερες πληροφορίες θέλουν τη ΔΕΗ με τη ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ να ενώνουν τις δυνάμεις τους και να βρίσκονται σε συζητήσεις με ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να υλοποιήσουν τα σχέδια τους.

Δεν αποσαφηνίζεται, όμως από τις ίδιες πηγές, αν το κοινό σχήμα των δημόσιων επιχειρήσεων συζητά με κάποιους από τους ιδιώτες επενδυτές που έχουν ήδη ανακοινώσει ή ξεκινήσει να κατασκευάζουν νέες μονάδες φυσικού αερίου.

Οι ευκαιρίες

Η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ διεκδικούν μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, η κάθε μία για ξεχωριστούς λόγους.

Η πρώτη εταιρεία βλέπει ευκαιρίες μελλοντικά με την περαιτέρω επέκταση της στη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Η ανάπτυξη διεθνώς όλο και περισσότερων terminals LNG δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου.

Επιπλέον, η ανάγκη των γειτονικών της Ελλάδας χωρών στα Βαλκάνια για υποκατάσταση του ρωσικού αερίου ανοίγει το δρόμο των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται κυρίως από LNG, το οποίο θα φτάνει όλο και περισσότερο στην εγχώρια αγοράς. Για το σκοπό αυτό άλλωστε ήδη δρομολογούνται σχέδια ανάπτυξης FSRU στη Θράκη, τη Θεσσαλονίκη και τη νότια Ελλάδα.

Επιπλέον, οι μονάδες αερίου που διαθέτει σήμερα η ΔΕΗ κλείνουν μεγάλο χρόνο ζωής και η λειτουργία τους δεν συμβαδίζει με τις σύγχρονες τεχνολογικές απαιτήσεις για ευελιξία και υψηλή αποδοτικότητα.

Η ΔΕΗ, ως γνωστόν, έχει συμπεριλάβει στα επενδυτικά της πλάνα τη διάθεση μέρους των εσόδων 1,350 δις. ευρώ που άντλησε από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να τα διαθέσει στη συμβατική παραγωγή.

Από τη μεριά της η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ επιδιώκει την καθετοποίηση των δραστηριοτήτων της στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων φυσικού αερίου. Στοχεύει στην είσοδο της στην ηλεκτροπαραγωγή και μεγάλο ατού της είναι οι συμφωνίες που έχει με μεγάλους διεθνείς προμηθευτές αερίου.

Επιπλέον, στα ατού της είναι και η συμμετοχή της με 20% στο FSRU της Αλεξανδρούπολης. Άρα η εταιρεία διαθέτει στις όποιες συνεργασίες της και διευρυμένο χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Ενέργεια |

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;

Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Σταύρος Παπασταύρου: Τέλος Απριλίου ο διαγωνισμός για τα blocks που ζητά η Chevron
Ενέργεια |

Παπασταύρου: Τέλος Απριλίου οι διαγωνισμοί για τα blocks που ζητά η Chevron

Ο Σταύρος Παπασταύρου, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στο Delphi Economic Forum εκτίμησε ότι οι διαγωνισμοί για τις έρευνες υδρογονανθράκων που διεκδικεί η Chevron Νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης θα έχουν ολοκληρωθεί τον Αύγουστο