
Τις εξωστρεφείς ευκαιρίες που προσφέρουν για τις ελληνικές επιχειρήσεις επτά χώρες των ασιατικών αγορών με 4,5 δισ. καταναλωτές, ανέδειξαν δύο Ημερίδες, που οργάνωσε αυτή την εβδομάδα το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Ελληνο-Ασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο δράσεων εξωστρέφειας και διεθνούς επιχειρηματικής δικτύωσης.
Η πρώτη Ημερίδα έλαβε χώρα στην Αθήνα από κοινού με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Enterprise Europe Network και η δεύτερη στη Θεσσαλονίκη από κοινού με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων. Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν περισσότερα από 100 στελέχη εταιριών.
Διαβάστε επίσης: Θετικές για την επιχειρηματικότητα οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ
Η Ασία στο «μικροσκόπιο»
Στις Ημερίδες έγιναν παρουσιάσεις της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων, του Βιετνάμ, της Ταϊλάνδης, της Ιαπωνίας, της Νοτίου Κορέας και της Ταϊβάν, με αναλυτικά στοιχεία για την οικονομία και εκτιμήσεις για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό σε κάθε χώρα, τα χαρακτηριστικά του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τις καταναλωτικές τάσεις, τις ανάγκες εισαγωγών και τον ανταγωνισμό, τα κίνητρα για επενδύσεις, τους κλάδους που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, κτλ.
Όπως αναφέρθηκε, η post covid εποχή στις ασιατικές αγορές των 4,5 δις καταναλωτών παρουσιάζει αναπτυξιακές προοπτικές, όλες οι χώρες επενδύουν σε τεχνολογίες και έργα υποδομών επιδιώκοντας βελτίωση συνθηκών διαβίωσης, οι εισαγωγές σε πολλά προϊόντα από την Ε.Ε. κερδίζουν έδαφος και το ηλεκτρονικό εμπόριο, modus vivendi για τους Ασιάτες, ανοίγει νέους ορίζοντες. Για τις ελληνικές εταιρίες ευκαιρίες υπάρχουν στα καλλυντικά και φαρμακευτικά, στα αγροτικά προϊόντα, στα δομικά υλικά, στα ηλεκτρονικά και στην ψηφιακή τεχνολογία, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον τουρισμό. Τονίσθηκε επίσης η αναγκαιότητα κατοχύρωσης εμπορικού σήματος, έγκαιρης εξασφάλισης πιστοποιητικών, καινοτόμου marketing, αποδοχής και ενσωμάτωσης της ασιατικής κουλτούρας.
Επιχειρηματική αποστολή σε πέντε ασιατικές χώρες
Σε συνέχεια των Ημερίδων προγραμματίζεται επιχειρηματική αποστολή σε πέντε ασιατικές χώρες στις 19 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου, δίνοντας την ευκαιρία σε ελληνικές εταιρίες να έχουν σειρά στοχευμένων συναντήσεων με ασιατικές, να διερευνήσουν το πεδίο και να επιδιώξουν νέες συμφωνίες για εξαγωγές και άλλες συνεργασίες.
Όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής & Μέλος του Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, «οι συνθήκες παρακινούν τις ελληνικές επιχειρήσεις να διευρύνουν τον εξωστρεφή προσανατολισμό τους και με στρατηγική στόχευση να εντάξουν στα διεθνή σχέδιά τους δυναμικές και υποσχόμενες αγορές, όπως οι ασιατικές, αξιοποιώντας το Παγκόσμιο Δίκτυο των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων. Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο εμπλουτίζει διαρκώς τη βεντάλια υπηρεσιών του και προχωρά σε πρωτοβουλίες που στηρίζουν πρακτικά τα μέλη του να αναζητούν επιχειρηματικές ευκαιρίες οπουδήποτε υπάρχουν».
Η Προεδρεύουσα και 1η Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, επισήμανε τον σταθερά υψηλό ρυθμό ανάπτυξης πολλών ασιατικών χωρών, την άνοδο της μεσαίας τάξης, την εξειδίκευση σε προϊόντα τεχνολογίας και το χαμηλό κόστος παραγωγής, στοιχεία για τα οποία αξίζει οι ελληνικές επιχειρήσεις να εντάξουν την Ασία στο διεθνές ραντάρ τους.
Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Ασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, σχολίασε ότι «η Ασία, συγκεντρώνοντας τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού, μπορεί να απορροφήσει περισσότερες ελληνικές εξαγωγές λόγω του μεγέθους της, της αύξησης της αγοραστικής δύναμης και της έντονης καταναλωτικής τάσης με δυτικά χαρακτηριστικά, ενώ πλεονέκτημα είναι ο σεβασμός των Ασιατών για τον Ελληνικό πολιτισμό. Βασικές προϋποθέσεις είναι η στόχευση σε 1-2 χώρες, η επιλογή αξιόπιστων τοπικών συνεργατών, το χτίσιμο σχέσης εμπιστοσύνης με ασιάτες εταίρους, όπως και υπομονή, συνέπεια, συχνή παρουσία».


Latest News

Χρυσός Χορηγός η HELLENiQ ENERGY και στην εκδήλωση «3ο Παραολυμπιακό Πανόραμα»
H HELLENiQ ENERGY, ως Χρυσός Χορηγός της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, υποστήριξε και την εκδήλωση «3ο Παραολυμπιακό Πανόραμα»

Το «Σπίτι μου 2» πυροδοτεί την άνοδο των στεγαστικών δανείων - Αμετάβλητα τα επιχειρηματικά
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το Σπίτι μου 2

Η Foot Locker σε Ελλάδα και Ρουμανία περνά και με την βούλα στην Fourlis
Με τη συγκεκριμένη εξαγορά, ο όμιλος Fourlis έχει πλέον το σύνολο της παρουσίας της Foot Locker στη Νοτιοανατολική Ευρώπη υπό τη δική του διαχείριση

DBRS: Πώς χτυπά ο εμπορικός πόλεμος τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Τι λέει για Πειραιώς και Alpha
Στο μικροσκόπιο της DBRS βρέθηκαν 50 τράπεζες στην Ευρώπη - Τι βλέπει για την αύξηση του κόστους κινδύνου

Η Metlen ενισχύει την παρουσία της στην Ιταλία - Σε λειτουργία 2 νέα φωτοβολταϊκά
Με συνολική ισχύ 51 MWp, τα δύο πάρκα θα παράγουν ετησίως 89 GWh ανανεώσιμης ενέργειας

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

H Interamerican παρούσα στις εξελίξεις που διαμορφώνουν το μέλλον
H Interamerican συμμετείχε στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στηρίζοντας ως Silver Sponsor τον θεσμό παγκόσμιου κύρους

Αύξηση 8% στις πωλήσεις της Jumbo - Ο αστερίσκος του Μαρτίου και το πρόσημο του Απριλίου
Γιατί οι πωλήσεις τον Μάρτιο του 2025 καταγράφονται μειωμένες κατά -2% - Οι εκτιμήσεις της Jumbo

«Πράσινο φως» από την ΤτΕ για τη λειτουργία της ELGRE - Τι θα παρέχει στους πελάτες
Πρόεδρος της ELGRE ΑΕ είναι ο επιχειρηματίας κ. Στέλιος Αργυράκης και Διευθύνων σύμβουλος ο κ. Γρηγόρης Μιχαηλίδης

Σε ανοδική τροχιά οι πωλήσεις των σουπερ μάρκετ και το 2025 - Τι λένε οι CEOs για τον Κώδικα Δεοντολογίας
Σύμφωνα με στοιχεία της NielsenIQ οι πώλήσεις στα σούπερ μάρκετ θα κινηθούν ανοδικά - Τα FMCGs αναπτύσσονται με +6,7% σε αξία