Σε επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στη βαθμίδα BB (High), ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, με σταθερό το trend (προοπτικές), προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar.
Επίσης και ο οίκος Moody’s την Παρασκευή επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος στο Βa3, διατηρώντας παράλληλα τις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook).
DBRS: Ο ρόλος του τουρισμού και οι βασικοί κίνδυνοι
Η επιβεβαίωση της σταθερής τάσης της ελληνικής οικονομίας από την DBRS Morningstar αντανακλά την άποψή της ότι η χώρα μας παραμένει προσηλωμένη στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσιονομικών μεγεθών της, καθώς και του χρέους της, παρά τις δυσμενείς παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η ισχυρή ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία φέτος, ωστόσο, η οικονομική αβεβαιότητα που σχετίζεται με τα γεωπολιτικά γεγονότα έχει εκτιναχθεί στα ύψη.
Διαβάστε επίσης: Πολ Κρούγκμαν: Η Ουκρανία χρειάζεται δικηγόρους, όπλα και λεφτά
Οι κύριοι κίνδυνοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, κατά την DBRS, συνδέονται με τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και την πιθανή διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Παρά τη φθίνουσα εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα παραμένει μέτρια εκτεθειμένη στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας. Ωστόσο, οι προσπάθειες διαφοροποίησης έχουν ενταθεί με την επέκταση των υφιστάμενων και την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων LNG και την έναρξη κατασκευής νέου αγωγού φυσικού αερίου.
Η αυστηροποίηση των νομισματικών πολιτικών ενισχύει την πίεση στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, με τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων να αυξάνονται πρόσφατα σε πάνω από 4,0% μετά από ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Κατά την άποψη της DBRS Morningstar, το ευνοϊκό προφίλ χρέους της Ελλάδας, τα υψηλά ταμειακά αποθέματα και η στήριξη της ΕΚΤ προς τα ελληνικά ομόλογα σε μια δύσκολη κατάσταση της αγοράς, συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των κινδύνων.
Οι κύριοι κίνδυνοι για τις προοπτικές έχουν να κάνουν με τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και την ενδεχόμενη διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου.
Ο οίκος σημειώνει ότι πιθανότατα θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω η θερινή πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 4% το 2022 καθώς η ανάπτυξη ανήλθε στο 7,7% το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Για τα δημόσια οικονομικά σημειώνει ότι αναμένεται μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 2% του ΑΕΠ φέτος από 5% το 2021 και να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα από το 2023.
Το συνολικό κόστος των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης, ώστε να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος του αυξημένου ενεργειακού κόστους στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, εκτιμάται στο 3,8% του ΑΕΠ τον Σεπτέμβριο του 2022, με το άμεσο δημοσιονομικό κόστος στο 1,5% του ΑΕΠ καθώς ένα μέρος καλύπτεται από τα έσοδα από το Σύστημα Εμπορίου Εκπομπών Ρύπων.
Moody’s: Διατήρηση συνετής δημοσιονομικής στάσης από την κυβέρνηση
Η απόφαση να επιβεβαιωθούν οι αξιολογήσεις Ba3 της Ελλάδας με σταθερές προοπτικές ισορροπεί τις βελτιώσεις στα θεμελιώδη πιστωτικά μεγέθη της Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια, έναντι των επίμονων προκλήσεων εν μέσω ενός ολοένα και πιο δυσμενούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) των τραπεζών, γεγονός που τους επιτρέπει να προβούν σε δανεισμό και να στηρίξουν την οικονομία. Επιπλέον, η ελληνική οικονομία ανέκαμψε γρήγορα από το οικονομικό σοκ που σχετίζεται με την πανδημία και οι προοπτικές είναι καλές για αύξηση των επενδύσεων υπό το φως των μεγάλων χρηματοδοτήσεων από την ΕΕ και των άμεσων ξένων επενδύσεων, που υποστηρίζουν την οικονομική ισχύ της Ελλάδας.
Ωστόσο υπάρχει υψηλός κίνδυνος βαθιάς ύφεσης στη ζώνη του ευρώ, επίμονος πληθωρισμός, πιο παρατεταμένη διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού, αυστηρότερη παγκόσμια ρευστότητα και απόσυρση της στήριξης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η επιβράδυνση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως η δικαιοσύνη, η εκπαίδευση, το επιχειρηματικό περιβάλλον και η αγορά εργασίας μετά τις επικείμενες εκλογές, θα επιβάρυνε την οικονομία και θα επηρεάσει την αξιολόγηση της Moody’s για τη θεσμική δύναμη και τη διακυβέρνηση της Ελλάδας.
Επιπλέον, παρόλο που η Moody’s αναμένει ισχυρή ανάπτυξη και ένα φθίνον πρωτογενές έλλειμμα το οποίο αναμένεται να μειώσει το δημόσιο χρέος κάτω από το 180% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2022, επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα εξακολουθεί να έχει ένα από τα υψηλότερα χρέη παγκοσμίως μέχρι εκείνο το σημείο και η βιωσιμότητα του χρέους της θα εξαρτάται από την υποστήριξη από επίσημους πιστωτές. Ως αποτέλεσμα, τυχόν μελλοντικές βελτιώσεις και πλήρης επιστροφή στη χρηματοδότηση της αγοράς εξαρτώνται από τη διατήρηση μιας συνετής δημοσιονομικής στάσης από την κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια.
Ο Moody’s προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί 5,3% φέτος, με αιχμή τον πολύ ισχυρό τουρισμό, την εγχώρια κατανάλωση και επενδύσεις καθώς και τις βελτιωμένες εξαγωγές προϊόντων.
Για το 2023 προβλέπει μεγάλη επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,8% καθώς ο υψηλός πληθωρισμός θα εξασθενίσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις επενδύσεις.
Για τον πληθωρισμό, προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 9% σε μέσα επίπεδα φέτος και περί το 4% το 2023.
Ο Moody’s αναμένει ότι η ισχυρή ανάπτυξη και η μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος θα οδηγήσουν σε μείωση του δημόσιου χρέους κάτω από το 180% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, αλλά σημειώνει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα από τα υψηλότερα βάρη χρέους παγκοσμίως και η βιωσιμότητα του χρέους της εξαρτάται από τη στήριξη από τους επίσημους πιστωτές της.
Latest News
Έρχονται δάνεια έως 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις - Οι εταιρείες μικροπιστώσεων
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσα από το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα χρηματοδοτεί άτοκα μικρές επιχειρήσεις μέσω των εταιρειών μικροπιστώσεων
Πράσινο φως από επιτροπή της Βουλής στο νομοσχέδιο για τα Airbnb
Στη «σωστή κατεύθυνση» κινείται το νομοσχέδιο για τη θέσπιση προδιαγραφών στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb
Στη «γυάλινη σφαίρα» της Moody's - Πού θα κάτσει η μπίλια για πληθωρισμό και ανάπτυξη στην Ελλάδα
Η χώρα γνώρισε ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο λέει η Moody's, αλλά το εξωτερικό εμπόριο συνεχίζει να επιβαρύνει την ανάπτυξη
Πόσο μειώθηκαν οι τιμές στα τρόφιμα - Τι λέει το υπουργείο Ανάπτυξης για τους ελέγχους
Εντός του 2024, έχουν πραγματοποιηθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου εκατοντάδες έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας
«Παζάρια» των ασφαλιστών για να ψαλιδίσουν τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας
Τι αντάλλαγμα ζητούν οι ασφαλιστικές για να φρενάρουν τις ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα υγείας - Τι λένε έγκυρες πηγές στον ΟΤ
Νέα «φωτιά» στις τιμές ακινήτων - Πώς κινήθηκαν ανά περιοχή το τέταρτο τρίμηνο [πίνακες]
Οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης σημείωσαν άνοδο 7,9% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2023 και αύξηση 2,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2024
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοδος 81% στις ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού το 2024
Χατζηδάκης: Οι αλλαγές που κάναμε βελτίωσαν σημαντικά τον εξωδικαστικό μηχανισμό
Άνοιξε η Πλατφόρμα KYC της Αναπτυξιακής Τράπεζας
Αφορά την υποδοχή αιτήσεων στο Ταμείο Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Η πρώτη «έξοδος» της Ελλάδας στις αγορές το 2025 - «Βγαίνει» με 10ετές ομόλογο
Η συναλλαγή αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες (πιθανότατα αύριο ή την Τετάρτη)