![ΟΗΕ: Το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/09/business-internet.jpg)
Χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο είναι το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ ο ρυθμός νέων συνδέσεων έχει επιβραδυνθεί, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
«Περίπου 5,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο χρησιμοποιούν πλέον το διαδίκτυο και μολονότι η ανάπτυξή του παραμένει ενθαρρυντική, η τάση αφήνει να εννοηθεί ότι χωρίς νέες επενδύσεις στις υποδομές και χωρίς νέα κίνητρα για απόκτηση ψηφιακών γνώσεων, οι πιθανότητες να συνδεθεί όλος ο πληθυσμός του κόσμου μέχρι το 2030 μοιάζουν ολοένα και λιγότερες» ανέφερε η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) στην ανακοίνωσή της.
Διαβάστε επίσης: Eurostat: Υψηλές ταχύτητες ίντερνετ στην ΕΕ – Αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα
Χωρίς πρόσβαση 2,7 δισ. άνθρωποι
Φέτος, 2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν ακόμη χωρίς πρόσβαση. Το 2021 ήταν 3 δισεκ. και το 2019, ακριβώς πριν ξεσπάσει η πανδημία της Covid-19, 3,6 δισεκατομμύρια. Η πανδημία «μας έδωσε μια καλή ώθηση όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, όμως πρέπει να διατηρήσουμε τον ίδιο ρυθμό ώστε να διασφαλίσουμε ότι όλος ο κόσμος θα μπορεί να επωφεληθεί» από τις ψηφιακές υπηρεσίες, υπογράμμισε ο Χουλίν Ζάο, ο γενικός γραμματέας αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με περισσότερες επενδύσεις στα δίκτυα και τις ψηφιακές τεχνολογίες», πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης: EE: Οι πρωτοπόροι και οι ουραγοί στον ψηφιακό μετασχηματισμό – Η θέση της Ελλάδας
Η ITU επισήμανε ότι τα εμπόδια για την αύξηση των συνδέσεων συχνά υποτιμούνται: πολύ αργή ταχύτητα σύνδεσης, πολύ υψηλές τιμές για τη συνδρομή και την αγορά υπολογιστών, έλλειψη ψηφιακών γνώσεων ή ακόμη και πολιτισμικοί ή γλωσσικοί φραγμοί, διακρίσεις μεταξύ των φύλων και, κάποιες φορές, απλώς έλλειψη ηλεκτροδότησης.
Φρενάρει η ανάπτυξη
«Μολονότι η αύξηση των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο σε όλον τον κόσμο είναι ενθαρρυντική, δεν μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι αυτή η ανάπτυξη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια θα συνεχιστεί», προειδοποίησε η Αμερικανίδα Ντορίν Μπογκντάν-Μάρτιν, η διευθύντρια του τομέα ανάπτυξης και υποψήφια διάδοχος του Ζάο στην ITU. Η Μπογκντάν-Μάρτιν θεωρείται φαβορί, απέναντι στον έτερο, Ρώσο, υποψήφιο, στις εκλογές που θα διεξαχθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Βουκουρέστι.
Γεωγραφικές ανισότητες
Οι ανισότητες μεταξύ των γεωγραφικών ζωνών παραμένουν μεγάλες.
Η Αφρική έχει τις λιγότερες συνδέσεις, με μόνο το 40% του πληθυσμού να διαθέτει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Στις αραβικές χώρες το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 70%. Στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού το ποσοστό αυξήθηκε φέτος στο 64%, από 61% πέρσι ενώ η Ευρώπη παραμένει στην κορυφή, με ποσοστό 89%.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ίντερνετ: Χαμηλές ταχύτητες καταγράφει για το ελληνικό δίκτυο η Ookla](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/04/laptop-2-600x392.jpg)
Χαμηλές... πτήσεις για τις ταχύτητες στο ελληνικό ίντερνετ - Η έρευνα της Ookla
Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ookla, η Ελλάδα έχει μέση ταχύτητα download της τάξης των 57,9 Mbps, επίδοση που την κατατάσσει στην 96η θέση μεταξύ 154 χωρών
![Baidu: Θα κυκλοφορήσει φέτος μοντέλο AI επόμενης γενιάς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/2024-02-09T054552Z_105199907_RC27S1AV8U7D_RTRMADP_5_BAIDU-AI-SMARTPHONES-600x400.jpg)
Η Baidu θα κυκλοφορήσει μοντέλο AI επόμενης γενιάς φέτος
Η προγραμματισμένη κυκλοφορία της Baidu έρχεται εν μέσω εντεινόμενου ανταγωνισμού στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας
![Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/Sam-Altman-1-600x400.jpg)
Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο
Ο Σαμ Άλτμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιείται συχνότερα καθώς το κόστος της θα συνεχίζει να πέφτει κατακόρυφα.
![Τεχνητή νοημοσύνη: Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον Christie’s](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/AI-art-600x338.jpg)
Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον οίκο Christie's
Οι δημιουργικές βιομηχανίες ανησυχούν ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντιγράψει ή ακόμα και να αντικαταστήσει τα πρωτότυπα έργα τους
![Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/macron-600x400.jpg)
Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν για AI
Ο Γάλλος πρόεδρος μιλά πριν από τη σύνοδο κορυφής AI στο Παρίσι για το 109 δισ. ευρώ όραμα του
![InvestAI: Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_ai2-600x352.png)
Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη
Την πρωτοβουλία InvestAI για την κινητοποίηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
![ICEYE: Συνεργασία με την SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/PR_Satim-x-ICEYE-600x422.png)
Συνεργασία ICEYE και SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI
Η ICEYE και η SATIM θα ενισχύσουν τη χρήση δεδομένων SAR συνδυάζοντας δορυφορικές εικόνες SAR και προηγμένες λύσεις ανάλυσης
![Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Xristos-Papadopoulos-WITSIDE_image-1-600x494.jpeg)
Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά
Οι εξαγορές στην ευρύτερη αγορά της Πληροφορικής θα συνεχιστούν, εκτίμησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, CEO και ιδιοκτήτης της Witside
![NXP: Με 307 εκατ. δολ. αποκτά την Kinara, που αναπτύσσει τεχνολογία νευρωνικών μονάδων επεξεργασίας (NPUs)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Eindhoven-Netherlands-600x338.jpg)
Νέα εξαγορά απο την NXP - Αποκτά για 307 εκατ. δολ. εταιρεία που αναπτύσσει NPUs
Είναι η τρίτη εξαγορά για την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors - Είχαν προηγηθεί η TTTech Auto (625 εκατ.δολ) και η Aviva Links για 242,5 εκατ.δολ.
![Μασκ: Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολάρια για την OpenAI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/mask-1-600x400.jpg)
Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολαρίων από Μασκ για την OpenAI - Τι απάντησε ο Άλτμαν
Τι περιλαμβάνει η προσφορά - Οι παλιοί συνεργάτες Σαμ Άλτμαν και Μασκ «κοντράρονται» ήδη στα δικαστήρια για την κατεύθυνση της εταιρείας