Σε 6+1 άξονες θα κινείται το στεγαστικό πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ «Σπίτι μου» για τη στήριξη 137.000 νέων που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν φθηνή στέγη, το οποίο παρουσίασαν  οι αρμόδιοι υπουργοί Χατζηδάκης, Κεραμέως, Σκέρτσος, Σκρέκας και Οικονόμου.

Διαβάστε επίσης: Φθηνή στέγη: 19 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα σπίτια σε νέους και ευάλωτους

Τα μέτρα

Ειδικότερα:

1. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα αρχίσει η καταβολή άτοκων η χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για νέους και ζευγάρια 25 -39 ετών για αγορά κατοικίας έως 120 τ.μ., αξίας έως 150.000 ευρώ και κατασκευής έως το 2007.

Το πρόγραμμα κόστους 500 εκατομμυρίων ευρώ θα χρηματοδοτηθεί κατά 375 εκατ. από το κράτος και κατά 125 εκατ. από τις τράπεζες. Δηλαδή τα δάνεια θα είναι κατά τα 3/4 άτοκα καθώς τα χρήματα θα προέρχονται από τον ΟΑΕΔ, ενώ κατά το 1/4 θα προέρχονται από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο να είναι περίπου 1%. Η μηνιαία δόση θα είναι περίπου 275 ευρώ και τα δάνεια θα δοθούν με τραπεζικά κριτήρια σε 10.000 πολίτες έως 39 ετών. Αν οι ενδιαφερόμενοι είναι ζευγάρι, αρκεί ο ένας να είναι ηλικίας έως 39 ετών. Τα δάνεια θα είναι άτοκα για τριτέκνους ή πολυτέκνους ως κίνητρο για την ενίσχυση του δημογραφικού.

Ενδεικτικά ένα νέο ζευγάρι που αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ θα πληρώνει μηνιαία δόση 275 -285 ευρώ και το σπίτι στη λήξη του δανείου θα μένει στην ιδιοκτησία του δανειολήπτη. Τα εισοδηματική κριτήρια για τη χορήγηση δανείων θα καταρτιστούν με βάση αυτά που θεσπίστηκαν για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Μάλιστα, υπάρχει πρόβλεψη το πρόγραμμα να επαναληφθεί μόλις εξαντληθούν τα πρώτα 10.000 δάνεια ανάλογα με το ενδιαφέρον των πολιτών και τα διαθέσιμα κονδύλια.

2. «Κάλυψη». Το πρόγραμμα «Κάλυψη» αφορά 1.000 διαθέσιμα σπίτια που είχαν διατεθεί από τους ιδιοκτήτες τους σε μετανάστες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το κράτος θα τα ανακαινίσει και θα τα διαθέσει σε πολυτέκνους, τριτέκνους, μονογονεϊκές και άλλες ευάλωτες ομάδες με φθηνό ενοίκιο.

Η δράση αναμένεται να δρομολογηθεί έως τον Μάρτιο 2023. Εως τον Δεκέμβριο θα δημοσιευθεί η πρόσκληση προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για καταβολή των μισθωμάτων που λάμβαναν, για επιπλέον 3 έτη. Θα ακολουθήσει (έως τον Φεβρουάριο του 2023) η δημοσίευση της πρόσκλησης συμμετοχής προς τους ωφελουμένους και από τον Μάρτιο θα αρχίσει η στέγαση των δικαιούχων μετά την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής των διαμερισμάτων, όπου χρειάζεται.

3. Ενα άλλο πρόγραμμα προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ αφορά την αξιοποίηση κενών διαμερισμάτων. Στην πράξη θα ανακαινισθούν 4.000 ακίνητα και θα παραχωρηθούν για 5 και πλέον έτη σε 10.000 νέους 25- 39 ετών.

Το κίνητρο για τους ιδιοκτήτες προκειμένου να παραχωρήσουν τα ακίνητά τους θα είναι εγγυημένο ενοίκιο από το κράτος. Μικρότερης εμβέλειας θα είναι το πιλοτικό πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες μονάδες, προϋπολογισμού 1.5 εκατ. ευρώ που προβλέπει την ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων: 70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη. Ωφελούμενοι είναι νέοι και ζευγάρια έως 39 ετών.

Ως το τέλος του έτους θα δημοσιευθεί η πρόσκληση προς ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες για παραχώρηση των ακινήτων τους και θα ακολουθήσουν το 2023 η επιλογή και ανακαίνιση κατοικιών καθώς και η επιλογή των δικαιούχων.

4. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΔΥΠΑ. Η δράση προβλέπει την αξιοποίηση 2.500 κατοικιών για 5.000 νέους με χαμηλό μίσθωμα.

Το 50% θα μπορεί να εκμεταλλευτεί ο ιδιώτης που θα αναλάβει έπειτα από διαγωνισμό την κατασκευή και το άλλο 50% θα παραχωρηθεί σε νέους με χαμηλό μίσθωμα με πιθανή προοπτική την αγορά της κατοικίας με το σύστημα rent to own. Σε πρώτη φάση, προτεραιότητα του ΟΑΕΔ είναι κλείσει τις εκκρεμότητες του πρώην ΟΕΚ (οικισμοί σε Κέρκυρα, Ελευσίνα, Γρεβενά και Γιαννιτσά) και στη συνέχεια να αξιοποιήσει τα 98 οικόπεδα – φιλέτα που διαθέτει μέσα από την κοινωνική αντιπαροχή σε Κηφισιά, Ξάνθη, Βόλο, Λάρισα. Επίσης αυξάνεται από 120 σε 240 ευρώ το στεγαστικό επίδομα για 1.000 μαθητές των σχολών του ΟΑΕΔ.

5. Φοιτητικό – στεγαστικό επίδομα. Εκτός από την αύξηση του σπουδαστικού επιδόματος στέγης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ και στα 2.000 ευρώ σε φοιτητές που συγκατοικούν σε 50.000 νέους, αρχίζει αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής.

Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ. Το φοιτητικό επίδομα που θα καταβληθεί και στους σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ θα ισχύσει αναδρομικά. Το επόμενο διάστημα θα δοθεί το επίδομα για τη χρονιά 2021 – 2022 , προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ που θα δοθεί. Διευρυμένα θα είναι τα εισοδηματικά κριτήρια για τα ακριτικά Πανεπιστήμια.

6. Το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Ανακαινίζω προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ (επίδομα 25.000 ευρώ) θα συμβάλει στην ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας (κλιματισμός, κουφώματα) προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση.

Επιπλέον με την επιδότηση των 10.000 ευρώ μπορεί να ανακαινισθούν μπάνιο – κουζίνα και να αγορασθούν νέες ηλεκτρικές συσκευές, ώστε να κατοικηθούν από νέους 18-39 ετών παλαιά διαμερίσματα. Με το πρόγραμμα Ανακαινίζω – Ενοικιάζω για κενά σπίτια μπορεί να δοθεί χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ με επιδότηση 40% για την ανακαίνιση κατοικίας έως 100 τετραγωνικών.

7. Αυξάνεται σε 500.000 ευρώ από 250.000 το όριο της ελάχιστης επένδυσης στη χώρα μας για την εξασφάλιση της golden visa. Η αύξηση κρίθηκε αναγκαία καθώς διαπιστώθηκε ότι τα ακίνητα που αγόραζαν οι αλλοδαποί, μικρά και μεσαία σε φθηνότερες περιοχές θα μπορούσαν να διατεθούν μέσω των στεγαστικών προγραμμάτων σε νέους. Οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ.

Πηγή: Έντυπη έκδοση τα Νέα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Σπίτι μου 2: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του προγράμματος-Όλες οι λεπτομέρειες
Ακίνητα |

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του προγράμματος Σπίτι μου 2 - Όλες οι λεπτομέρειες

Στις 15 Ιανουαρίου αναμένονται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Σπιτι μου 2 ,μέσω του οποίου οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν την πρώτη τους κατοικία με χαμηλότοκα δάνεια