«Στον πάγο» άφησαν την Ελλάδα Moody’s και DBRS στις αξιολογήσεις που δημοσιεύτηκαν το βράδυ της Παρασκευής, χωρίς βεβαίως να προχωρούν σε υποβάθμιση αλλά ούτε και να κάνουν το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, οδηγώντας την Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.
Η Moody’s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Ba3 της Ελλάδας με σταθερές προοπτικές, καθώς συνεκτιμά τις βελτιώσεις στα θεμελιώδη πιστωτικά μεγέθη της Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια με τις επίμονες προκλήσεις εν μέσω ενός ολοένα και πιο δυσμενούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη.
Διαβάστε επίσης: DBRS – Moody’s: Σταθερή η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας
«Ναι μεν, αλλά»
Ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) των τραπεζών, γεγονός που τους επιτρέπει να προβούν σε δανεισμό και να στηρίξουν την οικονομία. Επιπλέον, η ελληνική οικονομία ανέκαμψε γρήγορα από το οικονομικό σοκ που σχετίζεται με την πανδημία και οι προοπτικές είναι καλές για αύξηση των επενδύσεων υπό το φως των μεγάλων χρηματοδοτήσεων από την ΕΕ και των άμεσων ξένων επενδύσεων, που υποστηρίζουν την οικονομική ισχύ της Ελλάδας.
Ωστόσο υπάρχει υψηλός κίνδυνος βαθιάς ύφεσης στη ζώνη του ευρώ, επίμονος πληθωρισμός, πιο παρατεταμένη διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού, αυστηρότερη παγκόσμια ρευστότητα και απόσυρση της στήριξης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η επιβράδυνση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως η δικαιοσύνη, η εκπαίδευση, το επιχειρηματικό περιβάλλον και η αγορά εργασίας μετά τις επικείμενες εκλογές, θα επιβάρυνε την οικονομία και θα επηρεάσει την αξιολόγηση της Moody’s για τη θεσμική δύναμη και τη διακυβέρνηση της Ελλάδας.
Ισχυρή ανάπτυξη, υψηλό χρέος
Επιπλέον, παρόλο που η Moody’s αναμένει ισχυρή ανάπτυξη και ένα φθίνον πρωτογενές έλλειμμα το οποίο αναμένεται να μειώσει το δημόσιο χρέος κάτω από το 180% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2022, επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα εξακολουθεί να έχει ένα από τα υψηλότερα χρέη παγκοσμίως μέχρι εκείνο το σημείο και η βιωσιμότητα του χρέους της θα εξαρτάται από την υποστήριξη από επίσημους πιστωτές. Ως αποτέλεσμα, τυχόν μελλοντικές βελτιώσεις και πλήρης επιστροφή στη χρηματοδότηση της αγοράς εξαρτώνται από τη διατήρηση μιας συνετής δημοσιονομικής στάσης από την κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια.
Η Moody’s προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί 5,3% φέτος, με αιχμή τον πολύ ισχυρό τουρισμό, την εγχώρια κατανάλωση και επενδύσεις καθώς και τις βελτιωμένες εξαγωγές προϊόντων.
Η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από τους πιστωτές
Για το 2023 προβλέπει μεγάλη επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,8% καθώς ο υψηλός πληθωρισμός θα εξασθενίσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις επενδύσεις.
Για τον πληθωρισμό, προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 9% σε μέσα επίπεδα φέτος και περί το 4% το 2023.
Η Moody’s αναμένει ότι η ισχυρή ανάπτυξη και η μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος θα οδηγήσουν σε μείωση του δημόσιου χρέους κάτω από το 180% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, αλλά σημειώνει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα από τα υψηλότερα βάρη χρέους παγκοσμίως και η βιωσιμότητα του χρέους της εξαρτάται από τη στήριξη από τους επίσημους πιστωτές της.
DBRS: Ο ρόλος του τουρισμού και οι βασικοί κίνδυνοι
Η επιβεβαίωση της σταθερής τάσης της ελληνικής οικονομίας από την DBRS Morningstar αντανακλά την άποψή της ότι η χώρα μας παραμένει προσηλωμένη στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσιονομικών μεγεθών της, καθώς και του χρέους της, παρά τις δυσμενείς παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η ισχυρή ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία φέτος, ωστόσο, η οικονομική αβεβαιότητα που σχετίζεται με τα γεωπολιτικά γεγονότα έχει εκτιναχθεί στα ύψη.
Η ενέργεια
Οι κύριοι κίνδυνοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, κατά την DBRS, συνδέονται με τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και την πιθανή διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Παρά τη φθίνουσα εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα παραμένει μέτρια εκτεθειμένη στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας. Ωστόσο, οι προσπάθειες διαφοροποίησης έχουν ενταθεί με την επέκταση των υφιστάμενων και την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων LNG και την έναρξη κατασκευής νέου αγωγού φυσικού αερίου.
Πίεση στο κόστος δανεισμού
Η αυστηροποίηση των νομισματικών πολιτικών ενισχύει την πίεση στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, με τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων να αυξάνονται πρόσφατα σε πάνω από 4,0% μετά από ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Κατά την άποψη της DBRS Morningstar, το ευνοϊκό προφίλ χρέους της Ελλάδας, τα υψηλά ταμειακά αποθέματα και η στήριξη της ΕΚΤ προς τα ελληνικά ομόλογα σε μια δύσκολη κατάσταση της αγοράς, συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των κινδύνων.
Οι κύριοι κίνδυνοι για τις προοπτικές έχουν να κάνουν με τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και την ενδεχόμενη διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου.
Ο οίκος σημειώνει ότι πιθανότατα θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω η θερινή πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 4% το 2022 καθώς η ανάπτυξη ανήλθε στο 7,7% το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Τα μέτρα στήριξης
Για τα δημόσια οικονομικά σημειώνει ότι αναμένεται μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 2% του ΑΕΠ φέτος από 5% το 2021 και να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα από το 2023.
Το συνολικό κόστος των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης, ώστε να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος του αυξημένου ενεργειακού κόστους στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, εκτιμάται στο 3,8% του ΑΕΠ τον Σεπτέμβριο του 2022, με το άμεσο δημοσιονομικό κόστος στο 1,5% του ΑΕΠ καθώς ένα μέρος καλύπτεται από τα έσοδα από το Σύστημα Εμπορίου Εκπομπών Ρύπων.
Latest News
Οι νέοι κανόνες για τα ύψη κτιρίων - Η απόφαση
Κεκλεισμένων των θυρών ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τη συνταγματικότητα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού n «Κλειδί» η ημερομηνία ισχύος
Ποιους τομείς επιλέγουν στην Ελλάδα οι ξένες εταιρείες
Μόλις το 0,6% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων όλων των κλάδων που δραστηριοποιούνται στη χώρα είναι συνδεδεμένο με ξένες επιχειρήσεις
Αντίστροφη μέτρηση για αιτήσεις και πληρωμές για το επίδομα θέρμανσης
Ποιοι και πότε θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης – Ποια νοικοκυριά κερδίζουν μεγαλύτερη ενίσχυση - Τι αλλάζει σε ποσά και κριτήρια – Θέμα ημερών η ΚΥΑ με όλες τις λεπτομέρειες
Νοικοκυριά σε απόγνωση - Τι προβλέπουν για τον επόμενο 1 χρόνο [γραφήματα]
Το 65% των νοικοκυριών προέβλεψε άνοδο για την ακρίβεια με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό - Το 66% «μόλις τα βγάζει πέρα»
Ποια κτίρια δεν κινδυνεύουν από το «μπόνους» και την εκτός σχεδίου δόμηση
Ο υφυπουρός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς μίλησε για μεταβατική διέξοδο στο πρόβλημα που προκαλούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ ο γ.γ. Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε ότι δεν επηρεάζονται οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες
Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις
Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία
Λιγότερο αισιόδοξοι οι σύμβουλοι μάνατζμεντ για την ελληνική οικονομία [πίνακες]
Τι δείχνει το βαρόμετρο του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ) για το β’ τρίμηνο του 2024
Πράσινες δεξιότητες για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα - Ξεκινά η επιλογή προγραμμάτων
Το πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης αφορά συνολικά 75.000 εργαζόμενους
Citigroup: Η Ελλάδα το ισχυρότερο «γύρισμα» από την πανδημία [πίνακες]
Ανθεκτική «βλέπει» την παγκόσμια οικονομία η Citigroup - Οι εκλογές και τα περιθώρια των αγορών
Θεοδωρικάκος σε σούπερ μάρκετ: Ρίξτε τις τιμές και σε άλλα προϊόντα
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της ένωσης σούπερ μάρκετ, μετά από αίτημά τους