Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, μίλησε στον OT ζωντανά από τη ΔΕΘ για το πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, για το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας και για το θέμα των υποκλοπών.
Όπως είπε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα θα περιλαμβάνει το σχέδιο διακυβέρνησης της επόμενης τετραετίας καθώς χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και παρεμβάσεις στο παραγωγικό μοντέλο. «Είναι αναγκαίο να πειστεί η κοινωνία ότι υπάρχει ένας άλλος τρόπος να αντιμετωπιστεί η πολύπλευρη κρίση».
Κοστολογημένο πρόγραμμα
Ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα κοστολογημένο, ένα κυβερνητικό πρόγραμμα με άμεσες αλλά και διαρθρωτικές παρεμβάσεις.
«Τα θέματα που καίνε την ελληνική κοινωνία είναι η ακρίβεια και η ενέργεια» είπε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι όλα τα άλλα ντύνουν αυτήν την πολιτική. Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα επικεντρωθεί σε αυτά τα ζητήματα αλλά θα περιέχει προφανώς και τα θέματα της δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου».
Σε ερώτηση για το εάν μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για θέματα όπως η στέγη ή το δημογραφικό που η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν επισημάνει ως σημαντικό ζήτημα, η κ. Γεροβασίλη ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ δεν έχουν απλώς κάποιες διαφορές αλλά διαφορετικό στόχο.
Τα χρήματα που δίνει η κυβέρνηση πέφτουν σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο
Αναφορικά με τα ζητήματα της ακρίβειας αλλά και της ανάπτυξης, η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι τα χρήματα που έχουν δοθεί στους πολίτες εν μέσω κρίσης πέφτουν σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο Το γεγονός ότι το ΦΠΑ και ο ΕΦΚ παραμένουν στα ίδια επίπεδα απλώς σημαίνει υπερφορολόγηση. «Το κράτος παίρνει τα χρήματα από τον πολίτη και μετά τα επιστρέφει στα υπερκέρδη των εταιρειών. Αυτό πρέπει να σπάσει διαρθρωτικά. Για μία τέτοια πρόταση θα μιλήσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας». Επεσήμανε ακόμα ότι χρειάζεται να δοθεί προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα.
Για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και την υποχώρηση της ανεργίας, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι η «εργασία με 400 ευρώ δεν είναι εργασία, είναι γαλέρα». «Αυτό που ψάχνουν και ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας είναι εργατικά χέρια, άρα χρειάζεται μία μεταναστευτική πολιτική», σημείωσε.
Μιλώντας για την υπόθεση των υποκλοπών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία του κ. Κοντολέοντα στην εξεταστική επιτροπή και στην επίκληση του απορρήτου. Το δόγμα του «δεν λογοδοτώ» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, καθώς «κανείς δεν είναι ανέλεγκτος στις δημοκρατίες». Η ίδια χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι και στις συνεδριάσεις της Βουλής για τα εξοπλιστικά υπάρχει απόρρητο και δεν γίνονται γνωστά τα πάντα, όμως οι βουλευτές συζητούν επί της ουσίας.
Εκπαιδεύονται έλληνες αστυνομικοί ως δολοφόνοι
Η κ. Γεροβασίλη μίλησε για παρακρατικές μεθόδους που διατρέχουν το ύφος της διακυβέρνησης και ακουμπούν παντού, όπως και η απρόκλητη επίθεση σε 5.000 φοιτητές στο ΑΠΘ το βράδυ της Παρασκευής.
«Σήμερα εκπαιδεύονται έλληνες αστυνομικοί ως δολοφονικές μηχανές», είπε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε στα ζητήματα ασφάλειας τώρα αλλά και επί των ημερών της.
«Η ΕΛ.ΑΣ. ήταν υποστελεχωμένη και επί των ημερών μου, υπήρχαν οι περιορισμοί των μνημονίων. Σήμερα που έχουν προσληφθεί 4.000, ξέρετε τι θα βρείτε στο ΑΤ Κυψέλης; Είναι κλειστό. Ο στόχος έχει γυρίσει από το κυνηγάω την εγκληματικότητα στο κυνηγάω τους φοιτητές στο πανεπιστήμιο.
Έρχεται ο κάθε αστυνομικός – ή αστυνομικούλης – χωρίς εκπαιδεύση, να πουλήσει τσαμπουκά, όχι ασφάλεια. Έχουν εντολές να το κάνουν».
Υπήρχε Pegasus επί ΣΥΡΙΖΑ;
Σε ερώτηση για την αποκάλυψη της εφημερίδας Τα ΝΕΑ, και το εάν υπήρξε το παράνομο λογισμικό Pegasus από το 2016 στη χώρα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Γεροβασίλη ήταν κατηγορηματική ότι δεν υπήρξε τέτοιο λογισμικό στην υπηρεσία του κράτους και της κυβέρνησης.
«Από παλαιότερα έχω ακούσει ότι έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν τέτοια λογισμικά. Δεν έχω υπόψιν αν στη χώρα μας υπήρξε τέτοια δραστηριότητα από παράνομα λογισμικά, χωρίς να μπορώ να το αποκλείσω. Συζητήθηκε από τότε αυτό το ενδεχόμενο αλλά δεν μπορώ να το γνωρίζω»
Επί των ημερών μου, λίγο πριν τις εκλογές του 2019, είχα εγκρίνει το κονδύλιο για να αγοραστούν καινούρια συστήματα παρακολούθησης στην ΕΥΠ και στην Αντιτρομοκρατική. Στη συνέχεια είχα κάνει μία επιτροπή υπηρεσιακών παραγόντων και συζητήσαμε τις προδιαγραφές για μία τέτοια προμήθεια, και θα πηγαίναμε για διαγωνισμό και κατάθεση προσφορών». Η ΝΔ σταμάτησε τον διαγωνισμό, στη συνέχεια έγινε με ανάθεση.
Η κ. Γεροβασίλη παραδέχτηκε ότι διαπίστωσε και αυτή προβλήματα στη λειτουργία της ΕΥΠ επί των ημερών της και σημείωσε ότι όντως χρειάζονται θεσμικές αλλαγές. Η ίδια αναφέρθηκε ακόμα στον διαγωνισμό για προσλήψεις επί των ημερών της. έγιναν προσλήψεις 300 άτομα