Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς, μιλώντας στον ΟΤ από τη ΔΕΘ αναφέρθηκε στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων εκτιμώντας ότι η όξυνση της ρητορικής της έντασης γίνεται κυρίως για εσωτερική κατανάλωση καθώς η Τουρκία βαδίζει σε εκλογές, στο προσφυγικό και στις γεωστρατηγικές αλλαγές και προκλήσεις μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο κ. Μπουρνούς επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, διατηρεί γέφυρες επικοινωνίας και με άλλες δυνάμεις στην ΕΕ όπως οι σοσιαλιστές ή οι οικολόγοι, προσπαθώντας να προωθήσει μία θετική ατζέντα μπροστά στην ατολμία της ΕΕ, που γίνεται ολοφάνερη μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, στην οποία συμμετείχε, σημειώνοντας ότι το κομβικότερο συμπέρασμα ήταν ότι για να υλοποιηθούν οι επιμέρους προτάσεις πρέπει η ΕΕ να ξεκινήσει τη διαδικασία για αναθεώρηση των Συνθηκών.
Η Τουρκία προς τις εκλογές
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την κλιμάκωση της ρητορικής της Τουρκίας ο κ. Μπουρνούς εκτίμησε ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να συσπειρώσει ξανά το εκλογικό του ακροατήριο καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ηττάται από κάθε πιθανό αντίπαλο. «Αυτό δεν αφορά μόνο τις σχέσεις με την Ελλάδα», τόνισε και πρόσθεσε ότι «ο τούρκος πρόεδρος ακολουθεί επιθετική πολιτική στη Συρία και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κρίση στην Ουκρανία για να τονώσει το γεωστρατηγικό του προφίλ κρατώντας τη στάση του ουδέτερου».
«Με τη στάση που κρατάει στον πόλεμο της Ουκρανίας στέλνει ένα μήνυμα στη Δύση ότι είναι απαραίτητος. Τώρα προσπαθεί να αποκομίσει τα οφέλη αυτής της πολιτικής».
Ο κ. Μπουρνούς εκτιμά ότι μέχρι τις εκλογές θα πάμε με ρητορική έντασης, εξάλλου όπως είπε είναι προεκλογική περίοδος και για την Ελλάδα και παίζει και αυτό ρόλο. Αλλά και η αντιπολίτευση, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στην Τουρκία, χρησιμοποιούν ακόμα πιο ακραία ρητορική. Έτσι θα προσπαθήσουν να πλειοδοτούν μέχρι τον Μάιο προκειμένου να πάρουν ψηφοφόρους από τη Δεξιά και την Ακροδεξιά της Τουρκίας, υποστήριξε ο κ. Μπουρνούς.
«Το μόνο κόμμα στην τουρκική εθνοσυνέλευση που αποστασιοποιείται πλήρως από τη ρητορική αυτή είναι το αριστερό φιλοκουρδικό κόμμα, που οι ηγέτες του βρίσκονται στο στόχαστρο με 5.000 στελέχη στη φυλακή».
Η στάση του ΝΑΤΟ και οι προκλήσεις που έρχονται
Σε σχέση με τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην ελληνοτουρκική κρίση ο κ. Μπουρνούς αναφέρθηκε στη στάση των Μεγάλων Δυνάμεων από τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι το 1974 στην Κύπρο. «Ο κ. Στόλτενμπεργκ κρατά στην καλύτερη περίπτωση ίσες αποστάσεις και ζητά από τους δύο εταίρους να τα βρουν. Ωστόσο η Άγκυρα είναι αυτή που έχει παράλογα αιτήματα. Η Τουρκία είναι μια δύναμη αναθεωρητική που αμφισβητεί τα πάντα», σημείωσε ο κ. Μπουρνούς.
Ο κ. Μπουρνούς ρωτήθηκε ακόμα εάν τα ανοιχτά μέτωπα όπως το τουρκικό γεωτρύπανο, οι μετακινήσεις μεταναστών, τα περιστατικά με τις νησίδες θα μπορούσαν να συνθέσουν ένα σκηνικό κρίσης. «Τόσο όσο» απάντησε, καθώς «ο Ερντογάν παρά τους λεονταρισμούς έχει να κρατήσει ισορροπίες με ΕΕ και ΗΠΑ».
«Για το προσφυγικό από τη στιγμή που δεν έχουμε ευρωπαϊκή πολιτική και η Ελλάδα πληρώνεται για να γίνει αποθήκη ψυχών το πρόβλημα θα ανακυκλώνεται», είπε. Ωστόσο έκανε μία «δυσάρεστη πρόβλεψη» για τους φόβους που υπάρχουν να σκάσει η κρίση της Β. Αφρικής, κάτι που θα πιέσει τα ελληνικά σύνορα.
«Πρέπει να παρατηρούμε τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή πέρα από τα ελληνοτουρκικά», σημείωσε ενώ τόνισε ότι η ανυπαρξία πολιτικής της ΕΕ στην υποσαχάρια Αφρική έχει οδηγήσει την Τουρκία και την Κίνα να παίζουν κομβικό ρόλο.