Η αειφορία είναι πλέον ο βασικός στόχος των οργανισμών όλων των κλάδων και καθοριστική για τη μετάβαση της κοινωνίας σε ένα βιώσιμο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν τα ESG κριτήρια και αναθεωρούν συστηματικά τις εσωτερικές τους λειτουργίες και διαδικασίες, αναζητώντας λύσεις μείωσης του ενεργειακού, κοινωνικού και οικονομικού αποτυπώματός τους. Πώς όμως δύναται να συμβάλει η τεχνολογία σε αυτό και πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος της για τη μετάβαση σε μια μηδενικών ρύπων εποχή;

Ο ρόλος της τεχνολογίας είναι διττός:

– Η τεχνολογία καλείται να πρωτοτυπεί και να δημιουργεί εκείνες τις καινοτομίες που οδηγούν την κοινωνία στη νέα μηδενικών ρύπων εποχή (transition accelerator) και, παράλληλα,

– Η τεχνολογία καλείται να βελτιστοποιεί τις επιχειρησιακές λειτουργίες και να τις αναθεωρεί για να επιταχύνει την εφαρμογή της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης (business ambassador).

Ως transition accelerator, η τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει ως σημαντικός επιταχυντής και να δημιουργήσει «οικολογικό» πλεονέκτημα μέσω προηγμένων τεχνολογιών και τρόπων εργασίας που οδηγούν σε θετικό μηδενικό αποτύπωμα αλλά και στην επίτευξη και άλλων ESG στόχων. Oι κατηγορίες τεχνολογιών που εντάσσονται στο πλαίσιο αυτό είναι:

  • Ανανεώσιμες πηγές.
  • Αποθήκευσης ενέργειας.
  • Κυκλικής οικονομίας.
  • Πράσινων κτιρίων.
  • Τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στις βιομηχανίες.
  • Τεχνολογικές λύσεις για τη φύση, τα δάση και τη βιοποικιλότητα.
  • Τεχνολογίες μείωσης του άνθρακα.
  • Τεχνολογίες για την αγροτική παραγωγή.

Ως business ambassador η τεχνολογία καλείται να υποστηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιρειών με βάση τα πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης, προσφέροντας τη δυνατότητα να:

  • Ενσωματώνονται τα επιχειρησιακά δεδομένα τα οποία σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη από τα διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα σε μια κοινή υποδομή, προκειμένου να παρέχονται προηγμένα analytics σε ένα ευρύ φάσμα ESG δεικτών. Ετσι δημιουργείται μια κοινή βάση διαχείρισης και αναφοράς επιδόσεων βιώσιμης ανάπτυξης σε ολόκληρο το εύρος των επιχειρησιακών λειτουργιών, που δίνει τη δυνατότητα μέτρησης του βαθμού επίτευξης των ESG στόχων ενιαία.
  • Παράγονται αυτοματοποιημένες και τακτικές αναφορές (reports) στη Διοίκηση και τα Ενδιαφερόμενα Μέρη σχετικά με τα ESG τα οποία και συνδέονται με την επιχειρησιακή στρατηγική.
  • Διασυνδέουν τη χρηματοοικονομική και μη χρηματοοικονομική πληροφόρηση για τη σύνταξη των εκθέσεων των οικονομικών καταστάσεων.

Ενα μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του τρόπου χρήσης της τεχνολογίας είναι η δυνατότητα που παρέχει στις εταιρείες να προδιαγράψουν έναν οδικό χάρτη για την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών που θα επιταχύνει το ταξίδι προς τη βιωσιμότητα στους τομείς του ψηφιακού σχεδιασμού προϊόντων και υπηρεσιών / cloud computing, IoT και blockchain / εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης και προηγμένης ανάλυσης δεδομένων.

Οι οργανισμοί προτείνεται να ξεκινήσουν άμεσα τις συνέργειες μεταξύ τους και να αναπτύξουν από κοινού δράσεις και οδικούς χάρτες για την ανάπτυξη και χρήση τεχνολογιών που μπορούν πρωτίστως να χρησιμοποιηθούν από όλους στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που έχει ως βασική της αρχή τη βιωσιμότητα.

Η κυρία Kατερίνα Ρόγγα είναι Principal Risk Advisory, Sustainability & Climate Lead, Deloitte.

Πηγή: Έντυπη έκδοση ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη