Ήταν η πρώτη φορά που το μαχητικό Rafale με τα σήματα της Πολεμικής Αεροπορίας θα φανερωνόταν μπροστά στο κοινό. Και η αγωνία όλων, ακόμα και της ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν εμφανής. Και όταν το είδαν να προβάλλει ξαφνικά από τα αριστερά του διαδρόμου από-προσγειώσεως του αεροδρομίου της Τανάγρας, έτοιμο να απογειωθεί, με τις μηχανές του να μουγκρίζουν οι πάντες χειροκρότησαν.

Οι Σαουδάραβες πιλότοι του F-15 που βρέθηκαν εκεί, έστρεψαν τα κινητά τους προς το Rafale, το ίδιο έκαναν και οι Ιορδανοί του σμήνους επιδείξεων, ακόμα και οι πολωνοί, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι το μαχητικό αυτό θα έκλεβε την παράσταση.

Και ξαφνικά το Rafale τροχοδρόμησε, βρέθηκε στον αέρα και έκανε απίστευτες μανούβρες. Ένας κύριος, γύρω στα 60 το έβλεπε με πολλή προσοχή. Δεν άφηνε τα μάτια από πάνω του.  Ήταν ο πατέρας του πιλότου του Rafale, απόστρατος και αυτός αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, που καμάρωνε από τη θέση των επισήμων την εξαιρετική πτήση του γιού του.

Αναμφισβήτητα τα δύο Rafale, ένα ελληνικό και ένα γαλλικό αεροσκάφος επιδείξεων (με τα φτερά βαμμένα όπως η ζέβρα) έκλεψαν την παράσταση στη φετινή Athens Flying Week στην Τανάγρα. Υπήρχε και ένα τρίτο γαλλικό, Rafale, παρκαρισμένο κάπου στην πίστα του αεροδρομίου, εφεδρικό το ονόμασαν, έτοιμο και αυτό να πετάξει σε περίπτωση που το γαλλικό είχε πρόβλημα. Αλλά δεν χρειάστηκε.

Athens Flying Week 2022 Air Show, at Tanagra Airport, on Sept. 17, 2022 / Athens Flying Week 2022, στο αεροδρόμιο της Τανάγρας, στις 17 Σεπτεμβρίου, 2022

Γιατί ο Γάλλος πιλότος του γαλλικού Rafale με το κωδικό όνομα «Μπουμπού» ήταν φανταστικός. Έμεινε για αρκετή ώρα στον αέρα της Τανάγρας και ξεδίπλωσε όλες τις δυνατότητες αυτού του μαχητικού προηγμένης γενιάς. Όσο πιο πολύ πετούσε, πραγματοποιώντας ελιγμούς κατά τη διάρκεια ενός Tactical Demonstration, τόσο πιο πολύ φαινόταν πόσο ισχυρό είναι αυτό το μαχητικό.


Εκείνο όμως που έκοψε πραγματικά την ανάσα ήταν μια εικονική αερομαχία (dogfight) που ξεδιπλώθηκε και αυτό ίσως για πρώτη φορά μπροστά από τα έκπληκτα μάτια του κοινού. Ένα F-16 εναντίον ενός Mirage 2000-5 και τα δύο της Πολεμικής Αεροπορίας που ξεχύθηκαν στον ουρανό, προσπαθώντας να πιάσει το ένα την ουρά του  άλλου. Να γίνει δηλαδή η αναχαίτηση.

Νεκρική σιγή επικρατούσε ανάμεσα στο κοινό, ακόμα και οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας που το παρακολουθούσαν έμεναν και αυτοί προσηλωμένοι πάνω στα δύο μαχητικά. Όλων- και δεν ήταν καθόλου υπερβολή-,  ήταν «καρφωμένα» στον ουρανό. Ανάμεσα στο κοινό και  ο αντιπτέραρχος (Ι) αρχηγός της Τακτικής  Αεροπορίας, μαζί με τον διοικητή της 114 Πτέρυγας Μάχης και άλλους αξιωματικούς, που όταν ρωτήθηκαν να προβλέψουν ποιο από τα δύο μαχητικά θα βγει νικητής στην «αερομαχία», απάντησαν με ένα στόμα «μα, ο Έλληνας». Και οι δύο πιλότοι ήταν φυσικά Έλληνες αλλά οι πτέραρχοι έδωσαν την απάντηση που δίνουν καθημερινώς, είτε είναι νύκτα είτε είναι ημέρα, οι πιλότοι μας στο Αιγαίο: «Ο Έλληνας πάντα νικά». Αυτό και τίποτα άλλο.

Εκεί όπως που ολόκληρη η βάση της Τανάγρας, θεατές, κοινό, πιλότοι, αντιπροσωπείες ιπτάμενες  της Σαουδικής Αραβίας, της Πολωνίας, της Ιορδανίας και της Ελβετίας, στάθηκαν σε στάση προσοχής ήταν όταν ακούστηκε ο εθνικός μας ύμνος.

Ήταν η στιγμή που έκανε την εμφάνισή του ο πιλότος του ακροβατικού «Ζευς», με ένα F-16, κάνοντας μια περίεργη και πολύ επικίνδυνη μανούβρα, ακριβώς πάνω από τα κεφάλια του κοινού, που όχι μόνο εντυπωσίασε, αλλά συνάμα και συγκίνησε. Τέτοια επίδειξη, με άπειρα G’s την έβλεπε το κοινό που συνεχώς  χειροκροτούσε, με τον Έλληνα πιλότο να πετά υπερηφάνως στον ουρανό της Τανάγρας. «Φαντάσου», έλεγαν ορισμένοι από το κοινό, «να συναντήσουν αυτόν τον πιλότο οι Τούρκοι στο Αιγαίο, τι έχουν να πάθουν».

Ο Έλληνας πιλότος του F-16, έχοντας στο πιλοτήριό του την ελληνική σημαία έκανε ακόμα μια εντυπωσιακή διέλευση σε χαμηλό ύψος (τόσο χαμηλά που  οι συνάδελφοί του στο έδαφος έλεγαν χαριτολογώντας, ότι «κούρεψε το γρασίδι») και επέστρεψε στη βάση του στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, εκεί όπου πριν από μερικές ημέρες επέστρεψαν στη φωλιά τους οι δύο «Οχιές».

Δεν ήταν, όμως, μόνο το Rafale καθώς το ελβετικό F18C Hornet, το αεροσκάφος του τηλεοπτικού Maverick από την ταινία Top Gun, επίσης, μαγνήτισε τα βλέμματα των περίπου δέκα χιλιάδων θεατών – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών – που βρέθηκαν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.

Οι λάτρεις των ακροβατικών παρακολούθησαν τον Ιταλό παγκόσμιο πρωταθλητή Λούκα Μπερτόζιο, τους Orlik από την Πολωνία, τους εντυπωσιακούς Royal Jordanian Falcons αλλά, όπως αναφέρθηκε παραπάνω και τις ελληνικές ομάδες επιδείξεων «Ζευς» και «Δαίδαλος» καθώς και flying display από F-15 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας. Το κοινό είχε, ακόμη, τη δυνατότητα να θαυμάσει από κοντά το ιστορικό μαχητικό Spitfire αλλά και μια μεγάλη ποικιλία πτητικών μέσων στις δύο ξεχωριστές στατικές εκθέσεις που έχουν στηθεί στο χώρο της εκδήλωσης.


Πίσω από την κερκίδα των επισήμων, σχηματίστηκε μια τεράστια ουρά; Τι είχε συμβεί. Ήταν το περίπτερο της κατασκευάστριας εταιρίας των F-35. Εξω από το περίπτερο, υπήρχαν αφίσες; με το μαχητικό αυτό, αυτοκόλλητα σήματα, καρφίτσες, ακόμα και ωτοασπίδες. Μέσα όμως υπήρχε ένα Flight Simulator (εξομοιωτής πτήσεως) ενός F-35.

Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία σε όσους το δοκίμασαν. Έμπαιναν όρθιοι μέσα στο πιλοτήριο, τοποθετούσαν τα χέρια τους μόλις κάθονταν στα χειριστήρια, άνοιγε αμέσως η οθόνη μπροστά τους, έβλεπαν τον διάδρομο από- προσγειώσεων, έσπρωχναν το χειριστήριο (stick) προς τα πίσω, έβλεπαν την ταχύτητα στο ταμπλό (ας το πούμε έτσι) πόσο αυξανόταν και με τις οδηγίες δύο Αμερικανών πιλότων, γινόταν η απογείωση, η πτήση (μόλις το συνήθιζες έκανε και τις μανούβρες), πάνω από την έρημο κοντά στο Τέξας και προσγείωση με το υπερσύγχρονο αυτό αεροσκάφος 5ης γενιάς στο Λας Βέγκας. Για τους μυημένους ήταν πραγματικά μια ονειρεμένη πτήση και ας μην ξεκολλούσαν τα πόδια τους από το… έδαφος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Επικαιρότητα |

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube