
Οι ώρες πια μετρούν αντίστροφα. Αύριο, Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, στις 11:00 τοπική ώρα, θα πραγματοποιηθεί η κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ και η χώρα θα βάλει το επίσημο τέλος σε 70 χρόνια βασιλείας.
Ο κόσμος συνεχίζει ακάθεκτος την προσπάθειά του να γίνει ενεργά κομμάτι της ιστορίας. Η ουρά που οδηγεί στο Γουέστμινστερ Χολ, όπου και βρίσκεται η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ εδώ και τέσσερις ημέρες, δεν έχει σταματήσει λεπτό. Χαρακτηριστικό, ότι το Σάββατο οι αρχές παρακάλεσαν τον κόσμο να σταματήσει να έρχεται, κλείνοντας μάλιστα την είσοδο της ουράς του λαϊκού προσκυνήματος. Όμως, οι Βρετανοί βρήκαν τη λύση να δημιουργήσουν μία νέα ουρά η οποία θα είναι εκείνη που θα ενσωματωθεί πρώτη στην ήδη υπάρχουσα.
Διαβάστε επίσης: Πρίγκιπας Άντριου για βασίλισσα Ελισάβετ: «Μαμά, Μητέρα, Μεγαλειότατη»
Η αναμονή του κόσμου, τη διάρκεια αυτών των ημερών, ξεπέρασε ακόμα και τις 22 ώρες, με τους πιο τυχερούς να περιμένουν περίπου 14. Επισημαίνεται, ότι οι αρχές αναμένεται τις επόμενες ώρες να κλείσουν ξανά την είσοδο της ουράς στο Southwark Park καθώς πρέπει να διασφαλίσουν ότι και οι τελευταίοι θα έχουν προλάβει να μπουν στο Γουέστμινστερ Χολ μέχρι αύριο στις 6:30 το πρωί τοπική ώρα, όπου και θα κλείσουν και επίσημα οι πόρτες του λαϊκού προσκυνήματος.

Οι ετοιμασίες για την προσέλευση κορυφαίων αξιωματούχων
Όμως η αστυνομία, εκτός από τον κόσμο, έχει να διαχειριστεί και την προσέλευση των αρχηγών κρατών. Η στιγμή της κηδείας της Βασίλισσας Ελισάβετ ήταν κάτι που προετοίμαζαν εδώ και χρόνια, τώρα όμως η επιχείρηση παίρνει σάρκα και οστά.
Η μητροπολιτική αστυνομία σήμερα δήλωσε ότι πρόκειται για τη «μεγαλύτερη και δυσκολότερη επιχείρηση στην ιστορία της» ακόμα και από αυτή του 2012 στους Ολυμπιακού αγώνες ενώ ενημέρωσε ότι πάνω από 10.000 αξιωματικοί θα βρίσκονται στο καθήκον αύριο Δευτέρα. Αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι έχουν επιστρατευτεί όχι μόνο από την Μητροπολιτική Αστυνομία, αλλά και από τη βρετανική μυστική υπηρεσία ( MI5 ) και βέβαια την αντιτρομοκρατική.
Ο λόγος; Ότι αύριο στη κηδεία και προς τιμήν της Βασίλισσας Ελισάβετ θα βρεθούν στη χώρα πάνω από 500 αξιωματούχοι και αρχηγοί κρατών ενώ εντός του Αββαείου του Γουέστμινστερ, όπου θα τελεστεί η κηδεία, υπολογίζεται ότι θα βρίσκονται 2000 επίσημοι προσκεκλημένοι.
Αντιπαράθεση για τους προσκεκλημένους της κηδείας
Μέχρι και σήμερα συνεχίζουν να καταφθάνουν όλοι όσοι έχουν λάβει επίσημη πρόσκληση. Χθες, αργά το βράδυ, έφτασε στο Λονδίνο ο πρόεδρος της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, ενώ από τη Παρασκευή έχουν φτάσει στη χώρα, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τρουντό και της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανίζ.
Βέβαια, σε αυτό το κλίμα, ήδη υπάρχει έντονη αντιπαράθεση για κάποιους που έχουν λάβει πρόκληση για τη κηδεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο του Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, με ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να θεωρούν απαράδεκτη την πρόσκληση. Υπενθυμίζεται, ότι μυστική έκθεση της CIA «έδειχνε» ότι ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας είχε δώσει εντολή για την δολοφονία του εξίσου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018. Παρόλα αυτά, πηγές ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι σίγουρη η παρουσία του την ώρα της κηδείας αύριο. Επισημαίνεται, ότι ηγέτες όπως ο Βλάντιμιρ Πούτιν, εκπρόσωποι από την Λευκορωσία, το Αφγανιστάν, τη Μυανμάρ, τη Συρία και τη Βενεζουέλα δεν έχουν λάβει πρόσκληση λόγω κακών διπλωματικών σχέσεων με τη χώρα.
Σήμερα, στις 20:00 τοπική ώρα θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο στη μνήμη της Βασίλισσας Ελισάβετ ενώ το βράδυ ο νέος Βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ αναμένεται να τελέσει δεξίωση στο Παλάτι του Μπάκινγχαμ για τους επίσημους προσκεκλημένους.
Deutsche Welle
Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο


Latest News

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια

Τραμπ: Η ειρηνευτική συμφωνία είναι κοντά αλλά την εμποδίζει ο Ζελένσκι
«Είμαστε πολύ κοντά σε μια Συμφωνία, αλλά ο άνθρωπος που «δεν έχει χαρτιά να παίξει» θα πρέπει τώρα, επιτέλους, να ΤΟ ΚΑΝΕΙ»

Στοιχήματα εκατομμυρίων δολαρίων για τον διάδοχο του πάπα Φραγκίσκου
Το όνομα, η καταγωγή και η ηλικία του επόμενου πάπα γίνονται αφορμή για έντονο διαδικτυακό παιχνίδι στοιχημάτων

Το γραφείο του Μακρόν διαψεύδει τα περί πρόωρων εκλογών
Σε διάψευση των δημοσιευμάτων για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο προέβη το Ελυζέ , μέσω ανάρτησης στο «X»

Πωλείται το ιστορικό αυτοκίνητο του Ανδρέα Παπανδρέου
Το αυτοκίνητο του Ανδρέα Παπανδρέου βρίσκεται στην Αθήνα, στα χέρια ενός συλλέκτη που δε θέλει να εμφανίζεται το όνομά του
![Μόσχα: Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της πόλης [βίντεο]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/54656-600x432.jpg)
Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της Μόσχας [βίντεο]
Ένα αυτοκίνητο εξερράγη σε υπόγειο πάρκινγκ στη Μόσχα, ενώ υπάρχουν αναφορές και για περισσότερες εκρήξεις