Η φετινή ΔΕΘ ήρθε να επικυρώσει δια στόματος Αλέξη Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατατάσσει τον εαυτό του στον κεντροαριστερό πόλο – συνασπισμό εξουσίας. Συνακόλουθα με αυτή την παραδοχή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσδιόρισε και το είδος του ανταγωνισμού του με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως προς το «μοντέλο» διαχείρισης του υπάρχοντος δημοσιονομικού χώρου και τούτο με δύο στόχους: Αφενός να θωρακιστεί από την εκ δεξιών κριτική για δημοσιονομική ανευθυνότητα και αφετέρου να ανακτήσει εκλογικά και πολιτικά τη στήριξη μεσαίων στρωμάτων που απέσυραν την εμπιστοσύνη τους από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και έφεραν στην εξουσία τον κ. Μητσοτάκη.
Κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα
Απορρίπτοντας ο κ. Τσίπρας το σενάριο τρικομματικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι αυτό το σενάριο θα συνιστούσε τερατογένεση και αφού ξεκαθάρισε ότι «δεν μας αφορούν σενάρια συγκυβέρνησης με τον κ. Μητσοτάκη» τόνισε ότι με την απλή αναλογική διευκολύνονται προγραμματικές συγκλίσεις όπως στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχουν κεντροαριστεροί – προοδευτικοί συνασπισμοί εξουσίας και κεντροδεξιοί – συντηρητικοί συνασπισμοί εξουσίας.
Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Τσίπρας ζήτησε εκ νέου την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής και δεσμεύτηκε ουσιαστικά για κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Ανδρουλάκη. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας αποκήρυξε μετά βδελυγμίας σενάρια δημιουργίας κυβέρνησης ανοχής ή μειοψηφίας χωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα.
«Δεν θέλουμε να είμαστε η κυβέρνηση των ηττημένων. Για να προχωρήσω σε κυβέρνηση μόνο μία εκδοχή υπάρχει. Να είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν πάρει την πρώτη εντολή ο κ. Μητσοτάκης θα σχηματίσει αυτός κυβερνηση».
Δε νομίζω να συνεργαστεί ο ωτακουστής με αυτόν που άκουγε
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας επέμεινε πολλές φορές στο θέμα αυτό τονίζοντας ότι οι κόκκινες γραμμές που θέτει ο κ. Ανδρουλάκης για τις συνεργασίες μπορούν να ξεπεραστούν από το εκλογικό αποτέλεσμα και τη δύναμη που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εμφανίστηκε ήρεμος ότι λόγω των υποκλοπών δεν θα μπορέσει να προχωρήσει ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ καθώς όπως είπε «δε νομίζω ότι θα συνεργαστεί ο θύτης με το θύμα. Δεν πιστεύω ότι ο ωτακουστής θα συνεργαστεί με αυτόν που άκουγε».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν και εκτίμησε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι απερχόμενος πρωθυπουργός εντούτοις για να πετύχει τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση των δυνάμεών του ενόψει των εκλογών και για να θέσει παράλληλα σε εγρήγορση το εν δυνάμει εκλογικό του ακροατήριο υπονόησε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης της απλής αναλογικής θα είναι μη αναστρέψιμο στις δεύτερες κάλπες είτε είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το εκτόπισμα Βενιζέλου
Αξίζει δε να επισημανθεί η αναφορά του κ. Τσίπρα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και στον Ν. Αλιβιζάτο λόγω της στάσης τους στο θέμα των υποκλοπών όπου ο κ. Τσίπρας μίλησε με θερμά λόγια για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός ως προς το πως εκφράστηκε κάνοντας αποτίμηση του πολιτικού ρόλου του κ. Βενιζέλου.
«Έχει κριθεί ως πολιτικός αλλά ως επιστήμονας έχει ένα εκτόπισμα. Είπε κάτι που θα περίμενε να ακούσει από κάθε δημοκρατικό πολίτη. Του πιστώνεται θετικά. Νομίζω ότι δεν το έκανε για να τις εξαργυρώσει σε κάποιο πολιτικό σχήμα» είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι «το ίδιο θα πω και για Αλιβιζάτο με τον οποίο έχουμε διαφωνήσει δημοσίως πολλές φορές με τις απόψεις του».
Δεν διαφέρει ως προς το κόστος από το πακέτο μέτρων του Μητσοτάκη
Από εκεί και πέρα και αφού ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά περιέγραψε δύο μπλοκ εξουσίας φωτογραφίζοντας αφενός το ΠΑΣΟΚ ως εταίρο και συνομιλητή του ΣΥΡΙΖΑ στον κεντροαριστερό πόλο εξουσίας και αφετέρου τον Βελόπουλο ή άλλες δυνάμεις δεξιότερα της ΝΔ ως τον κεντροδεξιό πόλο εξουσίας ήταν σαφές ότι επιχείρησε να απευθυνθεί κυρίως στα μεσαία στρώματα αλλά και σε τμήματα της μισθωτής εργασίας που θεωρούν τον εαυτό τους μεσαία τάξη.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας απάντησε στην κριτική που δέχεται για επανάληψη του προγράμματος της Θεσσαλονίκης του 2014 λέγοντας ότι το κόστος των μέτρων που εξήγγειλε είναι ύψους 5,6 δις ευρώ (το υπουργείο Οικονομικών κατηγορεί τον κ. Τσίπρα για πακέτο μέτρων που ξεπερνάει τα 20 δισεκ) και τονίζοντας ότι «είναι κατά τι μεγαλύτερο» από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη.
Υπογράμμισης χρήζει η αναφορά του κ. Τσίπρα ότι το πακέτο των μέτρων που επαγγέλλεται δεν διαφέρει από το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης ως προς το κόστος αλλά διαφέρει μόνο ως προς το σχέδιο υλοποίησης, το όραμα και το μοντέλο.
«Δεν διαφέρει από αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Αυτό που διαφέρει είναι το σχέδιο υλοποίησης, το όραμα και το μοντέλο. Το μοντέλο Μητσοτάκη παίρνει χρήματα από την έμμεση φορολογία, από μισθωτούς και μεσαία τάξη και επιδοτεί την αισχροκέρδεια στην τιμή του ρεύματος. Εμείς θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια προκειμένου να δώσουμε ανάσα στη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι αν δεν στηριχθούν με αυτό το πακέτο αυτές οι δυνάμεις λόγους κοινωνικής συνοχής το δημοσιονομικό κόστος θα είναι δυσανάλογο για την οικονομία αργότερα.
Ηθική υποχρέωση στη μεσαία τάξη
Ουσιαστικά το μόνο κίνδυνο για επιβάρυνση του δημόσιου χρέους από τα μέτρα αυτά ο κ. Τσίπρας τον αναγνώρισε λόγω της αύξησης των σπρεντς, τονίζοντας ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα εξαρτηθεί από τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης και εξ’ αυτού του του λόγου επέμεινε στην αναγκαιότητα αυτού του πακέτου των μέτρων για να μειωθούν όπως υποστηρίζει οι κοινωνικές ανισότητες.
Μάλιστα για τη μεσαία τάξη που δέχτηκε αρκετά ερωτήματα τόνισε ότι ήταν ο «εύκολος στόχος των μνημονίων» και «είχε τεράστιες απώλειες» κάνοντας και αυτοκριτική ότι την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδικήθηκε λόγω της φορολογικής επιβάρυνσης.
«Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη όχι από επιλογή αλλά για να φέρουμε σε πέρας έναν εθνικό στόχο που ήταν η έξοδος από τα μνημόνια. Έχουμε εγώ προσωπικά αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ μια επιπλέον ηθική υποχρεώση να αποκαταστήσουμε αυτές τις αδικές για τη μεσαία τάξη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και στην κατεύθυνση αυτή μίλησε για αναδιάταξη των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ ώστε να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι αποκλεισμένες από το κ. Μητσοτάκη.
«Ευρωπαϊκή χώρα» και «δείτε τι γίνεται στην Ευρώπη»
Από εκεί και πέρα στο δεύτερο σκόπελο της εκ δεξιών κριτικής που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από χτες με αφορμή τις εξαγγελίες για κρατικοποίηση της ΔΕΗ (για την ακρίβεια επαναφορά του 51% των μετοχών στο δημόσιο) αλλά και τη λειτουργία της Εθνικής Τράπεζας ως δημόσιου πυλώνα του τραπεζικού συστήματος, η επωδός του κ. Τσίπρα ήταν κατ’ ουσίαν μία: «Δείτε τι γίνεται στην Ευρώπη».
Η φράση του να γίνουμε μια ευρωπαϊκή χώρα διαπερνούσε και στα θέματα της οικονομίας τη ρητορική του ενώ σε κάθε περίπτωση έφερνε τα παραδείγματα χωρών όπως της Γερμανίας και του Σολτς, της Γαλλίας και του Μακρόν για κρατικοποιήσεις στις επιχειρήσεις ενέργειας κλπ. «Δεν έχουμε σχέδιο Σοβιετικής Ένωσης» τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι δεν έγιναν σοβιετικοί οι ευρωπαίοι.
Θα το διεκδικήσουμε από την ΕΕ
Πάντως παρά τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε σε ρητορικό επίπεδο ο κ. Τσίπρας για σκάνδαλα, deals, ποινικές ευθύνες και αισχροκέρδεια σε ότι αφορά τη ΔΕΗ αλλά και το τραπεζικό σύστημα εντούτοις ήταν αρκετά συγκρατημένος καθώς δεν έθεσε θέμα κατάργησης του χρηματιστηρίου ενέργειας αλλά εξαίρεσης λόγω των έκτακτων συνθηκών ενώ ερωτηθείς κατά πόσο μπορεί να το επιτρέψει η ΕΕ υποστήριξε ότι «θα το ζητήσουμε, θα το διεκδικήσουμε και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε».
Ανάλογα απάντησε και στο θέμα της Εθνικής Τράπεζας λέγοντας ότι οι προτάσεις και το πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη λειτουργία ενός δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα κινείται εντός του πλαίσιου της ΕΕ και δεν το υπερβαίνει.
Μέσα σε αυτό το ιδεολογικό πολιτικό στίγμα που άφησε στη φετινή ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας κινήθηκε και σε άλλα ζητήματα της επικαιρότητας είτε αφορούσαν τις υποκλοπές όπου ναι μεν μίλησε για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής μετά τις εκλογές ωστόσο απέφυγε να μιλήσει ευθέως για ποινικές ευθύνες του κ. Μητσοτάκη και περιορίστηκε να πει ότι μεγαλύτερη τιμωρία για έναν πρωθυπουργό είναι η ετυμηγορία των εκλογών.
Παράλληλα μίλησε επανέλαβε στο πνεύμα της χτεσινής του ομιλίας ότι ενόψει των εκλογών απέναντι στη στρατηγική της έντασης που θα ακολουθήσει η ΝΔ, ο ίδιος προτάσσει την ανάγκη μιας «ειρηνικής επανάστασης» απέναντι σε «καθεστωτικές νοοτροπίες» και σε αυτό κάλεσε ιδιαίτερα τη νεολαία να μην απέχει από τις εκλογές.
Latest News
Πετρελαιοκηλίδα: Νεκρά βρέθηκαν 30 θαλάσσια κήτη στη Μαύρη Θάλασσα
Από τη ρύπανση που προκάλεσε η πετρελαιοκηλίδα εκτιμάται πως περίπου 200.000 τόνοι εδάφους θα μπορούσαν να έχουν πληγεί
Σε σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση οι Βαυαροί συντηρητικοί
Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) οξύνει τη ρητορική της απέναντι στους μετανάστες για να «κλέψει» ψήφους από την AfD
Το κλίμα απαισιοδοξίας φρενάρει τη γερμανική οικονομία
Ο Μ. Φράτσερ, πρόεδρος του DIW, εκτιμά ότι η Γερμανία θα πρέπει να περιορίσει την εξάρτησή της από τις εξαγωγές. Ζητά από την επόμενη κυβέρνηση καλύτερο πλαίσιο για τις επιχειρήσεις
Ο Μασκ... άδειασε τον Φάρατζ - Ζητά νέο ηγέτη στη βρετανική ακροδεξιά
Το κόμμα Reform έχει ανάγκη από νέο ηγέτη, ο Φάρατζ δεν έχει αυτό που χρειάζεται, υποστήριξε ο Ιλον Μασκ μέσω του Χ
Ο Τραμπ υποδέχεται την Μελόνι στη Φλόριντα
Η ιταλίδα πρωθυπουργός και ο εκλεγείς πρόεδρος συναντήθηκαν αιφνιδιαστικά στο Μαρ-α-Λάγκο παρουσία του Ίλον Μασκ και του επόμενου ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο
Τσίπρας: Ο Σημίτης άφησε ισχυρό αποτύπωμα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ο Κώστας Σημίτης «δικαιούται σεβασμού ως πολιτικός αντίπαλος, αλλά και την αναγνώριση ότι ως ηγέτης έλαβε κρίσιμες αποφάσεις»
Κρίσιμη η υγεία του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου - Το νέο ιατρικό ανακοινωθέν
Νέο ιατρικό ανακοινωθέν παρουσιάζει την κατάσταση που βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος - Κρίσιμη την χαρακτηρίζουν οι γιατροί
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ο Κώστας Σημίτης θα έχει μια ξεχωριστή θέση στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε τον ρόλο του Κώστα Σημίτη στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τόνισε πως είχε «ήπιο πολιτικό λόγο, μακριά από λαϊκισμούς»
Ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων στη Γερμανία λόγω κακοκαιρίας
Προβλήματα εντοπίζονται σε αεροδρόμια στη Γερμανία λόγω της κακοκαιρίας που έχει πλήξει τη χώρα, οδηγώντας σε ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων
Σε δύσβατα μονοπάτια μπαίνει η Αυστρία
Ναυάγησαν οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης, προς τέρψη της ακροδεξιάς που περιμένει τώρα, είτε να την καλέσουν για συνεργασία οι συντηρητικοί, είτε να κερδίσει θριαμβευτικά σε περίπτωση νέων εκλογών