
Σε νέο γύρο αύξησης επιτοκίων ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου σε μια προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο τον πολύ υψηλό πληθωρισμό, με μπαράζ πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής να αναμένεται να ανακοινωθεί ήδη μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμάζεται να προχωρήσει την Τετάρτη σε νέα γενναία αύξηση επιτοκίων της τάξης του 0,75% σύμφωνα με έρευνες διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων σε αναλυτές και οικονομολόγους, ανεβάζοντας το εύρος των αμερικανικών επιτοκίων σε 3% με 3,25%. Μάλιστα παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η FED αναμένεται να πάει τα επιτόκια του δολαρίου στα επίπεδα του 4% και να τα αφήσει εκεί και μετά το 2023 όπως αναφέρουν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς.
Διαβάστε επίσης: Επιτόκια: Ποιες αλλαγές φέρνουν οι αυξήσεις
Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται ότι έχει ακόμη δρόμο να διανύσει με τις δικές της αυξήσεις, έστω κι αν αυτές ξεκίνησαν πιο αργά από αυτές άλλων κεντρικών τραπεζών. Ήδη ο Γιοακίμ Νάγκελ, ο επικεφαλής της πανίσχυρης Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, -της Μπούντεσμπανκ- έδωσε σήμα ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα πρέπει να αυξηθούν ακόμη περισσότερο για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Bundesbank Γιοακιμ Νάγκελ. «Είμαστε ακόμη πολύ μακριά από επιτόκια που είναι σε επίπεδο κατάλληλο δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης του πληθωρισμού», δήλωσε. Η ΕΚΤ μέσα στον μήνα που διανύουμε αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στο 0,75% και τα περισσότερα μέλη της δηλώνουν έτοιμα για ακόμα πιο μεγάλη αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίασή τους τον Οκτώβριο, εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συνεχίσουν όπως αναμένεται να δικαιολογούν ένα τέτοιο βήμα.
Μπαράζ συνεδριάσεων κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα
Η εβδομάδα αποφάσεων για τις κεντρικές τράπεζες ξεκινά την Τρίτη με τη συνεδρίαση της Riksbank της Σουηδίας που αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,75%. Η FED αναμένεται να ακολουθήσει την Τετάρτη με μερίδα αναλυτών να κάνει λόγο για πιθανή αύξηση επιτοκίων ακόμη και κατά 100 ποσοτιαίες μονάδες. Η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας αναμένεται την ίδια ημέρα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μετά από συνεχείς αυξήσεις τους τελευταίους 18 μήνες.
Την Πέμπτη αναλαμβάνουν τη σκυτάλη η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, Swiss National Bank, η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, Norges Bank, και η Τράπεζα της Αγγλίας με οικονομολόγους να προβλέπουν στο Bloomberg αυξήσεις της τάξης του 0,50% περίπου ή και παραπάνω. Η κεντρική τράπεζα της Νοτίου Αφρικής, η South Africa Reserve Bank, αναμένεται να συνεχίσει τις αυξήσεις με κίνηση 75 μονάδων βάσης, ενώ σε αυξήσεις μπορεί να προχωρήσει και η κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου. Επίσης την ίδια ημέρα αυξήσεις επιτοκίων αναμένονται από τις κεντρικές τράπεζες σε Ινδονησία και Ταιβάν.
Επίσης την ίδια ημέρα συνεδριάζει η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, Bank of Japan, όπου αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική. Με ενδιαφέρον περιμένουν επίσης οι αγορές τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, όπου συνεχίζεται η αντισυμβατική πολιτική πιο χαμηλών επιτοκίων παρά το ράλι του πληθωρισμού στα επίπεδα του 80% και παραπάνω.


Latest News

Lazard: Προσλαμβάνει πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Αμερικανικής Βουλής
Το νέο απόκτημα της Lazard, Πάτρικ ΜακΧένρι, ήταν γνωστός ως σύμμαχος της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων στο Κογκρέσο

«Παζάρια» της Uber για την απόκτηση της τουρκικής πλατφόρμας delivery Trendyol Go
Η Uber Eats δραστηριοποιείται επί του παρόντος σε περίπου 45 χώρες και σε περισσότερες από 6.000 πόλεις, δημιουργώντας έσοδα 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024.

Το Plan B των πλούσιων Αμερικανών - Γιατί ανοίγουν μαζικά λογαριασμούς στην Ελβετία
Η ουδέτερη πολιτική της Ελβετίας, η σταθερή οικονομία, το ισχυρό νόμισμα και το αξιόπιστο νομικό σύστημα προσελκύουν πελάτες

Οι τουρίστες αποφεύγουν τις ΗΠΑ και... στριμώχνουν την αγορά πετρελαίου
Μια πτώση του τουρισμού προς τις ΗΠΑ φαίνεται στα στοιχεία για τη ζήτηση πετρελαίου

Μπορούν 1,6 τρισ. δολάρια να λύσουν το πρόβλημα του κρυφού χρέους της Κίνας;
Το πακέτο μέτρο που ανακοίνωσε η Κίνα τον Νοέμβριο για να στηρίξει τις υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις είναι σε εξέλιξη

Θα μπορούσε ο Τραμπ να απολύσει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας;
Στο προσκήνιο μετά από 90 χρόνια η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έμεινε στην ιστορία ως «Εκτελεστής του Χάμφρεϊ εναντίον ΗΠΑ»

H δυναμική επιστροφή της Puma με αθλητικά τρεξίματος
Με το λανσάρισμα αυτό, στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, η Puma προσπαθεί να αναβιώσει το brand, σε ένα άθλημα που βοήθησε να διαδοθεί

Ελ Εριάν: Η οικονομία σε ένα επικίνδυνο ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά
Ο κορυφαίος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν βλέπει τις ρωγμές στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ και

Η Coca Cola επαναλανσάρει το BodyArmor με στόχο την αναζωογόνηση των πωλήσεων
To προϊόν BodyArmor της Coca Cola θα αρχίζει να εμφανίζεται στα ράφια με τη νέα εφμάνιση αυτό τον μήνα

Προσεχώς και... Αudi θα κατασκευάζονται στις ΗΠΑ - Το σχέδιο της VW
Η παραγωγή αυτοκινήτων Audi στις ΗΠΑ θα αποτελέσει ένα βήμα ανάπτυξης στο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου VW