
Σε καλή αποφύλλωση των φυτειών τους, προσέχοντας τη συγκομιδή, ώστε να συγκομίζουν στεγνό και καθαρό βαμβάκι καλεί τους βαμβακοπαραγωγούς η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος.
Παράλληλα, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, βαμβάκι με ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10%, δεν προσμετράται για τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
Διαβάστε επίσης: Βαμβάκι: Πώς θα λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση οι παραγωγοί
Να σημειωθεί ότι η αποφύλλωση είναι μια απαραίτητη επέμβαση, προκειμένου να επιταχυνθεί το άνοιγμα, να επιτευχθεί καλή συγκομιδή, αλλά και καλή ποιότητα του σύσπορου βαμβακιού. Επίσης, μόνο αποφυλλωμένο (και στεγνό) βαμβάκι, μπορεί να αποθηκευτεί.
Χρόνος εφαρμογής
Τα αποφυλλωτικά πρέπει να ψεκάζονται όταν έχει ανοίξει τουλάχιστον, το 50% των καρυδιών. Πρόωρη αποφύλλωση βλάπτει την ποιότητα του βαμβακιού και πολλές φορές και το ίδιο το άνοιγμα (παρατηρείται μισοάνοιγμα των καρυδιών και καραμελοποίηση). Από την άλλη μεριά, για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα αποφυλλωτικά, χρειάζονται καλές θερμοκρασίες (μεγαλύτερες των 15-18 ο C).
Είναι ανάγκη, λοιπόν, να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στην καθυστέρηση της εφαρμογής (για να προχωρήσει, το δυνατόν περισσότερο, το άνοιγμα) και την έγκαιρη εφαρμογή, για να προλάβουμε την πτώση των θερμοκρασιών.
Σε πολύ αναπτυγμένες ή όψιμες φυτείες, που δεν ανοίγουν ενώ περνάει ο καιρός (φθάνουμε στα μέσα – τέλη Οκτωβρίου), δεν μπορούμε να περιμένουμε το παραπάνω ποσοστό ανοίγματος και εφαρμόζουμε είτε ωριμαντικά είτε τη μισή δόση αποφυλλωτικού, έστω και αν το άνοιγμα είναι μόνο 10 -20 %. Έτσι, θα πέσει ένα μέρος του φυλλώματος και, δια του αερισμού, θα βοηθηθεί το άνοιγμα, αλλά θα διατηρηθούν και αρκετά φύλλα για να ολοκληρώσουν τη θρέψη των καρυδιών. Στη συνέχεια, όταν το άνοιγμα προχωρήσει στο 50% και αν υπάρχουν ακόμα αρκετά φύλλα, κάνουμε δεύτερη εφαρμογή.
Προϋποθέσεις για πετυχημένη αποφύλλωση:
– Φυτά με όσο το δυνατόν υγιή, πράσινα φύλλα σε λειτουργία
– Να επικρατήσει, 4-5 μέρες μετά την εφαρμογή, καιρός με ηλιοφάνεια, καλές θερμοκρασίες ημέρας και νύχτας και αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία
– Καλή ποιότητα ψεκασμού (καλή διαβροχή των φύλλων με μπέκ «ομπρέλας», με το σωστό μέγεθος σταγονιδίων που δεν θα απορρέουν).


Latest News

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά