Μετά από ένα καλοκαίρι χωρίς το άγχος και τις προφυλάξεις για τον κορωνοϊό – και ας μην εξέλιπε η νοσηρή παρουσία του – και με τον πλούτο που απέδωσε το υψηλό τουριστικό κύμα, βρισκόμαστε εν όψει ενός πολλαπλά απειλητικού χειμώνα.
Η ενεργειακή κρίση, που προκλήθηκε από την ασύνετη πολιτική κυρώσεων απέναντι της πολεμοχαρούς Ρωσίας, απειλεί ήδη την Ευρώπη, άρα και την Ελλάδα, με έναν ενεργειακό χειμώνα, με μειωμένη κατανάλωση ρεύματος, πιθανές διακοπές στην παροχή του και με ανυπόφορα υψηλές τιμές, παρά τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης.
Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Ολο το σχέδιο για τις νέες επιδοτήσεις
Η ελληνική πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, παρά την πλειοψηφική στήριξή της, βρίσκει προς το παρόν αντίθετες ισχυρές χώρες με επικεφαλής τη Γερμανία, οι οποίες εισηγούνται το πλαφόν μόνο για το ρωσικό φυσικό αέριο, προφανώς καθ’ υπαγόρευση των ΗΠΑ, οι οποίες επιθυμούν να αποκομίζουν ανεμπόδιστα οφέλη από τον ασυγκράτητο καλπασμό των τιμών στον τομέα της ενέργειας.
Μολονότι οι καταστροφολογικές προβλέψεις επικεντρώνονται στον τομέα της ενέργειας, την αγοραστική δύναμη των λαϊκών κυρίως στρωμάτων συρρικνώνει ήδη επώδυνα η άνοδος των τιμών σε όλα τα αγαθά, ακόμα και πρώτης ανάγκης. Ο πληθωρισμός, που στην Ελλάδα υπερβαίνει ήδη το 11%, αποδυναμώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, τα πιο ευάλωτα εκ των οποίων ήδη αντιμετωπίζουν μείζον πρόβλημα.
Οι πολυποίκιλες επιδοτήσεις, που θα χορηγηθούν σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, μόνο εν μέρει μπορούν να ανακουφίσουν από τις αυξήσεις τιμών σε όλα τα αγαθά. Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται να έχει σύντομο τέλος, θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχισθούν και οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, η οποία ως αντίποινα έκλεισε τις στρόφιγγες παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη συμβάλλοντας στην έκρηξη τιμών στην παγκόσμια αγορά, από τις οποίες ωφελούνται οι ΗΠΑ, οι αραβικές χώρες του Κόλπου και άλλες παραγωγοί χώρες, με κύριο θύμα την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η Ρωσία, σε βάρος της οποίας στοχεύουν οι κυρώσεις, ήδη αναζητεί και βρίσκει νέες αγορές κυρίως για το πετρέλαιό της στην Ασία, ενώ ωφελείται και η ίδια από την έκρηξη των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου. Στη χώρα μας η κυβέρνηση μας διαβεβαιώνει ότι έχει προνοήσει για να μην υπάρξουν ενεργειακές ελλείψεις τον χειμώνα, κάτι που μένει να αποδειχθεί χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.
Αντιθέτως επιτείνονται οι ανησυχίες από τη διαρκώς εντεινόμενη επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. Είναι πλέον προφανές ότι η συστηματική προπαγάνδα της ότι δήθεν η Ελλάδα παραβιάζει τον εναέριο χώρο της και εξοπλίζεται εν όψει επιθέσεως εναντίον της, προσδοκά ότι θα πείσει τη διεθνή κοινή γνώμη πως είναι ο απειλούμενος που εν αμύνη θα αντιδράσει κατά της Ελλάδας. Και δυστυχώς έχει την κατανόηση και συμπαράσταση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ, που προφανώς δεν συμπεριφέρεται έτσι αυτοβούλως.
Τελευταία προστίθεται εκ νέου και η απειλή μεταναστευτικών κυμάτων προωθούμενων προς την Ελλάδα από την Τουρκία και η αντιμετώπιση των οποίων δεν είναι πάντα δυνατή. Και δυστυχώς απειλείται έτσι η χώρα μας να κατακλυστεί και πάλι, με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση να αρνείται να φιλοξενήσει αναλογικά τους εξαθλιωμένους αυτούς συνανθρώπους μας.
Πηγή: ‘Εντυπη έκδοση Το Βήμα
Latest News
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.