Νέα χρηματοδότηση ύψους 15,1 δισ. ευρώ για την επιτάχυνση των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα, την κλιματική δράση, τις βιώσιμες μεταφορές και την αστική ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
«Τα νέα έργα που συμφωνήθηκαν, τα οποία θα υλοποιηθούν από εταίρους μας που προωθούν την καινοτομία, θα βοηθήσουν στην καλύτερη προστασία των ευάλωτων κοινοτήτων στην Ευρώπη, την Αφρική και την Καραϊβική από τις επιπτώσεις του μεταβαλλόμενου κλίματος και θα επιτρέψουν μια δίκαιη μετάβαση σε περιοχές που επηρεάζονται έντονα από τις αλλαγές στην παραδοσιακή χρήση ενέργειας», δήλωσε ο Werner Hoyer, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Οι επενδύσεις
Από τη νέα χρηματοδότηση που εγκρίθηκε, συνολικά 6,1 δισ. ευρώ θα διατεθούν για επιχειρηματικές επενδύσεις και εταιρική έρευνα και ανάπτυξη. Επιπλέον 4,4 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την κλιματική δράση, την καθαρή ενέργεια και τους υδατικούς πόρους, 3,3 δισ. ευρώ για τις βιώσιμες μεταφορές και 1,3 δισ. ευρώ για την υγεία, την εκπαίδευση, την αστική ανάπτυξη και τη στέγαση.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ υποστήριξε, επίσης, νέα στοχευμένη χρηματοδότηση προς τον ιδιωτικό τομέα για τη στήριξη βιώσιμων επιχειρηματικών επενδύσεων. Σε αυτή περιλαμβάνεται άμεση υποστήριξη για εταιρική έρευνα με στόχο την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών μπαταριών και συστημάτων οικιακής θέρμανσης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ ενέκρινε, ακόμη, νέα χρηματοδότηση για τη βελτίωση της μεταφοράς ενέργειας, την αξιοποίηση της καθαρής ενέργειας και την προσαρμογή των τοπικών υποδομών ύδρευσης σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα.
Από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ εγκρίθηκε, επίσης, η χρηματοδότηση νέων συρμών μετρό στο Παρίσι και τη Σόφια και ένα νέο σχέδιο για την επιτάχυνση των επενδύσεων σε στόλους επαγγελματικών οχημάτων χαμηλών εκπομπών σε όλη την Ευρώπη.
Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο υποστήριξε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της Δίκαιης Μετάβασης μέσω εκτεταμένων νέων επενδύσεων στη Δυτική Μακεδονία.
Latest News
Θέρμανση με κλιματιστικό: Συμβουλές για μέγιστη απόδοση και οικονομία!
Επιλέγοντας κλιματιστικά Fujitsu επιλέγετε υψηλή ενεργειακή απόδοση και διευρυμένο εύρος λειτουργίας
nrg: Λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις με το incharge – Η συνεργασία με την Astrazeneca
Η nrg με το incharge παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τις επιχειρήσεις
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»