Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ηλεκτροκίνηση παρουσίασε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, στο συνέδριο Green Mobility, που συνδιοργανώνουν οι Drive Media Group και Dome Consulting, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Δήμου Αθηναίων και της UNESCO.
Ο κ. Καραμανλής καταρχήν επισήμανε ότι σήμερα από τη μία πρέπει να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση και από την άλλη έχει διαμορφωθεί μία νέα πραγματικότητα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Εκτίμησε όμως ότι σε κάθε περίπτωση «ο μετασχηματισμός του τομέα των Μεταφορών με την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και τη γενικότερη ενίσχυση των εναλλακτικών καυσίμων, είναι μια αναγκαιότητα που δεν επιτρέπει καθυστερήσεις και αναβολές».
Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι από το 2019 το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κινήθηκε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ξεκινώντας σχεδόν από το μηδέν.
Στόχος
Πρώτος στόχος ήταν και εξακολουθεί να είναι, η ανανέωση του γερασμένου στόλου των αυτοκινήτων, σε όλα τα επίπεδα: Ι.Χ., ταξί, αστικές συγκοινωνίες.
«Δώσαμε σοβαρά και απτά κίνητρα για την αγορά ή τη μίσθωση ηλεκτρικών Ι.Χ. και δίκυκλων. Και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε: Το 2021 ταξινομήθηκαν 6.967 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όταν το 2019 είχαν ταξινομηθεί μόλις 480. Το ποσοστό της αγοράς, από το 0,4% του 2019 εκτινάχθηκε κοντά στο 7%. Κι έτσι σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε., η Ελλάδα είναι η χώρα της Ε.Ε. με το μεγαλύτερο ποσοστό μεταβολής στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων», σημείωσε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Μάλιστα, κατά το τρέχον έτος η άνοδος είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ήδη στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου έχουν ταξινομηθεί σχεδόν 5.300 ηλεκτρικά επιβατικά οχήματα, αριθμός που μεταφράζεται στο 7,1% της αγοράς για φέτος».
Ανέφερε επίσης ότι είναι ήδη σε εξέλιξη η δεύτερη φάση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά».
Διαβάστε επίσης: Ηλεκτροκίνηση: Τα ΙΧ μπαίνουν στην πρίζα – Πόσο συμφέρει η νέα επιδότηση
Το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα έρθουν τα πρώτα νέα λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας
«Δεν παραβλέπουμε τον τομέα των δημόσιων μεταφορών», τόνισε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε: «Στις αρχές του νέου έτους, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023, αφού βρήκαμε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα παραλάβουμε τα πρώτα, από τα 1.300, νέα λεωφορεία. Θα είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, δηλαδή αμιγώς ηλεκτρικά και CNG».
Δήλωσε επίσης ότι: «Θα προκηρυχθεί και δεύτερος διαγωνισμός, για επιπλέον 300 λεωφορεία. Σκεφτόμαστε και σχεδιάζουμε, μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης, κατά πόσον θα πάρουμε και λεωφορεία υδρογόνου».
Ο δεύτερος στόχος που έθεσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι οι υποδομές για εύκολη φόρτιση.
Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε τη συμφωνία με τους Παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων για την τοποθέτηση φορτιστών κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου, καθώς και το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για την τοποθέτηση φορτιστών στα αστικά κέντρα. «Από τα 58 σημεία φόρτισης που είχαμε το 2019, σήμερα έχουμε 1746!», τόνισε, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρχουν συνεχή σημεία φόρτισης στο οδικό δίκτυο».
«Σύμφωνα με το σχέδιο μας το 2025 θα έχουμε αναπτύξει ένα δίκτυο που θα προσεγγίζει τα 12.000 σημεία φόρτισης ώστε το 2030 να έχουμε φτάσει τους 25.000 φορτιστές πανελλαδικά», πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης: Αθήνα: Ουραγός στους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Ηλεκτρικά οχήματα
Τρίτος στόχος, που έθεσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, είναι η μεγαλύτερη δυνατή διευκόλυνση των χρηστών ηλεκτρικών οχημάτων.
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη ψηφιακή εφαρμογή αποτελεί και την πρώτη ολοκληρωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα για την Ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας. «Σύντομα μάλιστα, μέσα στο επόμενο τρίμηνο, θα είναι διαθέσιμη και για κινητά τηλέφωνα», δήλωσε.
Τέταρτος στόχος, είναι ο εκσυγχρονισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους χρήστες.
Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε σχετικά ότι ήδη έχει εκδοθεί από τον Ιούλιο 2021 η ΚΥΑ, που προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία συνεργείων ηλεκτρικών οχημάτων.
Ποιες λύσεις εξετάζονται για το ζήτημα της επάρκειας του δικτύου ηλεκτρισμού
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών στάθηκε όμως ιδιαίτερα και στην επάρκεια του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος.
«Βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο. Γιατί μπορεί να έχουμε κάνει άλματα στην ηλεκτροκίνηση, όμως υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο πρέπει κάποτε να αντιμετωπίσουμε και αυτό έχει να κάνει με την επάρκεια του δικτύου», ανέφερε και πρόσθεσε: «Αυτά τα ερωτήματα για την επάρκεια του δικτύου, δεν τίθενται μόνο σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έχουν να κάνουν με τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης».
Διαβάστε επίσης: Μετρό: Στην τελική ευθεία η παράδοση της επέκτασης προς Πειραιά
Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι: «Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε βάλει φορτιστές 50kw στην Εθνική Οδό. Όταν πήγαμε να βάλουμε φορτιστές 100kw, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πρόβλημα με την επάρκεια του δικτύου».
Επισήμανε δε ότι όλες οι έρευνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο δείχνουν ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία τα ηλεκτροκίνητα οχήματα θα ξεπεράσουν τα 130 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να υπάρχουν στην Ευρώπη 65 εκατομμύρια σημεία φόρτισης, από τα 9 εκατομμύρια σημεία φόρτισης που υπάρχουν σήμερα.
Το δίκτυο ηλεκτρισμού
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε επομένως ότι πρέπει να λυθεί το πρόβλημα με το δίκτυο ηλεκτρισμού και στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η λύση θα έρθει με το Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης, που έχει ήδη ψηφιστεί.
Ανέφερε επίσης ότι μία λύση που εξετάζει η Κυβέρνηση είναι να δημιουργηθεί ένα εναλλακτικό δίκτυο κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων.
«Το ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης είναι σοβαρό, αλλά νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να μεταθέσουμε αυτά τα ζητήματα για το μέλλον. Είναι επιτακτική ανάγκη να βρούμε λύσεις και νομίζω ότι η μόνη Κυβέρνηση που μπορεί να βρει γρήγορα λύσεις είναι η δικιά μας», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.
Latest News
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Πώς η Νορβηγία πρωτοστατεί στην ηλεκτροκίνηση
Μέχρι το τέλος του 2025 θα πωλούνται στη Νορβηγία μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τι διδάγματα μπορεί να πάρει η Ευρώπη από το success-story της χώρας στην ηλεκτροκίνηση;
Αλλαγές σε ΚΤΕΟ, ηλεκτροφόρτιση και μεταχειρισμένα - Τι πρέπει να γνωρίζετε
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο