![Ρωσία: Τα δημοψηφίσματα στην Ουκρανία «γκρεμίζουν» τις μετοχές στη Μόσχα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/Moscow_index.jpeg-768x525-1.jpg)
Στο χαμηλότερο επίπεδο του μήνα υποχώρησαν σήμερα οι ρωσικές μετοχές, καθώς η Μόσχα αναζωπύρωσε τους φόβους για επιβολή στρατιωτικού νόμου βάσει ενός νέου νομοσχεδίου που ενέκρινε σήμερα η ρωσική κάτω βουλή και τα σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές στην ανατολική Ουκρανία επιταχύνθηκαν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant o δείκτης του Χρηματιστηρίου της Μόσχα έπεσε περισσότερο από το 10% , κάτω από τις 2.200 μονάδες.
Διαβάστε επίσης: Το νέο σχέδιο του Πούτιν: Δημοψηφίσματα, κήρυξη πολέμου, επιστράτευση
Οι μετοχές έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τα μέσα Αυγούστου, με τον δείκτη RTS που βασίζεται στο δολάριο να υποχωρεί κατά 5,2% στις 1.206,5 μονάδες στις 13.09 GMT. Ο δείκτης MOEX που βασίζεται στο ρούβλι υποχώρησε κατά 5,1% στις 2.305,7 μονάδες.
Το ρωσικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση των ποινών για μια σειρά από εγκλήματα, όπως η λιποταξία, η φθορά στρατιωτικής περιουσίας και η ανυπακοή, εφόσον διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιστράτευσης ή εχθροπραξιών.
«Οι δείκτες καταρρέουν σαφώς εν μέσω φόβων γύρω από το ενδεχόμενο επιστράτευσης και επιβολής στρατιωτικού νόμου», δήλωσε ο αναλυτής της Tinkoff Investments Κιρίλ κομάροφ, προσθέτοντας ότι η κατάρρευση της Τρίτης θα είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη πτώση του δείκτη MOEX από τις 30 Ιουνίου.
«Τροφοδοτούνται από τις ειδήσεις για επικείμενα δημοψηφίσματα… καθώς και από την εντολή του προέδρου να ενισχυθεί η αμυντική παραγωγή».
Διαβάστε επίσης: Επισημοποιείται το «ειδύλλιο» του ρουβλίου με το γουάν
Δημοψηφίσματα
Οι ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να διεξαγάγουν δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία αργότερα αυτή την εβδομάδα ενώ ένας σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι ψηφοφορίες θα αλλάξουν για πάντα το γεωπολιτικό τοπίο υπέρ της Μόσχας.
«Η ρευστοποίηση προκλήθηκε σε σχέση με τον γεωπολιτικό παράγοντα», αναφέρει η BCS Express σε σημείωμά της. «Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το σχεδιασμό της κυβέρνησης να εισαγάγει πρόσθετο φόρο στους εξαγωγείς πετρελαίου, φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου από το 2023».
Οι ενεργειακές εταιρείες κυριαρχούν στον δείκτη blue-chip της Ρωσίας.
Σταθερό παρέμεινε το ρούβλι
Το ρούβλι παρέμενε σταθερό διατηρώντας την ισοτιμία του στο όριο των 60 ρουβλίων έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Έναντι του δολαρίου, το ρούβλι παρέμεινε σταθερό στο όριο 60,15 ρουβλίων ανά δολάριο και ενισχύθηκε έναντι του ευρώ κατά 0,3% φθάνοντας τα 59,98 ρούβλια ανά ευρώ
Το ρωσικό νόμισμα πρόκειται να ενισχυθεί από τη φορολογική περίοδο στο τέλος του μήνα, κατά την οποία συνήθως οι εξαγωγείς της Ρωσίας μετατρέπουν τα κέρδη τους σε ξένο συνάλλαγμα σε ρούβλια για να καταβάλουν τις πληρωμές στα δημόσια ταμεία. Η κορύφωση των πληρωμών πέφτει στις 26 Σεπτεμβρίου.
«Επισημαίνουμε ότι η δυναμική των συναλλαγών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, παρά την έναρξη της εβδομάδας-κλειδί πριν από την πληρωμή των φόρων από τους εξαγωγείς, μπορεί εν μέρει να συνδέεται με την έλλειψη ρευστότητας σε συνάλλαγμα για έναν αριθμό παικτών» δήλωσε ο αναλυτής της Promsvyazbank Γιεγκόρ Ζίλνικοφ.
Ο Ζίλνικοφ, δήλωσε ότι μετά τη μείωση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης στο 7,5% στην οποία προέβη η Κεντρική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα, η βάση του δολαρίου σε μια νύχτα έγινε αρνητική, «πράγμα που σημαίνει ότι η ανταλλαγή δολαρίων με ρούβλια άρχισε να κοστίζει στις τράπεζες περισσότερο από τα απευθείας δάνεια σε ρούβλια».
Το ρούβλι φέτος ήταν το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, ενισχυμένο από τους έκτακτους κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls) που έθεσε σε εφαρμογή η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να σταματήσει την μαζική ρευστοποίηση.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Wall Street: Μικτά πρόσημα και έντονη μεταβλητότητα – Άνοδος για Apple και Coca Cola](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/ot_wallstreet_market3-768x606-1-1-600x473.png)
Μικτά πρόσημα και έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street - Άνοδος για Apple και Coca Cola
Από τους δείκτηες της Wall Street Dow Jones και S&P 500 σημείωσαν κέρδη, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε
![Χρυσός: Οι δασμοί οδηγούν το ράλι προς τα 3.000 δολάρια [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_gold_lires_agglias24-600x352.png)
Οι δασμοί οδηγούν το ράλι του χρυσού - Καρφί... για τα 3.000 δολάρια [γράφημα]
Ο χρυσός λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο στην αβεβαιότητα που φέρνουν οι δασμοί Τραμπ - Οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων - Στα ύψη οι τιμές της χρυσής λίρας Αγγλίας
![Πετρέλαιο: Σε υψηλό δύο εβδομάδων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_oil_world3-1024x600-1-600x352.png)
Σε υψηλό δύο εβδομάδες οι τιμές του μαύρου χρυσού
Ενισχύονται οι ανησυχίες σχετικά με τις προμήθειες πετρελαίου της Ρωσίας και του Ιράν
![Αμερικανικά Ομόλογα: Ανοδικά «δια χειρός» Πάουελ οι αποδόσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/ot_USA_bonds_powell-600x352.png)
Ανοδικά «δια χειρός» Πάουελ οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων
Ο Πάουελ είπε στην καθιερωμένη κατάθεση στη Γερουσία ότι η Fed δε βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια
![Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: «Θεατές» στο εμπορικό μπρα ντε φερ οι ευρωαγορές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/08/agores-600x385.jpg)
«Θεατές» στο εμπορικό μπρα ντε φερ οι ευρωαγορές
Σε επίπεδο τίτλων, στο επίκεντρο βρέθηκε η μετοχή της UniCredit, η οποία χάνει πάνω από 3% - Άλμα 6% σημείωσε η Kering
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχη για τις 1.550 μονάδες – Βουτιά για τον Τιτάνα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/11_02_ot_neoXA25-600x352.png)
Μάχη για τις 1.550 μονάδες έδωσε το ΧΑ - Bουτιά για τον Τιτάνα
Αν και δε λείπει η επιφυλακτικότητα το ΧΑ έχει καταφέρει να παραμείνει πάνω από τις 1.550 μονάδες
![Wall Street: Ήπιες πιέσεις – Στηρίζει η Coca Cola](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/wall-street-and-broad-street-signs-2021-08-26-22-4-3-scaled-1-2048x1536-1-768x576-1-600x450.jpg)
Ήπιες πιέσεις στη Wall Street - Στηρίζει η Coca Cola
Οι επενδυτές να αναμένουν τις καταθέσεις του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell, στο Κογκρέσο
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχες πάνω στις 1.550 μονάδες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/xrimat-768x510-1-600x398.jpg)
Μάχες πάνω στις 1.550 μονάδες δίνει το ΧΑ
Η αγορά δεν μπορεί να ξεφύγει από τη ζώνη των 1.550 μονάδων, καθώς φαίνεται ότι πρέπει να περάσει από τον σκόπελο της αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων
![Κεφαλαιαγορά: Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται – Τι είπε ο Χατζηδάκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-11_13-12-55-600x400.jpg)
Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
Επεκτείνονται τα κίνητρα των «angel investors» και για τις επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά