
Project Syndicate
Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Ενώ το καλοκαίρι του 2022 είναι πολύ διαφορετικό από το καλοκαίρι του 2020, επειδή τώρα έχουμε εμβόλια, θεραπείες και καλύτερη κατανόηση του ιού, δεν είναι αρκετό. Κάθε εβδομάδα, 15.000 άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν από την COVID-19. Οι φτωχότερες χώρες εξακολουθούν να αγωνίζονται να αναπτύξουν εμβόλια, τεστ, διαγνωστικά και άλλα εργαλεία. Και οι χώρες σε όλα τα επίπεδα εισοδήματος παραμένουν θλιβερά απροετοίμαστες για την επόμενη πανδημία, παρόλο που οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η άφιξή της είναι θέμα «πότε» και όχι «αν».
Από την αρχή της πανδημίας COVID-19, οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη για μεγαλύτερο συντονισμό, συνεργασία και συλλογική χρηματοδότηση για τη στήριξη της βελτιωμένης ετοιμότητας και αντιμετώπισης πανδημιών (PPR). Ακολουθώντας τις συστάσεις μιας Ανεξάρτητης Ομάδας Υψηλού Επιπέδου, η G20 συμφώνησε τον περασμένο Ιούνιο να ιδρύσει ένα νέο Ενδιάμεσο Χρηματοπιστωτικό Ταμείο (FIF) – που φιλοξενείται από την Παγκόσμια Τράπεζα, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – για να συμβάλει στην κάλυψη του ετήσιου κενού των 10,5 δισ. δολαρίων.
Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια Τράπεζα: Συναγερμός για τις αυξήσεις στα επιτόκια – Μπορεί να προκαλέσουν παγκόσμια ύφεση
Επειτα από σημαντική υποστήριξη από τις φτωχότερες χώρες και την κοινωνία των πολιτών, το FIF σχεδιάζεται για να ενσωματώσει ένα πιο δίκαιο και ισορροπημένο μοντέλο διακυβέρνησης, με ομοιόμορφη κατανομή της λήψης αποφάσεων μεταξύ των πλούσιων χορηγών και των χωρών που συμμετέχουν. Αλλά το ερώτημα τώρα είναι αν αυτή η επίσημη ισορροπία συμφερόντων θα γίνει λειτουργική πραγματικότητα.
Δυστυχώς, το FIF δεσμεύει μέχρι στιγμής συνολικά μόλις 1,4 δισ. δολάρια, που είναι περίπου το ένα δέκατο της παγκόσμιας ετήσιας ανάγκης χρηματοδότησης PPR, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Η επιτυχία των προσπαθειών PPR του FIF απαιτεί μαζική αύξηση της χρηματοδότησης των συστημάτων υγείας σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός πιο φιλόδοξου μηχανισμού «ανταλλαγής χρέους προς υγεία», έτσι ώστε οι χώρες να μη χρειάζεται να επιλέξουν μεταξύ της αγοράς βασικών φαρμάκων και της αποπληρωμής των αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Και είναι αυτονόητο ότι το ΔΝΤ πρέπει να απομακρυνθεί από τα αυθαίρετα και καταστροφικά προγράμματα λιτότητάς του.
Ενα FIF χωρίς αποκλεισμούς και καλά χρηματοδοτούμενο θα μπορούσε να κάνει κρίσιμα βήματα για την προετοιμασία του κόσμου για την επόμενη πανδημία, αλλά μόνο εάν συνοδεύεται από σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο χρηματοδότησης παγκόσμιων πρωτοβουλιών υγείας. Χωρίς ευρύτερους και άμεσους πόρους και προσπάθειες ανακούφισης για τη σταθεροποίηση των οικονομιών των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, το FIF κινδυνεύει να γίνει απλό βοήθημα.
Η Mariana Mazzucato είναι ιδρυτική διευθύντρια στο UCL Institute for Innovation and Public Purpose και πρόεδρος στο Council on the Economics of Health for All του World Health Organization


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας