Είσαι επενδυτής, έχεις αποφασίσει ότι η Ελλάδα έχει όλες τις προοπτικές για μια καλή αποδοτική επένδυση και ακούς όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, τι κάνεις; Φεύγεις ή μένεις; Το πιθανότερο είναι ότι παγώνεις ό,τι είχες σχεδιάσει για το αμέσως προσεχές διάστημα. Τουλάχιστον μέχρι τον χρόνο των εκλογών. Μαζί μπαίνουν στον «πάγο» και οι εργαζόμενοι, η οικονομία εν συνόλω που θα κέρδιζαν από την επένδυση. Μπορεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο να απαξιώνουν και να απαντούν αναλυτικά σε μία μία τις εξαγγελίες του, αλλά ο πρώτος λογαριασμός σε αυτούς θα έρθει, με συγκράτηση επενδύσεων, αύξηση του κόστους δανεισμού, εκτίναξη του ρίσκου χώρας. Η ομιλία του αποτελεί από μόνη της ως κείμενο εξαγγελιών πιστωτικό γεγονός. Αρνητικό πιστωτικό γεγονός.

Τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη επιπτώσεις. Ενδεχομένως αν πίστευαν οι οίκοι αξιολόγησης ότι θα ξαναγίνει κυβέρνηση, θα οδηγούσαν σε αυτόματη υποβάθμιση την αξιολόγηση της χώρας. Μέχρι τις εκλογές, οπότε, και οι αξιολογήσεις στον «πάγο».

Το ένα από τα δύο κόμματα που θα διεκδικήσουν την εξουσία στην Ελλάδα λέει ότι θα αυξήσει υπέρμετρα τις δημόσιες δαπάνες, χωρίς να λέει (όπως το 2015) από πού θα βρει τους πόρους ή κάνει υπολογισμούς που είναι εξόφθαλμα λαθεμένοι.

Λέει ότι θα αγοράσει τις μετοχές των ιδιωτών (περίπου 67%) στη ΔΕΗ και θα κάνει το ίδιο και στην Εθνική Τράπεζα. Μερικά δισεκατομμύρια δηλαδή. Θα κάνει, λέει, τις δύο επιχειρήσεις κρατικές. Λες και τώρα τις διοικήσεις τους τις τοποθετεί η αγορά. Ή είναι ελεύθερες στις αποφάσεις τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον όμως το πάει ακόμα παρακάτω. Προτιμά να έχει κρατικές εταιρείες που φυτοζωούν, χωρίς δυνατότητες επενδύσεων, χωρίς φωνή παρά μόνο την κομματική, αυτή της εκάστοτε κυβέρνησης. Τι πιστεύετε, ότι όλο αυτό το σκηνικό προσελκύει ή διώχνει έναν επενδυτή, έναν που συναλλάσσεται μαζί τους; Μπορούν να λειτουργήσουν μέχρι τις εκλογές;

Λέει επίσης ότι θα μειώσει τους φόρους. Ως κεντρική ιδέα κινείται σε σωστή κατεύθυνση. Φτάνει να είναι ρεαλιστικά κοστολογημένη. Εκτός και συνοδεύει την εξαγγελία του από άλλες «κρυφές» αυξήσεις φόρων. Ηδη στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν ότι το εύλογο για αυτούς περιθώριο κέρδους είναι το 5%. Πάνω από αυτό, το λένε ξεκάθαρα, είναι κερδοσκοπία και προτείνουν τη φορολόγησή του. Οχι μόνο για τις ενεργειακές, αλλά και σε άλλους κλάδους.

Σε αυτά όμως που δεν μπορεί να γυρίσει το βλέμμα ο υποψήφιος επενδυτής είναι, πρώτον, στην επανακαθιέρωση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, της αυτόματης αύξησης των μισθών στο ύψος του πληθωρισμού, καθώς αυτό χτυπά στη βιωσιμότητα της επένδυσης και το δεύτερο στην παρέμβαση στο δικαστικό σώμα. Κανείς δεν επενδύει σε μια χώρα όπου έχει καταλυθεί το Κράτος Δικαίου και η διάκριση των εξουσιών και ελέγχεται (γιατί αυτός είναι ο στόχος να ελέγχεται) από την κυβέρνηση (εν προκειμένω του ΣΥΡΙΖΑ).

Εν κατακλείδι, για όσους νόμιζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να πιάσει το κυβερνητικό νήμα από εκεί όπου το άφησε τουλάχιστον το 2019 με την εφαρμογή ενός προγράμματος εντός πλαισίου (έστω και Μνημονίου), είναι γελασμένοι. Το 2015 ονειρεύεται. Και αυτό παρουσίασε για μια ακόμα φορά στη Θεσσαλονίκη… Η ζημιά για τη χώρα αρχίζει όμως να γράφει άμεσα. Από το Σάββατο το βράδυ, η οικονομία ό,τι και να κάνει η σημερινή κυβέρνηση, μπαίνει υποχρεωτικά στον «πάγο», τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Opinion |

Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]

Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη