To παρατσούκλι του ως Dr. Doom επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ο Νουριέλ Ρουμπινί με ένα πακέτο δυσμενών προβλέψεων για την πορεία της αμερικανικής αλλά και παγκόσμιας οικονομίας και συνάμα την πορεία της Wall Street.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Roubini Macro Associates, σε συνέντευξη του, χαρακτήρισε ως “mission impossible” την προσπάθεια που καταβάλλει η Federal Reserve να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις χωρίς να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ανώμαλη προσγείωση.

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια Τράπεζα: Αυξημένος κίνδυνος ύφεσης το 2023

Τα χρέη και τα… ζόμπι 

«Όσοι περιμένουν μια ρηχή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας θα πρέπει να δουν καλύτερα τα τεράστια χρέη των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων» εξήγησε, σχολιάζοντας πως η άνοδος των επιτοκίων και η δυσκολία εξυπηρέτησης των διογκούμενων χρεών θα οδηγήσει «πολλούς θεσμούς-ζόμπι, νοικοκυριά-ζόμπι, επιχειρήσεις, τράπεζες, σκιώδεις τράπεζες και χώρες-ζόμπι να πεθάνουν».

Εξάλλου, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός σημαίνει πως η Fed δεν θα έχει επιλογή παρά να συνεχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια, όπως εξήγησε. Ο ίδιος «βλέπει» μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης κατά το τρέχον συμβούλιο της Τράπεζας, που ολοκληρώνεται αύριο, αλλά και αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης τόσο το Νοέμβριο όσο και το Δεκέμβριο. Με τον τρόπο αυτό τα επιτόκια θα κλείσουν τη χρονιά μεταξύ του 4% και 4,25%.

Την ίδια ώρα τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες που έχουν ξεκινήσει από την περίοδο της πανδημίας, η συνεχιζόμενη σύρραξη στην Ουκρανία και η σκληρή πολιτική της Κίνας απέναντι στον κορωνοϊό θα συνεχίζουν να αυξάνουν τα κόστη πιέζοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης των ΗΠΑ και όχι μόνο.

Ξεχάστε τα πακέτα στήριξης

Μάλιστα, όταν ο κόσμος θα βρεθεί σε ύφεση, ο κύριος Ρουμπινί δεν θεωρεί πως υπάρχουν πλέον τα περιθώρια για πακέτα δημοσιονομικής στήριξης, καθώς οι περισσότερες κυβερνήσεις επιβαρύνονται από αυξημένα χρέη.

Σαν αποτέλεσμα όλων των στοιχείων αυτών, ο Dr. Doom προβλέπει μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού ανάλογη με αυτή της δεκαετίας του ’70, με μια μαζική σημαντική πίεση αυξημένων χρεών, ανάλογη με αυτήν της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. «Δεν πρόκειται να είναι μια σύντομη και ρηχή ύφεση, θα είναι σοβαρή, μακρά και άσχημη» ξεκαθάρισε.

Συγκεκριμένα, στις δηλώσεις του υποστήριξε πως η αμερικανική και παγκόσμια ύφεση θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, αναλόγως και με το πόσο σοβαρά θα είναι ακόμη τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και οι χρηματοπιστωτικοί τριγμοί.

Οι μεγάλες απειλές 

Στο νέο βιβλίο του, υπό τον τίτλο «Megathreats», ο κύριος Ρουμπινί εντοπίζει και αναλύσει 11 μεσοπρόθεσμους αρνητικούς παράγοντες στις εφοδιαστικές αλυσίδες που αυξάνουν το κόστος παραγωγής και άρα τις αναπτυξιακές προοπτικές. Μεταξύ αυτών είναι ο προστατευτισμός και η αποδόμηση της παγκοσμιοποίησης, η μετατόπιση της βιομηχανικής παραγωγής από την Κίνα και την Ασία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η γήρανση του πληθυσμού, η αποσύνδεση των ΗΠΑ με την Κίνα, η κλιματική αλλαγή και οι πανδημίες.

Βουτιά των μετοχών 

Υπό το φως αυτό, ο ίδιος αναμένει μια δραστική διόρθωση στις μετοχές και πιο συγκεκριμένα στον δείκτη S&P 500. «Ακόμη και σε μια απλή ύφεση, ο S&P 500 μπορεί να υποχωρήσει κατά 30%» τόνισε ο κύριος Ρουμπινί, προσθέτοντας πως στο χειρότερο σενάριο μιας ανώμαλης προσγείωσης, η υποχώρηση του θα μπορούσε να φτάσει το 40%!

Έτσι, η συμβουλή του προς τους επενδυτές είναι να κρατούν περιορισμένο το χαρτοφυλάκιο τους σε μετοχές και να κρατούν περισσότερα μετρητά. Παρά το γεγονός πως ο πληθωρισμός διαβρώνει τα μετρητά, οι απώλειες για τις μετοχές και τα άλλα assets μπορεί –κατά τον ίδιο- να είναι πολύ μεγαλύτερες, στο 10%, 20% 30%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
G20: Ενεργειακή μετάβαση και καταπολέμηση της πείνας στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής
Διεθνή |

Οι BRICS στο... τιμόνι των G20 για έναν ακόμη χρόνο

Η Σύνοδος Κορυφής του Ρίο ντε Τζανέιρο ακολουθεί αυτή του Νέου Δελχί (Ινδία) και συνερχεται πριν απο αυτη του Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), δίνοντας στις 3 χώρες μέλη των των BRICS τη δυνατότητα να διαμορφώσου την ατζέντα των G20