
Σε επιτάχυνση του σχεδίου τους για την αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής προχωρούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Στόχος του αραβικού κρατιδίου είναι να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του σε ένα διάστημα αυξημένων τιμών, έτσι ώστε η ρευστότητα του να βρεθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα ώστε να χρηματοδοτηθούν τα σχέδια για τη μετάβαση του προς την πράσινη ενέργεια.
Συγκεκριμένα η κρατική Abu Dhabi National Oil Co. σκοπεύει να ανεβάσει την παραγωγή της στα 5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα μέχρι το 2025, επιταχύνοντας έτσι τα σχέδια της για αύξηση της παραγωγής μέχρι το 2030.
Διαβάστε επίσης: 86η ΔΕΘ – ΗΑΕ: Ερχονται επενδύσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ στην Ελλάδα
Για το σκοπό αυτό η Adnoc φαίνεται πως έχει ήδη προσεγγίσει τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα και στα κοιτάσματα της, ζητώντας τους να αυξήσουν μακροπρόθεσμα την παραγωγή κατά τουλάχιστον 10%.
Ο στόχος
Ο νέος στόχος δεν θα είναι εύκολα εφικτός, ενώ σημαίνει ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις στον κλάδο. Όμως, είναι εύλογο πως το κρατίδιο θέλει να επωφεληθεί της ενεργειακής κρίσης και των υψηλών τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, που φαίνεται πως θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι και την επόμενη χρονιά.
Αν τα ΗΑΕ πετύχουν το στόχο τους και «πιάσουν» τα επιθυμητά αυξημένα επίπεδα παραγωγής μέχρι το 2025, ένας δεύτερος στόχος θα είναι να δοκιμάσουν να ανεβάσουν την παραγωγή ακόμη πιο ψηλά, στα 6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας.
Θυμίζουμε πως το αραβικό κρατίδιο είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ, μετά τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ. Η δυνατότητα παραγωγής του κινείται σήμερα λίγο πάνω από τα 4 εκατ. βαρέλια, αν και στα πλαίσια των περικοπών που έχει αποφασίσει το καρτέλ, τον περασμένο μήνα η ημερήσια παραγωγή του διαμορφώθηκε στα 3,4 εκατ. βαρέλια.
Πάντως, μαζί με τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ είναι από τις λίγες χώρες που έχουν αποφασίσει να επενδύσουν σε σημαντική αύξηση της παραγωγής τους, ποντάροντας στη διατήρηση της ζήτησης σε υψηλά επίπεδα για αρκετά χρόνια ακόμη. Αντιστοίχως το Ριάντ έχει βάλει πλώρη για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής από τα 12 στα 13 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2027.


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού