
«Το “πάγωμα” ή η επιβολή ανώτατου ορίου στους λογαριασμούς ενέργειας μπορεί να βοηθήσουν τους καταναλωτές βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν αντιμετωπίζουν τις πραγματικές αιτίες και δεν αποτελούν μακροπρόθεσμη λύση».
Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής του σαουδαραβικού κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Aramco, Αμίν Νάσερ, αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την εκτίναξη των τιμών ενέργειας, σχολιάζοντας παράλληλα ότι η φορολόγηση των εταιρειών ενέργειας δεν βοηθά καθώς η κρίση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υποεπένδυση στους υδρογονάνθρακες.
«Η φορολόγηση των εταιρειών, όταν θέλετε να αυξήσουν την παραγωγή, σαφώς και δεν βοηθάει», υποστήριξε. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΕ, όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, στα υπερκέρδη των εταιρειών θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά για να αμβλυνθεί η πίεση στους καταναλωτές.
- Διαβάστε επίσης: Σαουδική Αραβία: Μια φουτουριστική πόλη καλεί τους κατοίκους της να πωλούν τα δεδομένα τους
Υποεπένδυση
Κατά τον πρόεδρο της Aramco, η συνεχιζόμενη υποεπένδυση στους υδρογονάνθρακες σε μια εποχή που οι εναλλακτικές λύσεις για τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι ακόμη άμεσα διαθέσιμες αποτελεί τη βασική αιτία της ενεργειακής κρίσης.
«Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει σίγουρα εντείνει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, αλλά δεν είναι η βασική αιτία», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς, ακόμη και αν η σύγκρουση σταματούσε σήμερα, όπως όλοι επιθυμούμε, η κρίση δεν θα τελείωνε».
Η Aramco έχει επενδύσει για να αυξήσει την πετρελαϊκή δυναμικότητα της Σαουδικής Αραβίας στα 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι το 2027, όμως ο Νάσερ προειδοποίησε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι επενδύσεις στους υδρογονάνθρακες εξακολουθούν να είναι «πολύ λίγες, πολύ αργά, πολύ βραχυπρόθεσμες».
- Διαβάστε επίσης: Σαουδική Αραβία: Ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να προσαρμοστεί στις προκλήσεις μειώνοντας την παραγωγή πετρελαίου
«Ανησυχώ σοβαρά»
Η υποεπένδυση έρχεται σε μια εποχή που η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα είναι μικρή και η ζήτηση είναι «αρκετά υγιής», κατά τον ίδιο, παρά τους ισχυρούς οικονομικούς αντίθετους ανέμους.
Η πραγματική παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα είναι περίπου στο ενάμισι τοις εκατό της παγκόσμιας ζήτησης και τα αποθέματα πετρελαίου είναι χαμηλά, αλλά ένας «παράγοντας φόβου» εξακολουθεί να εμποδίζει κρίσιμες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και να προκαλεί τη «συρρίκνωση των μακροπρόθεσμων έργων, είπε.
«Όταν η παγκόσμια οικονομία ανακάμψει, μπορούμε να περιμένουμε ότι η ζήτηση θα ανακάμψει περαιτέρω, εξαλείφοντας τη μικρή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα πετρελαίου εκεί έξω. Γι’ αυτό ανησυχώ σοβαρά», πρόσθεσε.
- Διαβάστε επίσης: Σαουδική Αραβία: 500 εκατ. ευρώ σε ρωσικές εταιρείες επένδυσε ο Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
«Ένα πιο βιώσιμο σχέδιο ενεργειακής μετάβασης»
Ο Νάσερ δήλωσε ότι η ενεργειακή κρίση δεν σημαίνει ότι οι κλιματικοί στόχοι πρέπει να αλλάξουν, αλλά ότι ο κόσμος χρειάζεται ένα πιο βιώσιμο σχέδιο ενεργειακής μετάβασης.
Η Aramco εργάζεται για να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, την καύση αερίου και μεθανίου, ενώ παράλληλα εντείνει τις προσπάθειες για την προώθηση των τεχνολογιών δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα.
«Η καλύτερη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν οι φορείς χάραξης πολιτικής και κάθε ενδιαφερόμενος είναι να ενώσουν τον κόσμο γύρω από ένα πολύ πιο αξιόπιστο νέο σχέδιο μετάβασης», κατέληξε ο πρόεδρος της Σαουδαραβικής Aramco.


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού