Και στις επιδοτήσεις στην ενέργεια αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια της σημερινής ραδιοφωνικής του συνέντευξης.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Σφαίρα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός από όλα όσα είπε για τα ελληνοτουρκικά στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς τους γείτονες, μίλησε και για όλα τα νέα μέτρα που έρχονται.
Για την ενεργειακή κρίση
Αφού χαρακτήρισε «πρωτοφανές φαινόμενο» την ενεργειακή κρίση εξηγώντας ότι «η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 10 φορές» πρόσθεσε ότι «εμείς έχουμε δρομολογήσει έναν μηχανισμό υποστήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, φαντάζομαι θα ακούτε το τελευταίο διάστημα λιγότερα παράπονα από το προηγούμενο διάστημα».
Διαβάστε επίσης: Οι δύο λόγοι για τις χαμηλές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «πέρυσι κάναμε λάθος, με αποτέλεσμα να μην επιδοτούνται αρκετές καταναλώσεις, είχαμε βάλει το όριο χαμηλά» τονίζοντας ότι φέτος «ακυρώσαμε στην πράξη τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Είναι υψηλότερο το κόστος; Ναι, αλλά είναι χαμηλότερα από πριν. Οι τιμές είναι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
Για την επιδότηση που ανακοινώνεται αύριο
Για την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «θα πάμε σε κλιμακωτή επιδότηση, ώστε να μπορούν οι πολίτες να δρομολογήσουν δράσεις εξοικονόμησης. Όσο εξοικονομείς σε σχέση με τον περυσινό σου λογαριασμό, τόσο μεγαλύτερη επιδότηση». Διευκρίνισε, δε, ότι «η μεγάλη διαφορά δεν είναι το φως, είναι η θέρμανση, η ψύξη» προσθέτοντας ότι «αυτή είναι η διαφωνία και με τη γυναίκα μου, το air condition. Κάνει μεγάλη διαφορά να αυξήσεις δύο βαθμούς το κλιματιστικό.
Διαβάστε επίσης: Θες επιδότηση;
Μιλώντας για τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ όσον αφορά το φυσικό αέριο ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «είναι λίγα τα σπίτια που μπορούν να κάψουν πετρέλαιο, αλλά θα υπάρχει μια οριζόντια επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου». Σημείωσε, επίσης, ότι «θα πάρουμε τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και θα τα επιστρέψουμε σε μια οριζόντια επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης».
Για τα φτηνά στεγαστικά δάνεια για νέους έως 39 ετών
Ξεχωριστό κεφάλαιο στη συζήτηση αποτέλεσε το πρόγραμμα φτηνών στεγαστικών δανείων για νέους που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξηγεί ότι η νέα στεγαστική πολιτική αποφασίστηκε καθώς «τα τελευταία 2 χρόνια είδαμε απότομη αύξηση στις τιμές των ενοικίων. Είπαμε να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα για νέους, κάπου έπρεπε να βάλουμε ένα όριο. Βασικός πυλώνας είναι η απόκτηση ενός σπιτιού με ένα πολύ χαμηλότερο επιτόκιο, ώστε κανείς να πληρώνει χαμηλότερο επιτόκιο από ενοίκιο στην ελεύθερη αγορά και να του μείνει το σπίτι στο τέλος».
Διευκρινίζοντας περισσότερο για το πρόγραμμα αυτό που αφορά νέους ηλικίας έως 39 ετών ο πρωθυπουργός είπε ότι «μπορείς με χαμηλότερη δόση, από ό,τι θα πλήρωνες ενοίκιο, να αποκτήσεις ένα σπίτι» ενώ άφησε ανοιχτό παράθυρο για διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων: «Θα ξεκινήσουμε με 10.000 δικαιούχους και, αν πάει καλά, είμαστε έτοιμοι να δεσμεύσουμε περισσότερους πόρους. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να συγκατοικήσουν, αλλά και να επιδοτήσουμε ένα πρόγραμμα ανακαίνισης παλαιών διαμερισμάτων. Να επιδοτήσουμε μεγάλο κομμάτι ανακαίνισης, είτε για να μείνει ο ίδιος, είτε για να το εκμεταλλευτεί. Να ανοίξουν κλειστά σπίτια και να μπουν στην αγορά».
Επίσης ανέφερε ότι είναι διευρυμένα τα οικονομικά κριτήρια «ώστε ένας άνθρωπος που είναι στον βασικό μισθό και δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να πάρει ένα δάνειο, να έχει αυτή τη δυνατότητα. Ταυτόχρονα μειώνεται και η επιβάρυνση για τη στέγη».
Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και με κρατικά οικόπεδα
Ειδικά για το πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με κρατικά οικόπεδα, δίνουμε σε έναν κατασκευαστή την αξία του οικοπέδου και είναι δεσμευμένος να επιστρέψει ορισμένα διαμερίσματα έναντι χαμηλού αντιτίμου. Μπορεί να γίνει και στην πατρίδα μας, γιατί έχουμε πολλά οικόπεδα που δεν τα κάνουμε τίποτα».
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα γίνει την 1η Μαΐου 2023. «Εύκολο να λέμε ότι θα αυξήσουμε πολύ τον κατώτατο μισθό, αλλά πρέπει να αντέχουν οι επιχειρήσεις. Άρα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή, διότι το μεγάλο μας πρόβλημα παραμένει η ανεργία. Άρα, δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε την πορεία της γρήγορης αποκλιμάκωσης της ανεργίας» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης για το θέμα αυτό.
«Δεν θα ξανακλείσουμε για τον κορωνοϊό»
Όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊό ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι «δεν θα ξανακλείσουμε. «Θεωρώ πια ότι η επιδημία όπως την ξέραμε τελειώνει, αλλά θα πρέπει να προσέχουν πολύ οι ευάλωτοι. Αν είσαι πάνω από 60 να πας να κάνεις το εμβόλιο. Όπως κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης, έτσι και το εμβόλιο κατά της Covid-19. Αν είσαι ευάλωτος, καλό είναι να φοράς τη μάσκα σε κλειστούς χώρους. Αλλά δεν θα πάμε σε καμία κανονιστική παρέμβαση που να μοιάζει με αυτά που κάναμε τα δύο τελευταία χρόνια» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Latest News
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ