«Ο κ. Ρέγκλινγκ μπορεί να υπερηφανευθεί ότι όχι μόνο έφερε επιτυχώς σε πέρας την αποστολή της διάσωσης του ευρώ, αλλά και εδραίωσε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ως θεσμό της ευρωζώνης, με διευρυμένες αρμοδιότητες και ρόλο», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απευθυνόμενος στον Εκτελεστικό Διευθυντή του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ κατά την Απονομή του Διεθνούς Βραβείου «Λόρδος Βύρων», για το έτος 2022.

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε δε πως για την ελληνική κυβέρνηση, και τον ίδιον προσωπικά, «ο κ. Ρέγκλινγκ υπήρξε, τα τελευταία τρία χρόνια, ένας τακτικός συνομιλητής, που προσέγγιζε, καλόπιστα και δημιουργικά, κάθε ζήτημα προς συζήτηση. Η παραγωγική και αμοιβαία επωφελής συνεργασία μας λειτούργησε καταλυτικά για την πρόοδο της χώρας».

Διαβάστε επίσης: ESM: Αποσύρθηκαν οι δύο υποψηφιότητές για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου

Η προσφώνηση Σταϊκούρα για τον Ρέγκλινγκ

Συγχαίρω θερμά την Ακαδημία Αθηνών και την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό για τη σημερινή, εξαίρετη τελετή.
Ευχαριστώ, επίσης, για την τιμή και το προνόμιο που μου παρέχουν να προσφωνήσω μια διακεκριμένη προσωπικότητα που, πέρα από τον μακροχρόνιο, καίριο ρόλο της στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού οικονομικού γίγνεσθαι, έχει συνεισφέρει καθοριστικά, από το 2010, στη λήψη ευρωπαϊκών αποφάσεων οι οποίες συνέβαλαν ώστε η Ελλάδα, παρά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς, να διαφυλάξει τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη και να ξεπεράσει την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

Διαβάστε επίσης: Εύσημα και συστάσεις από τον ESM

Συνεισφορά για την οποία τιμάται σήμερα με το Διεθνές Βραβείο «Λόρδος Βύρων».

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ESM κ. Klaus Regling αυτοπροσδιορίζεται ως «ισχυρός υποστηρικτής του ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος».

«Αρχιτέκτονας» του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Χαρακτηρισμό που έχει δικαιώσει πλήρως, τόσο ως «αρχιτέκτονας» του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με την ιδιότητα του Γενικού Διευθυντή Ευρωπαϊκών και Διεθνών Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών στα τέλη της δεκαετίας του 1990, και εν συνεχεία ως Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την περίοδο 2001-2008, όσο και – πολύ περισσότερο – ως επικεφαλής του πρώτου μηχανισμού διάσωσης της ευρωζώνης, του EFSF, από το 2010, καθώς και του διαδόχου σχήματος, του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, του ESM, από το 2012.

Ανέλαβε τη μεγάλη ευθύνη να είναι ο πρώτος επικεφαλής του EFSF, και έπειτα του ESM.

Θεσμοί που δημιουργήθηκαν υπό έκτακτες και άκρως πιεστικές συνθήκες, όταν οι «φλόγες» της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους εξαπλώνονταν στην ευρωζώνη και οι Ευρωπαίοι κλήθηκαν να δώσουν ισχυρό, πειστικό σήμα στις διεθνείς αγορές ότι είναι αποφασισμένοι να δράσουν, για να υπερασπιστούν το κοινό νόμισμα.

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που δοκιμάστηκε σκληρά από την οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας.
Κρίση, οι επιπτώσεις της οποίας επιτάθηκαν από σειρά άστοχων χειρισμών, τόσο από την ελληνική όσο και από την ευρωπαϊκή και διεθνή πλευρά, με αποτέλεσμα να τεθεί, σε κάποιες φάσεις, υπό αμφισβήτηση ακόμα και η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Στο ενδεχόμενο αυτό, ο κ. Regling είχε σταθερά αντιταχθεί, δημοσίως: «Το χειρότερο δυνατό σενάριο, αυτό της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, θα αποτελούσε την πιο ακριβή λύση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», είχε δηλώσει τον Μάιο του 2012.

Ενώ, τον Ιούνιο του 2015, εκείνη την ταραχώδη περίοδο, είχε τονίσει: «Θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η βοήθεια θα πρέπει να συνοδεύεται από όρους.

Επιπλέον, δεν έχανε την ευκαιρία να επισημαίνει ότι «θέλουμε να αυξάνεται το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα, να είναι διασφαλισμένη η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, να ενισχυθεί η απασχόληση», γιατί «ο ESM είναι ο μεγαλύτερος» – και με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, που συνεισφέρουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θα προσθέσω – «πιστωτής της Ελλάδας και είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας η χώρα να γίνει μια επιτυχημένη και ακμάζουσα οικονομία».

Ευοίωνες προοπτικές της Ελλάδας

Σήμερα, λίγο προτού ολοκληρώσει τη θητεία του στον ESM, ο κ. Regling επικροτεί, με ικανοποίηση, την καλή πορεία και τις ευοίωνες προοπτικές της Ελλάδας, με πιο πρόσφατα – συλλογικά – επιτεύγματα την έξοδό της από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας και την ισχυρή ανάπτυξη, παρά τις διαδοχικές και επάλληλες εξωγενείς κρίσεις.

Επιπλέον, μπορεί να υπερηφανευθεί ότι όχι μόνο έφερε επιτυχώς σε πέρας την αποστολή της διάσωσης του ευρώ, αλλά και εδραίωσε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ως θεσμό της ευρωζώνης, με διευρυμένες αρμοδιότητες και ρόλο.

Για την Ελληνική Κυβέρνηση, και για μένα προσωπικά, ο κ. Regling υπήρξε, τα τελευταία τρία χρόνια, ένας τακτικός συνομιλητής, που προσέγγιζε, καλόπιστα και δημιουργικά, κάθε ζήτημα προς συζήτηση.

Η παραγωγική και αμοιβαία επωφελής συνεργασία μας λειτούργησε καταλυτικά για την πρόοδο της χώρας.

Για όλα τα παραπάνω, τον ευχαριστώ θερμά και χαιρετίζω, με ικανοποίηση, τη σημερινή βράβευσή του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΙΜΕΑ: Έλεγχοι στη Ρόδο και επιβολή προστίμων ύψους 226 χιλ. ευρώ
Επικαιρότητα |

Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις

Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία

Τουρκία: Καθαίρεση τριών φιλοκούρδων δημάρχων με κατηγορίες για «τρομοκρατία»
Επικαιρότητα |

Τουρκία: Καθαίρεση τριών φιλοκούρδων δημάρχων με κατηγορίες για «τρομοκρατία»

Οι τρεις φιλοκούρδοι δήμαρχοι είχαν εκλεγεί στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, στην Τουρκία, οι οποίες σηματοδότησαν ευρεία νίκη της αντιπολίτευσης σε βάρος του κόμματος του Ερντογάν.